Φωτίου: Η τουρκική πλευρά πολιτικοποιεί τους αγνοούμενους

Η τουρκική πλευρά πολιτικοποιεί ένα ανθρωπιστικό θέμα όπως οι αγνοούμενοι, αναλόγως των περιστάσεων, δήλωσε ο Επίτροπος για ανθρωπιστικά θέματα Φώτης Φωτίου.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι», ο κ. Φωτίου σημείωσε ότι, αναφορικά με το ζήτημα των εκταφών στο ψυχιατρείο Αθαλάσσας, πρόκειται για 28 Ελληνοκύπριους και 3 Τουρκοκύπριους, με κάποιες από τις οικογένειες από τα κατεχόμενα να έχουν επισκεφθεί το γραφείο του Επιτρόπου για να δώσουν γενετικό υλικό.

«Είπαμε ότι όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, εμείς θα παραδώσουμε τα οστά στους Τουρκοκύπριους

συγγενείς, ώστε να ταφούν με τις δικές τους παραδώσεις. Αυτό κάναμε και αυτό κάνουμε. Δυστυχώς, η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι ο Μουσταφά Ακιντζί μιλάει για μονομερή κίνηση της ελληνοκυπριακής πλευράς, κάνοντας λόγο για μονομερή κίνηση σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών.

Στην παρατήρηση ότι στο διάστημα που προηγήθηκε του Κραν Μοντανά, ζητήματα όπως εκείνο των αγνοουμένων, τα οποία είναι ανθρωπιστικής φύσεως, θα έπρεπε να έχουν λυθεί ή να γίνει σχετική συνεννόηση, ο κ. Φωτίου απάντησε ότι ο ΠτΔ έχει θέσει το ανθρωπιστικό αυτό θέμα, το οποίο πολιτικοποιείται από την άλλη πλευρά αναλόγως των περιστάσεων, ακόμα και στην Ελβετία.

«Στα λόγια, μπορεί κανείς να μιλά εύκολα. Αν η Τουρκία θέλει να συνεργαστεί σε ένα ανθρωπιστικό θέμα, ας ανοίξει τα αρχεία της να μας πει πού είναι οι ομαδικοί τάφοι με τους αγνοούμενους μας να είναι θαμμένοι εκεί ανά εκατοντάδες. Ψάχνουμε ακόμα 900 αγνοούμενους από τους 1508, 43 χρόνια μετά, και οι πληροφορίες υπάρχουν, αλλά δεν τις δίνουν και δεν θα τις δώσουν. Ξέρετε γιατί; Γιατί υπάρχει μια καταδικαστική απόφαση από το Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων. Είναι έγκλημα πολέμου και απλώς δεν θέλουν να επιβεβαιωθεί», τόνισε.

Όσον αφορά στις ενέργειες που σχετίζονται με τους Ασσιώτες αγνοούμενους, σύμφωνα με τον κο Φωτίου «ήταν κι αυτή μια πρόκληση, γιατί χωρίς να διερευνήσει ένα θέμα, χωρίς να αξιολογήσει τους μάρτυρες, η κα Κουτσιού είπε ότι υπάρχει μαρτυρία πως έχουν μετακινηθεί οστά μετά από επιχείρηση 5-6 Τουρκοκυπρίων».

Πρόσθεσε, δε, ότι επί της ουσίας υπάρχει παραδοχή ότι έγινε μετακίνηση.

«Πρώτον, γιατί ήθελε να αποενοχοποιήσει το έγκλημα του τουρκικού στρατού, καθώς, χωρίς τη βοήθειά του, δεν θα μπορούσε να γίνει μια τέτοια επιχείρηση μετακίνησης οστών πέραν των 70 ανθρώπων. Δεύτερον, δίνεται μια πληροφορία μετά από τόσα χρόνια. Γιατί δεν την έδωσαν εδώ και καιρό; Όταν έγινε το έργο της ανάπλασης της περιοχής, υπήρχε σκουπιδότοπος, είχαν ριχθεί απόβλητα και ψεκάστηκαν. Κανείς δεν ξέρει, αφενός, αν η πληροφορία είναι αξιόπιστη και δεύτερον αν θα εντοπιστεί οτιδήποτε», είπε, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια πολιτική των Τούρκων, ώστε να φαίνεται ότι βοηθούν και συνεργάζονται, την ώρα που υποσκάπτουν και θέλουν να τερματίσουν κάθε προοπτική επίλυσης του θέματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα