Πλαγκτόν στον Παγασητικό αλλά και στη Σκιάθο

10:28 15/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Μεγάλες επιφάνειες με πλαγκτόν εμφανίστηκαν σε ακτές του Παγασητικού αλλά και στη Σκιάθο προκαλώντας ανησυχία τόσο στους ψαράδες όσο και στους κατοίκους. Ανησυχία για τη δημόσια υγεία δεν υπάρχει, όπως εξήγησε στην ΕΡΤ Βόλου ο χημικός Αλέκος Γούναρης που χθες έλαβε και δείγματα για λογαριασμό της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων.

Οι αλιείς ενημέρωσαν το Λιμεναρχείο ότι το πρόβλημα έχει εμφανιστεί εδώ και περίπου 20 μέρες και επειδή χθες λουόμενοι έκαναν παράπονα ότι πρόκειται για ρύπανση,

το Λιμεναρχείο ενημέρωσε τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, που ανέθεσε στον κ. Γούναρη να κάνει δειγματοληψίες, όπως και έγινε.

Η ύπαρξη του πλαγκτόν είναι φυσικό φαινόμενο που συνήθως εμφανίζεται στη θάλασσα μετά από χειμώνες που πέφτει πολύ νερό, αλλά και στην περίπτωση του Παγασητικού λόγω και της μεγάλης ποσότητας ανόργανου αζώτου (λύματα από Βιολογικό). «Είχαμε και ένα περίεργο χειμώνα μει μετάβαση ξαφνικά στο καλοκαίρι, με έντονεες βροχοπτώσεις που εμπλουτίζουν και αυτά τον Παγασητικό. Επίσης είχαμε και έχουμε απότομες αυξήσεις στην ηλιοφάνεια. Όλα αυτά σε συνδυασμό και με τα υπόλοιπα έχουν ως αποτέλεσμα απότομη αύξηση φυτοπλαγκτού. Πρόκειται για ένα περισταστιακό φαινόμενο που θα διαρκέσει μία έως δύο εβδομάδες, θα αποσυντεθεί και δεν αποτελεί δείκτη μιας έντονης μόλυνσης των νερών», επισήμανε ο κ. Γούναρης.

Στη Σκιάθο

Στη γύρη δέντρων σε συνδυασμό με το πλαγκτόν οφείλεται η πρασινο-κίτρινη απόχρωση που έχει το σχήμα γραμμής στην ακροθαλασσιά ή τα υπολείμματά τους που βρίσκονται στην άμμο αφού τα ξεβράσει η θάλασσα από την περιοχή Πλάκες έως και το θαλάσσιο μέτωπο της Καναπίτσας.

Keywords
Τυχαία Θέματα