Πολύ χαμηλά στις δωρεές οργάνων η Ελλάδα – Επιστημονική διημερίδα διοργανώνει 14-15 Μαρτίου το Νοσοκομείο Βόλου

15:06 8/3/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Διημερίδα με θέμα τη Δωρεά Οργάνων και τις Μεταμοσχεύσεις διοργανώνει την ερχόμενη Πέμπτη 14 και Παρασκευή 15 Μαρτίου, το Νοσοκομείο Βόλου. Ενόψει της διημερίδας δόθηκε σήμερα συνέντευξη τύπου, από τον διοικητή του Ιδρύματος, κ. Ματθαίο Δραμητινό και την διευθύντρια της ΜΕΘ, κ. Αντιγόνη Καραθάνου, η οποία τόνισε ότι στη Ελλάδα τα ποσοστά δωρεάς οργάνων παραμένουν πολύ χαμηλά, τη στιγμή που σε άλλες χώρες, ανάλογου βιοτικού και οικονομικού επιπέδου, είναι πολύ υψηλότερα.

Αξιοσημείωτο είναι πως στη χώρα μας αντιστοιχούν 4 δωρητές ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους, όταν στην Πορτογαλία και την Κροατία είναι 14 ανά ένα εκατομμύριο. Ο στόχος είναι δε, να φτάσουμε τους 14 δωρητές ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους.

Όπως τόνισε η κ. Καραθάνου, η ΜΕΘ πήρε την πρωτοβουλία μαζί με το Γραφείο Εκπαίδευσης για τη διοργάνωση αυτής της ημερίδας, καθώς το θέμα των μεταμοσχεύσεων είναι πάντα επίκαιρο και αγγίζει την κοινωνία. Ιδιαίτερα επειδή το τελευταίο διάστημα (από τον Οκτώβριο του 2018) έχει αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο γύρω από τις δωρεές οργάνων.

«Πρέπει να ξέρουμε όλοι ότι η μεταμόσχευση είναι η μόνη θεραπευτική λύση για ασθενείς σε τελικό στάδιο καρδιακής ανεπάρκειας, ηπατικής ανεπάρκειας και αναπνευστικής ανεπάρκειας και είναι η καλύτερη επιλογή για τους ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια» δήλωσε η διευθύντρια της ΜΕΘ, προσθέτοντας ότι για να επιτευχθεί το θαύμα της μεταμόσχευσης χρειάζεται να προηγηθεί ένα άλλο θαύμα, που είναι το θαύμα της δωρεάς οργάνων. Θα πρέπει να γνωρίζουμε όλοι – όπως είπε – τι σημαίνει εγκεφαλικός θάνατος, πότε μπορεί να γίνει δωρεά οργάνων και να ευαισθητοποιηθούμε γύρω από αυτό το θέμα και να συζητήσουμε για αυτό το θέμα.

Σχετικά με τη νέα νομοθεσία γύρω από τη δωρεά οργάνων, η κ. Καραθάνου είπε πως, κατά την άποψή της, είναι η αρτιότερη, καθώς αφήνει την ελευθερία στον καθένα πολίτη να επιλέξει. Αν επιλέξει να είναι δωρητής, αυτό θα το κάνει μέσω μιας φόρμας που συμπληρώνει, είτε ηλεκτρονικά, στο site του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, είτε σε έντυπο, το οποίο συμπληρώνει σε ΚΕΠ, ώστε να υπάρχει το γνήσιο της υπογραφής.

Με τον ίδιο τρόπο, ο νόμος δίνει τη δυνατότητα να δηλώσει κάποιος, αν δεν θέλει να είναι δωρητής, ενώ δίνει και μια τρίτη δυνατότητα, να αναιρέσει οποιαδήποτε απόφαση, είτε θετική, είτε αρνητική, σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής του.

Αν κάποιος δεν κάνει τίποτα από όλα αυτά, τότε οι συγγενείς του θα είναι αυτοί που θα κληθούν να αποφασίσουν εάν κάποια στιγμή χρειαστεί.

«Καλό είναι λοιπόν, ακόμη κι αν κάποιος δεν πάρει την ενεργητική στάση να δηλώσει κάτι, τουλάχιστον να το συζητήσει με τους δικούς του ώστε να ξέρουν ποια είναι η επιθυμία του» κατέληξε η κ. Καραθάνου

Από την πλευρά του, ο διοικητής του Νοσοκομείου, κ. Δραμητινός τόνισε ότι τέτοιου είδους διημερίδα για τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις, γίνεται για πρώτη φορά στο Νοσοκομείο του Βόλου και γενικότερα στο Βόλο, με τέτοια επιστημονικά δεδομένα, τα οποία θα βοηθήσουν πολύ και στην κατανόηση του θέματος, αλλά θα επεκταθούν και σε θέματα ηθικής, νομικά και σε εμπειρίες ανθρώπων που έχουν κάνει μεταμόσχευση.

Και αυτός ανάφερε ότι στη χώρα μας γίνονται λίγες μεταμοσχεύσεις σε σχέση με το παγκόσμιο γίγνεσθαι, ενώ όσον αφορά στο Νοσοκομείο Βόλου, το 2018 έγιναν δύο μεταμοσχεύσεις.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα