Υποψήφιους της Λαϊκής Συσπείρωσης για την Π.Ε.Καρδίτσας παρουσίασε ο Τ. Τσιαπλές

15:06 8/3/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε εκδήλωση στην αίθουσα της ΠΕΔ, στις 12 το μεσημέρι, παρουσιάστηκε το μεγαλύτερο μέρος των υποψηφίων της Λαϊκής Συσπείρωσης για την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας από τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Τάσιο Τσιαπλέ, καθώς και οι βασικές θέσεις του συνδυασμού, για τις εκλογές του ερχόμενου Μάη. Ο κ. Τσιαπλές, απηύθυνε ταυτόχρονα ένα πλατύ κάλεσμα στους εργατοϋπάλληλους, στους ανέργους, στους μικρομεσαίους αγρότες και ΕΒΕ,

στους συνταξιούχους, στη νεολαία και στις γυναίκες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στους Δήμους, «να μην ψάχνουν τις μικροδιαφορές των άλλων συνδυασμών αντιλαϊκής κοπής, αλλά να κάνουν την πραγματική διαφορά, ψηφίζοντας Λαϊκή Συσπείρωση, που στηρίζεται από το ΚΚΕ και άλλους αγωνιστές, όπως και τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές και στις βουλευτικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές. Για να δυναμώσει η εργατική-λαϊκή πάλη, μέσα και έξω από την περιφερειακό συμβούλιο, τα δημοτικά συμβούλια, την ευρωβουλή και τη βουλή, ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα, σε κάθε αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης, Ε.Ε, Περιφέρειας και Δήμων, στο αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο της τοπικής διοίκησης, στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για την υπεράσπιση των λαικών συμφερόντων, για να ανοίξει ο δρόμος για μια οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη υπέρ του λαού». Οι υποψήφιοι ειναι:
1. ΑΓΓΕΛΟΥ ΛΗΔΑ: 33 ετών. Βιολόγος γενετίστρια
2. ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ:56 ετών. Απόστρατος ταγματάρχης πυροβολικού. Ιδρυτικό μέλος του ΣΥΣΜΕΔ (Σύνδεσμος Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων).
3. ΚΟΥΛΟΥΡΗ ΣΟΦΙΑ:40 ετών. Αυτοαπασχολούμενη χημικός οινολόγος. Πρόεδρος της ομάδας γυναικών Σέκλιζας «ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΦΥΤΣΙΛΗ»
4. ΚΟΥΣΙΑΝΤΖΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ: 55 ετών Αυτοαπασχολούμενος μηχανικός αυτοκινήτων στον Παλαμά
5. ΜΠΕΚΙΑΡΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ: 35 ετών . Πτυχιούχος τμήματος δημόσιας διοίκησης του Πάντειου Πανεπιστημίου, Άνεργη. Μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ.
6. ΣΑΡΙΔΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ: 45 ετών. Ιδιωτικός υπάλληλος στο αγροτικό Συνεταιρισμό «ΔΙΟΝΥΣΟΣ». Μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας
7. ΣΚΟΥΦΗ ΜΑΡΙΑ: 28 ετών. Μαθηματικός σε φροντιστήριο
8. ΤΣΙΟΥΤΡΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ: 51 ετών Αγρότης. Οργανωτικός Γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ) Μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ
9. ΧΑΛΑΤΣΗΣ ΑΣΤΕΡΗΣ : 62 ετών Συνταξιούχος εκπαιδευτικός. Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλίας Μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ

Η Ομιλία του κ. Τσιαπλέ

«Θέλουμε, με αφορμή την σημερινή παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα της γυναίκας, να απευθύνουμε ένα ιδιαίτερο κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης στις εργαζόμενες, στις άνεργες, στις αγρότισσες, στις αυτοαπασχολούμενες, στις συνταξιούχους, στις νέες μητέρες, στις κοπέλες που βρίσκονται στα σχολεία, στις σχολές, στις μετανάστριες, στις εκλογές του ερχόμενου Μαΐου, με τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Περιφέρεια και στους Δήμους, του ΚΚΕ στην ευρωβουλή και στην βουλή, που μαχόμαστε για την απελευθέρωση των γυναικών από τα δεσμά των διακρίσεων και της εκμετάλλευσης.
Κανείς να μην παραπλανηθεί ξανά απο τα όσα απατηλά λένε η κυβέρνηση, τα κόμματα του κεφαλαίου, τα στελέχη τους στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στους Δήμους, ότι τέλειωσαν τα μνημόνια, ότι με την καπιταλιστική ανάπτυξη και την μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, θα αλλάξει η ζωή του λαού προς το καλύτερο, ούτε να αποδεχθεί να ζει με τα ψίχουλα που μοιράζουν προεκλογικά, αυτοί που κλέβουν τα «καρβέλια» απο τον λαό, για να στηρίζουν το μεγάλο κεφάλαιο.

Κάθε εργάτης, αγρότης, αυτοαπασχολούμενος, άνεργος, συνταξιούχος, νέος και νέα, που εξαπατήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, να μην γυρίσει στη Ν.Δ ή στο ΠΑΣΟΚ που έχουν την ίδια αντιλαική πολιτική και τώρα στήνουν νέο κύκλο αποπροσανατολιστικών αντιπαραθέσεων επιδιώκοντας να εγκλωβίσουν το λαό στις επιδιώξεις και τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.
Να μην σκορπίσει την δυσαρέσκειά του σε διάφορες οπορτουνιστικές δυνάμεις, ανώδυνες για το σύστημα. Κανείς να μην ξεγελαστεί από τον ψευτοπατριωτισμό και το δήθεν αντισυστημικό προφίλ της ναζιστικής, εγκληματικής Χρυσής Αυγής, γιατί είναι το πιο πιστό στήριγμα του εκμεταλλευτικού συστήματος, που γεννιέται στους κόλπους του, στο έδαφος της αντιλαϊκής πολιτικής της σημερινής και κάθε αστικής κυβέρνησης, οι οποίες δεν μπορούν και δεν θέλουν να την αντιμετωπίσουν, αντίθετα την τροφοδοτούν.
Τους καλούμε τώρα σε συμπόρευση με τη Λαϊκή Συσπείρωση και το ΚΚΕ, σε όλες τις κάλπες και στους αγώνες, για να καταδικασθεί η αντιλαική πολιτική κυβερνήσεων, Ε.Ε, περιφέρειας και δήμων, για να περάσουμε στην αντεπίθεση διεκδικώντας την ικανοποίηση των λαικών αναγκών και όχι των λίγων.
Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι
Στις εκλογές του ερχόμενου Μαΐου και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, αρκετοί συνδυασμοί θα διεκδικήσουν την ψήφο του λαού. Ωστόσο το κριτήριο ψήφου, δεν μπορεί να είναι τα πρόσωπα, γιατί αυτό που καθορίζει την ταυτότητα του καθενός, είναι ποια πολιτική στηρίζει, η στάση του απέναντι στα λαικά προβλήματα, στις αιτίες που τα δημιουργούν και την διέξοδο από την αντιλαική πολιτική. Η στάση του στο κεντρικό ζήτημα της ανάπτυξης – από ποιόν και για ποιόν – που φέρνει στο προσκήνιο την πραγματική διαχωριστική γραμμή και με ποιόν τάσσεται ο καθένας, είτε έχει κομματική στήριξη, είτε εμφανίζεται ως δήθεν ανεξάρτητος.

Ο συνδυασμός της Ν.Δ με τον κ. Αγοραστό, που έχει τη διοίκηση της περιφέρειας, υπηρέτησε πιστά, σε σύμπλευση με όλες τις αστικές κυβερνήσεις και την Ε.Ε, την κυρίαρχη πολιτική στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου, όπως και την περίφημη γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας, που προωθεί η κυβέρνηση για λογαριασμό της αστικής τάξης με όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε.
Η «αντιπαράθεση» με τον κ. Αγοραστό, των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, που ως τώρα τάχα «σκοτώνονταν» και τώρα θέλουν να συνεργαστούν με επικεφαλής τον κ. Τσιλιμίγκα, είναι ψευδεπίγραφη. Το ίδιο και της ΛΑΕ, με τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού μέχρι πριν λίγες μέρες συμμετείχε στην ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και σε Δήμους στηρίζει υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ. Ψευδεπίγραφη είναι και η αντιπαράθεση του κ. Κουρέτα που πορεύτηκε και με τον κ. Αγοραστό και με τον ΣΥΡΙΖΑ και με το Ποτάμι και παλιότερα με το ΠΑΣΟΚ! Στα βασικά ζητήματα συμφωνούσαν όλες αυτές οι δυνάμεις και στο περιφερειακό συμβούλιο, πέρα από σκιαμαχίες.
Το ίδιο και η δήθεν αντιπολίτευση της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής, που συμφωνούσε στα βασικά με την πλειοψηφία, χύνοντας παράλληλα το δηλητήριο του αντικομμουνισμού, του εθνικισμού, του μίσους ενάντια στο ταξικό εργατικό κίνημα, το αγροτικό κίνημα, στους μετανάστες και τους άλλους λαούς.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, είναι η μόνη δύναμη που αποκάλυπτε και αντιπάλευε, την αντιλαική πολιτική, που προωθούσε στην Περιφέρεια η πλειοψηφία της Ν.Δ, σε συνεργασία με την εκάστοτε κυβέρνηση και την Ε.Ε και την συναίνεση σε βασικά ζητήματα, των αιρετών του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, των Οικολόγων & της Χρυσής Αυγής και διεκδικούσε μέτρα στήριξης του λαού.

Ήμασταν πάντα μπροστά στην οργάνωση των αγώνων των εργατών, των συνταξιούχων, των σπουδαστών και μαθητών, των γυναικών, θέτοντας τα αιτήματά τους και στο περιφερειακό συμβούλιο, διεκδικώντας λύσεις.

Στηρίξαμε τους δίκαιους αγώνες και τα αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς για κατώτερες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα τους και την εξασφάλιση της διάθεσής τους, για την μείωση του κόστους παραγωγής, της βαριάς φορολογίας και των ασφαλιστικών τους εισφορών, για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ με πλήρη αποζημίωση από τις ζημιές, καταδικάσαμε την ποινικοποίηση των αγώνων τους.
Ζητήσαμε απο το περιφερειακό συμβούλιο, να εκφράσει την αντίθεσή του στις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς λαικών κατοικιών, καταθέσεων και εργαλείων δουλειάς. Θέσαμε το αίτημα κατάργησης των διοδίων και αφαίρεσης της εκμετάλλευσης των δρόμων απ’ τους ιδιώτες, αλλά η Ν.Δ, με τον ΣΥΡΙΖΑ & το ΠΑΣΟΚ, δεν τα στήριξαν αυτά τα αιτήματα.

Αποκαλύψαμε ότι η πρωτιά της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην απορροφητικότητα των ευρωενωσιακών πόρων και τα έργα που διαφημίζει, δεν ωφέλησαν τους εργάτες, τους μικρούς αγρότες και ΕΒΕ, αφού η ανεργία σε όλη τη Θεσσαλία παραμένει υψηλή, το εισόδημα μισθωτών, μικρών αγροτών & ΕΒΕ, μειώθηκε δραστικά, η μικρή αγροτιά ξεκληρίζεται και αγκομαχά, η νεολαία βιώνει μεγάλα αδιέξοδα. Το όφελος είναι για το μεγάλο κεφάλαιο, που για τις ανάγκες του δίνεται το 75% του ΕΣΠΑ, το 90% του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και η μερίδα του λέοντος των προϋπολογισμών.
Αντιπαλέψαμε την πολύμορφη στήριξη από την περιφέρεια, εκατοντάδων επιχειρηματικών επενδύσεων στις ΑΠΕ, την κατασκευή μονάδων παραγωγής RDF/SRF, έργων για πολυτελή σκάφη και κρουαζιερόπλοια, καταδυτικών πάρκων για ακριβό τουρισμό, την κατασκευή δρόμων με ανταποδοτικότητα, εμπορευματικών κέντρων, για την εξυπηρέτηση πρωτίστως του μεταφορικού έργου μεγάλων επιχειρήσεων, την στήριξη της επιχειρηματικής δράσης στον αγροτοδιατροφικό τομέα, αναδεικνύοντας την ανάγκη άλλου τύπου οικονομικής ανάπτυξης, με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, κεντρικό σχεδιασμό, εργατικό έλεγχο και εργατική εξουσία, για να απογειωθούν οι αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας και της Θεσσαλίας στην αγροτική και βιομηχανική παραγωγή και να λυθούν τα λαικά προβλήματα.

Αναδείξαμε τις τεράστιες ευθύνες της Περιφέρειας, των κυβερνήσεων και της Ε.Ε, για την απουσία σχεδιασμού, χρηματοδότησης και έργων προστασίας της ανθρώπινης ζωής και της λαϊκής περιουσίας, από τους σεισμούς, τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές, και καταθέσαμε ολοκληρωμένες προτάσεις για την αντιπυρική, αντιπλημμυρική, αντισεισμική προστασία, που δεν έγιναν δεκτές, αφού θεωρούν τόσο η περιφερειακή αρχή της Ν.Δ, όσο και η κυβέρνηση και η Ε.Ε, ότι αυτά τα έργα κοστίζουν όπως λένε, εννοώντας, ότι δεν προσφέρουν τα προσδοκώμενα κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους, θυσιάζοντας στην κυριολεξία την ζωή και τις λαικές περιουσίες.
Απαιτούμε η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται με σεβασμό στο περιβάλλον, αποκλείοντας την καύση, στην δημόσια υγεία, χωρίς επιβάρυνση των λαικών οικογενειών, χωρίς επιχειρηματική ανάμειξη.
Καταγγείλαμε την απουσία ενός σχεδίου συγκέντρωσης, προστασίας και σωστής διαχείρισης των υδατικών πόρων και απαιτήσαμε την ολοκλήρωση της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου, φραγμάτων, την ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων Θεσσαλίας, την προστασία των δασών και τη μετατροπή τους σε λαϊκή περιουσία.

Καταθέσαμε προτάσεις-διεκδικήσεις, για κατασκευή σχολείων, παιδικών σταθμών, σπουδαστικών εστιών, που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες, δωρεάν. Δομών δημόσιας υγείας-πρόνοιας, δημόσιων δωρεάν υποδομών αθλητισμού, πολιτισμού, για ελεύθερους χώρους και χώρους πρασίνου σε δημόσιες-δημοτικές εκτάσεις, έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, άρδευσης, την ανακατασκευή του επαρχιακού & αγροτικού οδικού δικτύου.

Αποκαλύψαμε την στήριξη της περιφερειακής αρχής της Ν.Δ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, των ΑΝΕΛ και της Χ.Α, στους επικίνδυνους Αμερικανονατοικούς σχεδιασμούς και στην εμπλοκή της κυβέρνησης σ’ αυτούς, στην εγκατάσταση των αμερικανικών DRONES στην 110 Π.Μ της Λάρισας.
Αξιώνουμε, καμία συμμετοχή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Να φύγουν τα αμερικανικά ντρόουνς από την Λάρισα και να κλείσουν όλες οι ξένες βάσεις. Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και τα Βαλκάνια. Έξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε, με το λαό αφέντη στον τόπο του. Να επιστρέψουν τώρα όλες οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας που βρίσκονται εκτός συνόρων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές. Να πάψει η Ελλάδα να δίνει 4 δις. ευρώ ετησίως στο ΝΑΤΟ.

Αντιπαλεύουμε το θεσμικό πλαίσιο της Περιφερειακής & Τοπικής διοίκησης, εκτός απ’ την απλή αναλογική στην εκλογή των συμβούλων, όπως διαμορφώθηκε με (Καποδίστρια, Καλλικράτη, Κλεισθένη Ι), γιατί δεν υπηρετεί τις λαικές ανάγκες, αλλά του κεφαλαίου.
Αντιτασσόμαστε στην μεταφορά αρμοδιοτήτων στην περιφέρεια και τους δήμους, που πρέπει να είναι στο κεντρικό κράτος. Αγωνιζόμαστε για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα παιδείας, υγείας-πρόνοιας, πλήρως στελεχωμένου με μόνιμο προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό. Ιδιαίτερα για την ανάπτυξη της Π.Φ.Υ.
Διεκδικούμε, μείωση και όχι αύξηση των ανταποδοτικών τελών, φόρων, στην προοπτική κατάργησής τους. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης και της ανταπόδοσης, των ΣΔΙΤ, των ΜΚΟ και των ΚΟΙΝΣΕΠ, καμία ιδιωτικοποίηση τομέων και υπηρεσιών της Περιφέρειας και Δήμων.
Πλήρη κρατική χρηματοδότηση όλων των αναγκών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων Περιφέρειας και Δήμων, με αύξηση της φορολόγησης του μεγάλου κεφαλαίου στο 45%, της μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Επιστροφή του συνόλου των παρακρατηθέντων πόρων σε Περιφέρεια και Δήμους.
Μείωση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, της άμεσης φορολογίας μισθωτών, συνταξιούχων, μικρών αγροτών και ΕΒΕ, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.
Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Άμεσες προλήψεις όλου του αναγκαίου προσωπικού με πλήρη και σταθερή εργασία. Μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων.

Η δική μας αντίληψη για τις δομές διοίκησης σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, έχει τη βάση της σε έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης υπέρ του λαού, που θεμελιώνεται στην εργατική εξουσία, στην κοινωνική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής, στον κεντρικό και περιφερειακό σχεδιασμό και έχει κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
Είμαστε η μόνη δύναμη που μπορούμε να υπερασπισθούμε το λαό μέσα από τους καθημερινούς αγώνες, αλλά και να ηγηθούμε μιας τέτοιας προοπτικής ριζικών αλλαγών υπέρ του λαού, γι’ αυτό απαιτείται η ισχυροποίηση των ψηφοδελτίων της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Περιφέρεια και στους Δήμους, ισχυροποίηση του ΚΚΕ στην ευρωβουλή και στην Βουλή.

Καλούμε όλους τους εργατουπάλληλους, τους μικρομεσαίους αγρότες και ΕΒΕ, τους συνταξιούχους και ιδιαίτερα την νέα γενιά, να ψηφίσουν τώρα το δικό τους ψηφοδέλτιο, της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και σε κάθε Δήμο, τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ στην ευρωβουλή και την βουλή, δίνοντας δύναμη στη δική τους δύναμη».

www.ert.gr

Keywords
χρυση αυγη, εκλογες, εβε, ΚΚΕ, ψηφοδελτια, βουλη, ληδα, συσμεδ, σοφια, αγγελικη, γιωργοσ, χριστινα, παμε, μαρια, σχολεια, μαΐου, νέα, συριζα, ΠΑΣΟΚ, ηπα, νατο, ελγα, απε, σεισμος, συμμετοχή, ελλαδα, λαρισα, βασεις, αιγαιο, δις, σδιτ, μκο, ΦΠΑ, ενφια, συμβασιουχοι, ert, δημοτικες εκλογες 2010, σταση εργασιας, αυξηση φπα, ομαδα διας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κλειστα σχολεια, τελος ακινητης περιουσιας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, κουλουρης, μειωση μισθων, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, Ημέρα της μητέρας, ελγα αποζημιωσεις, πυρκαγιες, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, ιταλια εκλογες, μπλοκα αγροτων, εκλογες 2010 δημοτικες, η ζωη, ξανα, κομματα, δωρεαν, ελγα, εργασια, ηπα, μκο, πλαισιο, πτυχιουχος, σδιτ, σημερινη, σχολες, υγεια, αγροτικη, αγωνες, αυξηση, ανεργια, απε, αποζημιωση, αφορμη, βαλκανια, γινεται, γιωργοσ, δυναμη, δημοσιο, διοικηση, δικη, δηλητηριο, δις, δρομος, εβε, εδαφος, αιθουσα, ευρω, εργα, εξυπηρετηση, ετων, ζωη, ζωης, ιδια, ιδιο, θεσσαλια, ομιλια, κεφαλαιο, κυβερνηση, κρουαζιεροπλοια, λαικα, ληδα, μαη, μαΐου, μηχανικος, μειωση, μαρια, νατο, νεα γενια, νεολαια, ομαδα, παντα, οφελος, παμε, περιβαλλον, περιφερειακο, προβληματα, συσμεδ, συμμετοχή, σκαφη, σοφια, συγχρονο, ταγματαρχης, ταυτοτητα, υψηλη, χριστινα, δημοτικα, δικαιωματα, ειδη, φιλοι, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, μπροστα, θεσεις, υγειας
Τυχαία Θέματα