Κομοτηνή: 1ο ΚΑΠΗ, 33 χρόνια δημιουργίας και συντροφικότητας

11:40 17/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Κηροπήγια, στεφανάκια, ημερολόγια, κορνίζες, καθρέφτες, τριανταφυλλάκια από πηλό, πίνακες ζωγραφικής, πλεκτά, εκατοντάδες δημιουργίες από τα έμπειρα χέρια τους. Τις συναντήσουμε στο χώρο του Εργαστηρίου, έβαζαν τις τελευταίες «πινελιές» στα έργα τους, λίγο πριν τα παρουσιάσουν στην επίσημη έκθεση της Δευτέρας. Μέλη του Εργαστηρίου του 1ου ΚΑΠΗ Κομοτηνής, στο πλευρό τους η κα Αναστασία Παπανικολάου, κοινωνική λειτουργός και προϊσταμένη στο 1ο ΚΑΠΗ του Δήμου Κομοτηνής, το οποίο κλείνει 33 χρόνια λειτουργίας, καθώς

ξεκίνησε να λειτουργεί το 1983.

«Ο δήμος Κομοτηνής ήταν από τους πρώτους δήμους που δημιούργησε το ΚΑΠΗ. Με τη συνεχή στήριξη του Δήμου και των πολιτών φτάσαμε να έχουμε μια σταθερή διάρκεια και συνέχεια στο έργο και στην παροχή υπηρεσιών» δηλώνει η κα Παπανικολάου κι εξηγεί πως «Όταν ήταν το ΚΑΠΗ ένα μόνο στην πόλη είχαμε 1800 άτομα με πολύ ενεργό δράση και συμμετοχή. Από το 2010 τα μέλη μας έχουν μειωθεί στο μισό αριθμό, καθώς λειτουργεί τώρα πια και το δεύτερο ΚΑΠΗ».

Στόχος η επικοινωνία και η ομαδικότητα
«Το μέσο είναι η δημιουργία ο σκοπός κι απώτερος στόχος είναι η επικοινωνία και η ομαδικότητα.»
Μιλώντας για το σήμερα κι απολαμβάνοντας καθημερινά την αγάπη και την εκτίμηση των θαμώνων σημειώνει πως η συμμετοχή του κόσμου είναι σταθερή στα προγράμματα που υπάρχουν πέρα από τις υπηρεσίες. Προγράμματα που υλοποιούνται για ψυχαγωγικούς και πολιτιστικούς σκοπούς. «Η συμμετοχή και η ανταπόκριση των ηλικιωμένων είναι ο σκοπός της Υπηρεσίας μας. Δικός μας στόχος να ανταποκρινόμαστε στις νέες ανάγκες και οι εργαζόμενοι και η Διοίκηση. Πρέπει κι εμείς να απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες, να υλοποιούμε προγράμματα στα οποία μπορούν να συμμετέχουν όλοι» εξηγεί η κα Παπανικολάου γνωρίζοντας καλά πως η κοινωνικότητα, η επικοινωνία, είναι αυτό που βοηθάει. « Όλες οι διεργασίες γίνονται μέσα από αυτό. Το να είσαι μέσα στο σπίτι απομονωμένος δεν λύνονται προβλήματα, αντίθετα αυξάνονται και δημιουργούνται κι άλλα. Πολλά μοιράζονται, και η χαρά και η λύπη. Το μέσο είναι η δημιουργία ο σκοπός κι απώτερος στόχος είναι η επικοινωνία και η ομαδικότητα. Έρχονται στις ομάδες μας κι άτομα από άλλα μέρη της χώρας που ακολούθησαν τα παιδιά τους στην Κομοτηνή. Μέσα στην ομάδα είναι πιο εύκολη η επικοινωνία και η ενσωμάτωση».

Τα κορίτσια του εργαστηρίου

Στο εργαστήριο συναντήσαμε την κα Θεοδώρα Καζά, 28 χρόνια μέλος του ΚΑΠΗ συμμετέχει κι εκείνη σε κάθε πρωτοβουλία που παίρνετε. «Έχουμε πολύ ωραία ομάδα, με το καλαμπούρι και το καφεδάκι μας» δηλώνει. Δίπλα της η κα Μεταξία Ατματζίδου, «είμαι χαρούμενη που είμαι εδώ και βοηθάω. Νιώθω πολύ χαρούμενη. Χαίρομαι που έρχομαι εδώ» λέει και το πρόσωπο της «λάμπει» από χαρά. Κοντά της η κα Παρασκευούλα Κουτσούλα, μιλά με κέφι για τις πολλές δραστηριότητες, τα καλλιτεχνικά, τη ζωγραφική, τη γυμναστική, τον χορό. «Περνάμε πολύ ωραία κι ευχάριστα. Είναι ψυχοθεραπεία για μας». Τι κι αν ο Δεκέμβριος έξω παγώνει τα πάντα, εκείνες στο ζεστό τους εργαστήριο μοιράζονται τη χαρά της δημιουργίας κι απολαμβάνουν τη καλή συντροφιά.

Φώτο: Μέλη του Εργαστηρίου με την υπεύθυνη του 1ου ΚΑΠΗ Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα