Οι Παραμυθάδες στο studio της ΕΡΤ Καβάλας

10:07 17/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Χριστουγεννιάτικα παραμύθια από τους Παραμυθάδες έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι μικροί (αλλά και μεγαλύτεροι…) ακροατές της ΕΡΤ. Η ακούραστη και πανταχού παρούσα ομάδα των Παραμυθάδων μπήκε στο studio της ΕΡΤ Καβάλας και ηχογράφησε τρία παραμύθια που μεταδίδονται κατά τη διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων.

Τα παραμύθια ηχογράφησαν οι: Μέλη Μίχα, Αδελαϊδα Ράπτη, Χρήστος Τσίρκας και Μαρία Χαριζάνη, με την υποστήριξη του

τεχνικού της ΕΡΤ, Νίκου Χιονίδη.

Ένα ελληνικό της προφορικής μας παράδοσης (Συμφωνία με έναν καλικάντζαρο),ένα γερμανικό -των αδερφών Γκριμ (Ο παπουτσής και τα ξωτικά) καιένα δανέζικο -του Χ.Κ. Άντερσεν (Το κοριτσάκι με τα σπίρτα)Οι Παραμυθάδες στο studio της ΕΡΤ Καβάλας

Ποιοι είναι οι Παραμυθάδες

«Οι Παραμυθάδες», δημιουργήθηκαν ως ομάδα άτυπα το φθινόπωρο του 2011 με στόχο να θυμίσουν στον κόσμο τη δύναμη που κρύβουν μέσα τους τα παραμύθια και ιδιαίτερα αυτά της λαϊκής παράδοσης. Αρχικός σκοπός μας, ήταν να αναζητήσουμε κάποια από αυτά και να τα αφηγηθούμε σε παιδιά, προτείνοντας έτσι, έναν εναλλακτικό, για τη σημερινή εποχή, τρόπο ψυχαγωγίας, δηλαδή τον κλασικό.

Στην πορεία η ομάδα βρέθηκε σε έναν «ωκεανό» παραμυθιών και πληροφοριών. Έτσι πρόσθεσε στις δράσεις της και το παιχνίδι και δη το λαϊκό. Παιχνίδια που παίζονταν στις γειτονιές, τις αλάνες, τις αυλές των σπιτιών ή και των σχολείων και με έναν διασκεδαστικό τρόπο βοηθούσαν την ανάπτυξη του ομαδικού πνεύματος, της αυτοπεποίθησης, των αρχηγικών ικανοτήτων των παιδιών, κάτι που λειτουργεί ως αντίποδας με την απομόνωση που βιώνουν σήμερα τα παιδιά μέσα από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ή και την κακή χρήση του διαδικτύου.

Κοντά στα παιδιά

Μετά από πέντε χρόνια, οι Παραμυθάδες είναι παρόντες σε εκδηλώσεις του Χαμόγελου του Παιδιού και άλλους χώρους προστασίας παιδιών, σε δημοτικά και νηπιαγωγεία, στα Χριστουγεννιάτικα προγράμματα των δήμων, στις δράσεις Βιβλιοθηκών σε όλη την Ελλάδα. Διοργάνωσαν το 1ο Σεμινάριο Αφήγησης και έφθασαν μέχρι το Βέλγιο για να παρουσιάσουν την παράσταση «Από τον Αίσωπο μέχρι …χθες» σε Έλληνες ομογενείς κι όχι μόνο.

Ρεπορτάζ: Ρένα Πανταζόγλου (ΕΡΤ Καβάλας)

Keywords
Τυχαία Θέματα