Σύγχυση και χάος στο Χαλέπι – Στον ΟΗΕ ψήφισμα για παρατηρητές

11:35 17/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Συμφωνία για την επανέναρξη της επιχείρησης απομάκρυνσης των κατοίκων από το ανατολικό Χαλέπι επιτεύχθηκε, σύμφωνα με τη συριακή αντιπολίτευση, την ώρα που χιλιάδες άμαχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι. Την Παρασκευή, ο Άσαντ ανέστειλε την επιχείρηση εκκένωσης, με το επιχείρημα ότι οι αντάρτες παραβίασαν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Από την πλευρά της, η Ρωσία λέει ότι η εκκένωση ολοκληρώθηκε, αλλά η Τουρκία διαφωνεί.

Χιλιάδες εγκλωβισμένοι στο Χαλέπι – Στο Σ.Α. ΟΗΕ
ψήφισμα για αποστολή παρατηρητών (video)

More than 2,700 children evacuated from east #Aleppo in the past 24 hours but hundreds remain trapped pic.twitter.com/DtNwZpomyb

UNICEF (@UNICEF) December 16, 2016

Την Παρασκευή, οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις ζήτησαν να εκκενωθούν ταυτόχρονα και τα σιιτικά χωριά Φούα και Κεφράγια στην επαρχία Ιντλίμπ, που πολιορκούνται από τους αντάρτες.

Σύμφωνα με τον Αλ Φαρούκ Αμπου-Μπακρ, αξιωματούχο των αντιπολιτευόμενων δυνάμεων, η συμφωνία συμπεριλαμβάνει και την εκκένωση των δύο σιιτικών χωριών που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με το Λίβανο, και την πλήρη απομάκρυνση των ανταρτών μαχητών από το ανατολικό Χαλέπι.

Εντός του Σαββατοκύριακου, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενδέχεται να ψηφίσει επί του σχεδίου απόφασης που έχει καταρτίσει η Γαλλία και απαιτεί να αναπτυχθούν διεθνείς παρατηρητές για να επιτηρήσουν τη διαδικασία απομάκρυνσης των αμάχων από το Χαλέπι.

Χιλιάδες άμαχοι βιώνουν σφοδρό κρύο και πείνα

Σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Στέφαν ντε Μιστούρα, υπολογίζεται ότι παραμένουν στις περιοχές αυτές περίπου 40.000 άμαχοι και περίπου 1.500-5.000 μαχητές της αντιπολίτευσης μαζί με τις οικογένειες τους.

Ανάμεσα σε αυτούς που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο ανατολικό Χαλέπι είναι και πολλά παιδιά, που περνούν τις νύχτες σε κατεστραμμένα κτίρια, περιμένοντας το επόμενο κύμα βομβαρδισμών.

Οι εναπομείναντες άμαχοι έχουν ελάχιστο πόσιμο νερό και τρόφιμα και κοιμούνται ακόμα και στο χώμα υπό πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, που φτάνουν τους -6 βαθμούς.

Πηγές: Reuters, ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα