Σε 130.000 ανήλθαν οι επισκέπτες του θωρηκτού «Γ. Αβέρωφ»

14:49 4/12/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Τον αριθμό των 130.000 έφτασαν οι επισκέπτες του θρυλικού θωρηκτού «Γ. Αβέρωφ» σε διάστημα 53 ημερών, που παρέμεινε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Το ιστορικό πλοίο, μετά από 72 χρόνια, κατέπλευσε από τη μόνιμη θέση ελλιμενισμού του στη μαρίνα Φλοίσβου στο Αιγαίο και άνοιξε τις πόρτες του για τους Βορειοελλαδίτες, γεμίζοντας τους με περηφάνια και συγκίνηση.
Χθες, τελευταία μέρα επισκεπτηρίου, ο αριθμός των επισκεπτών έφτασε τους 6.500!

Σημειώνεται ότι κατά μέσο όρο οι επισκέπτες του πλοίου ήταν 2.450 την ημέρα.
Την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου το θωρηκτό «Αβέρωφ», ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες, θα αναχωρήσει από τη Θεσσαλονίκη για το Φάληρο.
Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο κυβερνήτης του Θ/Κ «Γ. Αβέρωφ», Αρχιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού, Σωτήρης Χαραλαμπόπουλος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο σε περίπτωση που καθυστερήσει ο απόπλους, το πλοίο να ανοίξει και πάλι για το κοινό.
Ωστόσο, έχουν ξεκινήσει ήδη οι προετοιμασίες για να αναχωρήσει το «Αβέρωφ» από το λιμάνι της πόλης.
Το ταξίδι του «Αβέρωφ» ξεκίνησε στις 5 Οκτωβρίου για τη Θεσσαλονίκη, ενώ έφτασε στην πόλη δύο μέρες αργότερα, συνοδεία τριών ρυμουλκών και μίας φρεγάτας.
Το 106 ετών πλοίο διένυσε 270 μίλια στο Αιγαίο σε διάρκεια 48 ωρών, φτάνοντας μάλιστα τους 10,5 κόμβους, προκειμένου να βρεθεί κοντά στον κόσμο της Βόρειας Ελλάδας και να συμμετάσχει, παράλληλα, στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου.
Συνολικά 27.000 μαθητές από 332 σχολεία της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας (Πέλλα, Ημαθία, Σέρρες, Κιλκίς, Φλώρινα κ.α.) επισκέφτηκαν το πλοίο, καθώς και 7.000 άτομα από συλλόγους.
Σύμφωνα με τον αντιπλοίαρχο, εκπρόσωπο Τύπου του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Σπυρίδωνα Πολλάτο, ο αριθμός των επισκεπτών μέσα στους δύο μήνες της παραμονής του πλοίου στη Θεσσαλονίκη ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, την ώρα που οι επισκέπτες του πλοίου στην Αθήνα δεν φτάνουν τους 120.000 σε διάστημα δύο χρόνων. Χιλιάδες κόσμου σχημάτιζαν ουρές κάθε μέρα έξω από το πλοίο, περιμένοντας υπομονετικά για να θαυμάσουν από κοντά το ένδοξο πλοίο.
Συγκίνηση, περηφάνεια και εθνική έξαρση είναι κάποια από τα συναισθήματα που πλημμύρισαν τον κυβερνήτη του πλοίου κ. Χαραλαμπόπουλο, όπως περιέγραψε ο ίδιος, ευχαριστώντας παράλληλα τον κόσμο «για την πλούσια εμπειρία συναισθημάτων» που βίωσε. Αναφερόμενος στην χθεσινή ημέρα, ο ίδιος σημείωσε πως 6.500 άτομα περίμεναν πάνω από μία ώρα στη ουρά για να ξεναγηθούν στο πλοίο. «Οι χθεσινές σκηνές ήταν απερίγραπτες. Σκηνές που μόνο οι Έλληνες μπορούν να νιώσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Οι αξίες και τα πιστεύω των Ελλήνων δεν έχουν ξεχαστεί αλλά ξύπνησαν με το “Αβέρωφ”. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν η προσέγγιση της νεολαίας. Οι νέοι διάβασαν την ιστορία, ενδιαφέρθηκαν», πρόσθεσε ο κυβερνήτης του πλοίου, τονίζοντας πως στις στιγμές που δεν θα ξεχάσει ποτέ είναι το να βλέπει ηλικιωμένους να γονατίζουν με δυσκολία για να φιλήσουν το κατάστρωμα, «να κρατούν τη σημαία και να κλαίνε», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο διοκητής της Ναυτικής Δοίκησης Βορείου Ελλάδος, Πλοίαρχος Σπυρίδων Μανωλάκης, χαρακτήρισε ιστορικό γεγονός την επίσκεψη του θωρηκτού «Αβέρωφ» στη Θεσσαλονίκη. «Το “Αβέρωφ” είναι ζωντανό μνημείο και ο κόσμος το αγκάλιασε», τόνισε. Παρά την αναχώρηση του πλοίου από τη Θεσσαλονίκη οι εκπρόσωποι του Πολεμικού Ναυτικού τονίζουν πως το ΠΝ θα συνεχίσει τις δράσεις και τις εκδηλώσεις του στη Βόρεια Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα