Σέρρες: ΠτΔ: Η καλή γειτονία και συνεργασία απαιτούν σεβασμό του διεθνούς δικαίου

14:21 4/12/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ηχηρό και ξεκάθαρο μήνυμα προς τις βαλκανικές χώρες και κυρίως στα Σκόπια και την Τουρκία απηύθυνε χθες από τη γενέτειρα του μεγάλου ήρωα της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821 Εμμανουήλ Παππά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, τονίζοντας πως η Ελλάδα επιθυμεί καλή γειτονία και στηρίζει την Ευρωπαϊκή προοπτική τους, αλλά αυτό απαιτεί από την πλευρά τους, σεβασμό και τήρηση του διεθνούς και Ευρωπαικού δικαίου.

Ο Ανώτατος Πολιτειακός Άρχοντας

παρέστη στο μνημόσυνο του μεγάλου ήρωα για τα 196 χρόνια από το θάνατό του και ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Δήμου Εμμανουήλ Παππά. «Ο Εμμανουήλ Παππάς έδωσε τα πάντα για την εθνεγερσία του 1821 εμπνέοντας το παράδειγμα ενός εμβληματικού συνδυασμού ηρωϊσμού και ανιδιοτέλειας, αυτό το παράδειγμα «κτήμα τε ες αεί μάλλον ή αγώνισμα εις το παραχρήμα ακούειν» για να αναφερθούμε στον Θουκυδίδη, είναι ιδίως σήμερα επίκαιρο και διδακτικό για όλους εμάς που είμαστε επιφορτισμένοι με την υπεράσπιση του Εθνικού και Δημοσίου συμφέροντος σε καιρούς κρίσιμους αλλά και σε καιρούς χαλεπούς για το λαό μας και για το Έθνος μας» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενος στον Αρχιστράτηγο της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821 Εμμανουήλ Παππά.

«Κάθε προσβολή της Συνθήκης της Λωζάνης είναι προσβολή του διεθνούς δικαίου»
Μιλώντας για την Τουρκία είπε η Ελλάδα θέλει μια Τουρκία δημοκρατική και προσανατολισμένη στη Δύση και στην Ε.Ε, αυτό προϋποθέτει ότι σέβεται και εκείνη το Διεθνές δίκαιο στο σύνολό του και τα Ευρωπαϊκά κεκτημένα «ιδίως τη Συνθήκη της Λωζάνης, που είναι η Λυδία λίθος των σχέσεων μας σε ολόκληρη την περιοχή» σημείωσε, προσθέτοντας « η Συνθήκη της Λωζάνης καθορίζει, επακριβώς, χωρίς δυνατότητα αμφισβήτησης, χωρίς καμία γκρίζα ζώνη – οι γκρίζες ζώνες είναι επινοήσεις που το διεθνές δίκαιο δεν ανέχεται, ούτε το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η Συνθήκη της Λωζάνης καθορίζει επακριβώς, χωρίς καμιά αμφισβήτηση τα σύνορα, την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της Ελλάδος, αλλά ταυτοχρόνως, τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης». «Κάθε προσβολή της Συνθήκης της Λωζάνης, λοιπόν, είναι προσβολή και του διεθνούς δικαίου και κάτι τέτοιο δεν ευνοεί τον ευρωπαϊκό δρόμο της γείτονος Τουρκίας», συνέχισε και πρόσθεσε: «Θέλω να πιστεύω ότι αυτό είναι απολύτως κατανοητό. Και θέλω να πιστεύω, ότι η επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, την οποία χαιρετίζουμε, θα είναι η απαρχή ακριβώς για να ζήσουμε μια άλλη εποχή με την Τουρκία και κυρίως να τη βοηθήσουμε να βρει και εκείνη τον ευρωπαϊκό της δρόμο».
Σκόπια-«Διεκδικώντας ονόματα που αποπνέουν αλυτρωτισμό αμφισβητείται το status quo των συνόρων»
Αναφερόμενος στην ΠΓΔΜ, είπε πως ξέρει ότι ο πιο ανυστερόβουλος φίλος της είναι η Ελλάδα. Διεκδικώντας όμως ονόματα που προσβάλουν την ιστορία και αποπνέουν αλυτρωτισμό σημαίνει αμφισβήτηση του status quo των συνόρων. Το Ευρωπαϊκό κεκτημένο δεν ανέχεται σε καμία περίπτωση αμφισβήτηση των συνόρων, επομένως κάθε τέτοια διεκδίκηση ονόματος που αποπνέει αλυτρωτισμό παραβιάζει το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. «Άρα δεν είμαστε εμείς που υπονομεύουμε το δρόμο αυτής της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο χέρι της είναι να μην τον υπονομεύσει εκείνη. Η βάση μας είναι ειλικρινείς σχέσεις, ο σεβασμός της ιστορίας, ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και βεβαίως και του Ευρωπαϊκού δικαίου»

Ο κ. Πρόεδρος έφτασε στις 10 το πρωί στο Δ.Δ Εμμανουήλ Παππά όπου τελέσθηκε, στον ιερό Ναό Αγ. Αθανασίου συλλείτουργο, προεξάρχοντος του. Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου και συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών· Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου . Πριν το τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε μνημόσυνο υ¬πὲρ α¬να¬παύ¬σε¬ως της ψυ¬χής του Αρ¬χι¬στρα¬τή¬γου.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η συνταξιούχος Φιλόλογος κ. Αλεξάνδρα Μπαΐρα.
Στη συνέχεια εψάλλει στην κεντρική πλατεία τρισάγιο και κατέθεσε ο κ. Πρόεδρος στεφάνι στον αδριάντα του ήρωα Εμμανουήλ Παππά.

Ακολούθησε παρέλαση με αντιπροσωπείες μαθητών καθώς και Πολιτιστικών Συλλόγων με τις παραδοσιακές φορεσιές και τα λάβαρά τους. Αμέσως μετά επισκέφθηκε το σπίτι που γεννήθηκε ο Εμμανουήλ Παππάς

Επίτιμος Δημότης Δήμου Εμμανουήλ Παππά
Προς το μεσημέρι στο διατηρητέο κτήριο του «Σχολαρχείου» έγινε η ανακήρυξη του Προέδρου, ως Επιτίμου Δημότη Εμμ. Παππά.

Μιλώντας ο Δήμαρχος Δημήτρης Νότας ζήτησε από τον κ. Πρόεδρο να αγωνισθεί ώστε ο Αρχιστράτηγος Εμμανουήλ Παππάς , η ζωή και το έργο του να μην μείνει μια ιστορική ανάμνηση αλλά να αποτελέσει μια εθνική παρακαταθήκη και να πάρει τη θέση που του αρμόζει στο βιβλίο της ιστορίας που διδάσκεται στα σχολεία. Ο κ. Πρόεδρος μιλώντας αργότερα αφού τους ευχαρίστησε είπε μεταξύ άλλων « Είναι τιμή αλλά και χρέος .
Τιμή μεγάλη να βρίσκομαι εδώ όχι μόνο για να τιμήσουμε τη μνήμη του Εμμανουήλ Παππά αλλά για να την αποκαταστήσουμε εκεί που της αρμόζει και όπως της αρμόζει, στην πορεία και στο πάνθεον των ηρώων της εθνεγερσίας»

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν η Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Μ. Κόλλια-Τσαρουχά, ο Υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρις οι Βουλευτές του Νομού Αφροδίτη Σταμπουλή, Φωτεινή Αραμπατζή, Μιχάλης Τζελέπης ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απ. Τζιτζικώστας, δήμαρχοι εκπρόσωποι Τ.Α Εκπρόσωποι του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα