Πέθανε ο Γάλλος τραγουδιστής Σαρλ Αζναβούρ

15:56 1/10/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Πέθανε σε ηλικία 94 ετών ο διάσημος τραγουδιστής Σαρλ Αζναβούρ, ο «Γάλλος Φρανκ Σινάτρα». Κατά τη διάρκεια της 80χρονης καριέρας του, πούλησε περισσότερους από 180 εκατ. δίσκους, ηχογράφησε πάνω από 1.200 τραγούδια σε επτά γλώσσες, πραγματοποίησε συναυλίες σε 94 χώρες, κι έλαβε πολλά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις.

Ο Αζναβούρ, το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Σανούρ Βαρινάγκ Αζναβουριάν, γεννήθηκε στο Παρίσι από Αρμένιους γονείς.

Ξεκίνησε την καριέρα του τη δεκαετία του ’40, στο πλάι των «ιερών τεράτων της γαλλικής μουσικής» Εντίθ Πιάφ, Μορίς Σεβαλιέ και

Σαρλ Τρενέ. Πριν γίνει γνωστός ως τραγουδιστής, συνόδευε στο πιάνο την Εντίθ Πιάφ, η οποία υπήρξε για πολλά χρόνια μέντοράς του.

Γρήγορα έγινε γνωστός για την εκφραστική του ερμηνεία και τη βελούδινη φωνή του σε τραγούδια όπως: «She», «Hier Encore», «Apres l’Amour» και το «La Boheme».

Έλαβε μέρος σε περίπου 60 ταινίες, μεταξύ των οποίων «Το Ταμπούρλο» του Φόλκερ Σλέντορφ, η οποία απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες το 1979 στην κατηγορία καλύτερης ξένης ταινίας.

Ο Αζναβούρ ήταν γνωστός και για την ανθρωπιστική του δράση στην Αρμενία, ειδικά μετά τον σεισμό του 1988 στη διάρκεια του οποίου σκοτώθηκαν χιλιάδες άνθρωποι. Το 2008 του απονεμήθηκε η αρμενική ιθαγένεια, ενώ το 2009 ορίστηκε πρεσβευτής της χώρας αυτής στην Ελβετία.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα