Τα διεθνή ΜΜΕ για το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ

15:42 1/10/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

«Στους χαμένους και τους κερδισμένους» του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ, αναφέρονται δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, ενώ για την επόμενη ημέρα κυριαρχεί η εκτίμηση ότι «πολλά συμφέροντα έχουν επενδυθεί σε αυτή την υπόθεση και κανείς δεν θέλει να τα απεμπολήσει”.

The Times: «Η πολιτική επιστρέφει στα Βαλκάνια»

«Τόσο η Ρωσία

όσο και η Δύση, είχαν ρόλο στο χθεσινό δημοψήφισμα», γράφουν οι Τάιμς του Λονδίνου κρίνοντας ότι «εκτός από προσπάθεια επίλυσης ετυμολογικής διαμάχης, αφορά και σφαίρες συμφερόντων.»Η ελληνική κυβέρνηση σκέφτηκε ότι, αντί να αποφεύγει τα Βαλκάνια, η Αθήνα θα μπορούσε να γίνει ο συνήγορός τους εντός της Ε.Ε., αυξάνοντας επομένως την επιρροή της», τονίζει η βρετανική εφημερίδα.

Wall Street Journal: «Η εξέλιξη συνιστά πλήγμα για τις ΗΠΑ και την ΕΕ»

«Η αποχή κάνει δύσκολη για τον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ, την εξασφάλιση της απαραίτητης πλειοψηφίας για την έγκριση των απαιτούμενων συνταγματικών τροποποιήσεων. Υπάρχουν πολλά συμφέροντα που έχουν επενδυθεί σε αυτή την υπόθεση, κανείς δεν θέλει να τα απεμπολήσει και να αφήσει την «Μακεδονία» κλειδωμένη για άλλα 20 χρόνια», εκτιμά η αμερικανική εφημερίδα παραθέτοντας σχόλιο του Τζέιμς Κερ -Λίντσει, καθηγητή στο London School of Economics.

«Οι Ρώσοι ήταν σε θέση να διαδραματίσουν αποσταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή. Το αποτέλεσμα είναι μια ευκαιρία να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο που θα επιτρέψει στη χώρα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ», δήλωσε ο Ντέιμον Γουίλσον, αντιπρόεδρος του think-tank, Atlantic Council.

Bloomberg: «Η νίκη του «ναι»

«Το αντιφατικό αποτέλεσμα προετοιμάζει σκηνικό σκληρής αναμέτρησης για τον πρωθυπουργό Ζάεφ. Επίσης, αναδεικνύει την ένταση του αγώνα επιρροής που διεξάγεται στην πλέον ασταθή περιοχή της Ευρώπης μεταξύ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ αφενός και της Ρωσίας αφετέρου.», γράφει το πρακτορείο και παραθέτοντας σχόλια ειδικών αναλυτών, συμπεραίνει ότι : «Παρά τη χαμηλή συμμετοχή, αυτό το μισό εκατομμύριο των ψηφοφόρων, ίσως είναι ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει υποστηρίξει οτιδήποτε στη «Μακεδονία». Επαφίεται στους βουλευτές να αποφασίσουν, όμως ο Ζάεφ έβαλε πολύ ψηλά τον πήχη, απειλώντας με πρόωρες εκλογές».

Νew York Times: «Hχηρότατα αντιφατικό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος»

«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην «Μακεδονία» υπήρξε ηχηρότατα αντιφατικό, ωθώντας και τις δύο πλευρές να ισχυριστούν ότι νίκησαν», γράφουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης.

«Η μειωμένη συμμετοχή δημιουργεί πρόβλημα στην κυβέρνηση και στη Δύση, που είχε πιέσει πολύ για να υπάρξει μια στιβαρή λαϊκή εντολή, αν και το κυβερνών κόμμα έχει την πεποίθηση πως θα εξασφαλίσει τις απαραίτητες ψήφους στο κοινοβούλιο για την έγκριση της αλλαγής της ονομασίας της χώρας. Το ζήτημα αυτό δίχασε την “Μακεδονία”, ενώ Δυτικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως η Ρωσία κινήθηκε δραστήρια για να εκμεταλλευτεί την κατάσταση, διενεργώντας εκστρατείες παραπληροφόρησης μέσω Διαδικτύου», τονίζουν οι NYT.

Washington Post: Σε πολιτική κρίση η «Μακεδονία»

«Σε πολιτική κρίση έχει βυθιστεί από χθες η «Μακεδονία», καθώς η συμμετοχή στο δημοψήφισμα υπήρξε ανεπαρκής, ενώ εγείρεται πλέον η προοπτική να αποκλειστεί η μικρή βαλκανική για πολλά χρόνια από τους οργανισμούς της Δύσης», εκτιμά η Washington Post. «Το Κρεμλίνο και Δυτικοί ηγέτες παρακολούθησαν πολύ στενά την έντονη προεκλογική περίοδο, επειδή η έκβαση του δημοψηφίσματος θα καθόριζε την γεωπολιτική κατεύθυνση των Βαλκανίων σε μια εποχή σφοδρού ανταγωνισμού μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ. Δυτικοί ηγέτες είχαν σπεύσει τις τελευταίες εβδομάδες στα Σκόπια για να στηρίξουν το «ναι» και πολλοί από αυτούς χαρακτήρισαν την συμφωνία με την Ελλάδα ως «ευκαιρία που «παρουσιάζεται μια φορά σε μια γενιά». Αναλυτές ανέφεραν πως η «Μακεδονία» έγινε στόχος ενός κύματος παραπληροφόρησης, οι πηγές της οποίας είχαν σχέσεις κυρίως με την Ρωσία, καταλήγει η αμερικανική εφημερίδα».

Après le référendum historique d'hier, quel avenir pour la #Macédoine ? #Macedonia

— Hajde (@HajdeFR) October 1, 2018

Le Monde: «Η αποδοκιμασία προς την κυβέρνηση είναι σαφής, όμως η διαδικασία δεν έχει ενταφιασθεί»

«Η νίκη, δεν είναι σίγουρα στο ύψος της αναγγελθείσας «ιστορικής» στιγμής, υπογραμμίζει η γαλλική εφημερίδα. «Έχουμε όμως την ουσία: η συμφωνία για το όνομα που αποφασίσθηκε τον Ιούνιο, ξεπέρασε το εμπόδιο του δημοψηφίσματος. (…) Η νίκη του «ναι» είναι ξεκάθαρη αφού ξεπερνάει το 91%, στην πραγματικότητα όμως είναι πολύ πιο περιορισμένη εξαιτίας της πολύ χαμηλής συμμετοχής, μόλις 36,11%. «Την ίδια ώρα που ο Ζάεφ ύψωνε τη γροθιά με το σήμα της νίκης, εκατοντάδες αντίπαλοι που ήταν κατά του δημοψηφίσματος γιόρταζαν τη δική τους νίκη έξω από το Κοινοβούλιο», γράφει η εφημερίδα.

Στις συνέπειες της χαμηλής συμμετοχής αναφέρεται στην ιστοσελίδα του το διεθνές τηλεοπτικό κανάλι France 24, υπογραμμίζοντας ότι «κινδυνεύει η επικύρωση από το Κοινοβούλιο». Ακόμα και εάν θεωρείται «συμβουλευτικό» το δημοψήφισμα, η χαμηλή συμμετοχή αποδυναμώνει το στρατόπεδο του «ναι» και πρωτίστως τον πρωθυπουργό» τονίζει.

Majority back Macedonia name change, but low turnout pic.twitter.com/Fi8ViYPrET

FRANCE 24 (@FRANCE24) September 30, 2018

Suddeutsche Zeitung: «Νικητές και χαμένοι μετά το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ»

Η γερμανική εφημερίδα τονίζει την αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ να προχωρήσει με την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ αναφέρεται και στις αντιδράσεις των Ευρωπαίων.

Welt: «Το δημοψήφισμα απέτυχε, όμως ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για επιτυχία»

Η συντηρητική, γερμανική εφημερίδα αναφέρεται και στις δηλώσεις του Χρίστιαν Μίτσκοσκι, του επικεφαλής του εθνικιστικού, δεξιού αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE, ο οποίος εκτίμησε ότι μετά το δημοψήφισμα η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ έχει «απολέσει τη νομιμοποίησή της».

Spiegel:«θα ήταν δύσκολο να επιτευχθεί ποσοστό συμμετοχής 50%»

«Μια αποτυχία που παρουσιάζεται ως επιτυχία», σχολιάζει στην ηλεκτρονική του έκδοση το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.Το δημοψήφισμα για το νέο όνομα της ΠΓΔΜ «απέτυχε», σημειώνει το Spiegel, όμως «η κυβέρνηση παρουσιάζει το αποτέλεσμα ως επιτυχία. Ωστόσο πολλοί πολίτες έχουν απογοητευθεί και γι’αυτό δεν πήγαν να ψηφίσουν», συνεχίζει.

Παρόλα αυτά το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ότι θα ήταν δύσκολο να επιτευχθεί ποσοστό συμμετοχής 50%. Οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι είναι 1,8 εκατομμύριο, όμως από την ΠΓΔΜ έχουν μεταναστεύσει περίπου 400.000 άνθρωποι, ίσως και περισσότεροι, κι αυτοί δεν μπορούσαν να ψηφίσουν.

#Macedonia sees low turnout in name change #referendum amid 'disinformation campaign' – @cnni
href="https://twitter.com/hashtag/MacedoniaReferendum?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw">#MacedoniaReferendum #Balkaninsider

— Balkan Insider (@Balkan_insider) October 1, 2018

Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Kαλή αρχή για να συνεχιστεί η πολιτική διαδικασία»

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι είναι 1,8 εκατομμύριο, επισημαίνει και ο Σάσο Ορντανόσκι, ένας από τους πιο γνωστούς επικοινωνιολόγους της πΓΔΜ μιλώντας στη Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Και τα δύο στρατόπεδα μπορούν να ισχυριστούν ότι κέρδισαν», τόνισε ο ίδιος. Ωστόσο ο Ορντανόσκι επεσήμανε ότι «οι 650.000 ψήφοι δεν είναι αμελητέο νούμερο, με δεδομένο ότι το 90% εξ αυτών τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας», πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας τη συμμετοχή στο δημοψήφισμα «καλή αρχή για να συνεχιστεί η πολιτική διαδικασία».

Σχετικά ευρείες αναφορές στο χθεσινό δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ κάνουν σε σημερινά δημοσιεύματά τους τα αυστριακά μέσα ενημέρωσης, προβάλλοντας στους τίτλους τους το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής, «το οποίο καθιστά άκυρο το δημοψήφισμα».

Ενδεικτικά, η μεγαλύτερης κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα Kronen Zeitung αναφέρει στον τίτλο του δημοσιεύματος της «Μακεδονία-Άκυρο», σημειώνοντας στον υπέρτιτλο πως «Στο δημοψήφισμα δεν επετεύχθη η απαραίτητη συμμετοχή του 50%». Η εφημερίδα κάνει λόγο για «βαριά υποτροπή, καθώς, παρά την διαφήμιση δυτικών πολιτικών συμμετείχε μόνον το 34% του πληθυσμού, που σε ποσοστό 90% ψήφισαν «Ναι», ενώ οι εθνικιστές είχαν καλέσει σε μποϋκοτάρισμα του δημοψηφίσματος, και η οριστική απόφαση για τη διευθέτηση της διαφοράς με την Ελλάδα θα ληφθεί στη Βουλή». Σύμφωνα με την Kronen Zeitung, πρόκειται για την αλλαγή του ονόματος της «Μακεδονίας» σε Βόρεια Μακεδονία, την οποία επέβαλε η γειτονική Ελλάδα λόγω της ομώνυμης βόρειας επαρχίας της. «Ως μέσο πίεσης η Αθήνα μπλόκαρε επί σχεδόν τρεις δεκαετίες τον δρόμο της «Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα «Ναι» στο δημοψήφισμα θα άνοιγε τον δρόμο για μία γρήγορη ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η Ρωσία υποστηρίζει γι αυτό τον λόγο τους εθνικιστές της απομόνωσης οι οποίοι κινητοποιούνται εναντίον του φερόμενου «ελληνικού εκβιασμού»».

«Ακυρο το δημοψήφισμα για την αλλαγή του ονόματος», έχει ως τίτλο η εφημερίδα Kurier, παρατηρώντας στον υπότιτλο πως υπήρξε χαμηλή συμμετοχή στο ιστορικό δημοψήφισμα, θέτοντας σε αμφιβολία καθοριστική συμφωνία με την Αθήνα. Στο δημοσίευμα παρατίθεται το ερώτημα στο οποίο καλούνταν να απαντήσουν οι πολίτες της ΠΓΔΜ, η μεγάλη πλειονότητα των οποίων, όπως σημειώνεται, υποστηρίζει την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, αλλά διχάζονται οι γνώμες τους ως προς την συμφωνία με την Ελλάδα που προβλέπει την αλλαγή του ονόματος από «Μακεδονία» σε Βόρεια Μακεδονία και την οποία είχαν διαπραγματευτεί οι Ζόραν Ζάεφ και Αλέξης Τσίπρας. Αναφέρεται επίσης ότι με την αλλαγή του ονόματος και την παραίτηση των Σκοπίων από την «ιστορική πιστοποίηση», η Αθήνα θα εγκατέλειπε το «βέτο» σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, ενώ επισημαίνεται πως το δημοψήφισμα δεν είχε δεσμευτικό χαρακτήρα και πως η απόφαση για αλλαγή του ονόματος θα πρέπει να ληφθεί από τη Βουλή, όπου απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων, την οποία δεν διαθέτουν οι Σοσιαλδημοκράτες του Ζόραν Ζάεφ. Η εφημερίδα αναφέρει πως η αντίδραση κατά της αλλαγής του ονόματος είναι ιδιαίτερα ισχυρή, κατά της Συμφωνίας με την Αθήνα τάσσεται το εθνικοσυντηρητικό κόμμα VMRO-DPMNE, του οποίου ο αρχηγός είχε καλέσει σε μποϋκοτάρισμα του δημοψηφίσματος, όπως επίσης και ο προσκείμενος σε αυτό το κόμμα πρόεδρος της χώρας.

Για «Μαζικό μποϋκοτάρισμα του δημοψηφίσματος για το όνομα», κάνει λόγο στον τίτλο του σχετικού δημοσιεύματος της η εφημερίδα Die Presse, προσθέτοντας στον υπότιτλο ότι μόνον λίγοι ψηφοφόροι προσήλθαν στην ετυμηγορία για έναν συμβιβασμό με την Αθήνα στη διαφορά για το όνομα. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, ακόμη και μετά το δημοψήφισμα, στη «Μακεδονία» παραμένει η ασάφεια ως προς την αλλαγή του ονόματος σε Βόρεια Μακεδονία καθώς, ενώ αναμενόταν μία σαφής νίκη των υποστηρικτών της Συμφωνίας με την Ελλάδα, το ποσοστό συμμετοχής ήταν χαμηλό και μέχρι τις 18.30 βρισκόταν στο 34,6% που σήμαινε ότι δεν θα υπήρχε το απαιτούμενο τουλάχιστον 50%, και άρα το δημοψήφισμα ήταν άκυρο. Στο δημοσίευμα γίνεται μία αναδρομή στο ζήτημα του ονοματολογικού και αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα επόμενα βήματα με τις απαιτούμενες διαδικασίες. Τονίζεται πως οι αντίστοιχες πλειοψηφίες είναι εφικτές, αλλά δεν είναι σίγουρες ούτε στα Σκόπια ούτε στην Αθήνα, ενώ επισημαίνεται πως σε περίπτωση αποτυχίας της έγκρισης της Συμφωνίας η προσδοκώμενη από τα Σκόπια προσέγγιση με την ΕΕ και η ένταξη στο ΝΑΤΟ μετατίθεται στο απώτερο μέλλον.

Στο ίδιο πνεύμα είναι η σχετικά σύντομη αναφορά στο χθεσινό δημοψήφισμα που γίνεται στο δημοσίευμα στην εφημερίδα Der Standard, στο οποίο τονίζεται ότι η συμμετοχή υπήρξε χαμηλή, καθιστώντας το ως εκ τούτου, άκυρο.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1

www.ert.gr

Keywords
μμε, δημοψηφισμα 2015, ΠΓΔΜ, δημοψηφισμα, μμε, der spiegel, αλέξης τσίπρας, times, ρωσία, αθηνα, επιρροή, ηπα, london, school, νατο, bloomberg, συμμετοχή, πήχη, εκλογες, york, nyt, washington, σκοπια, ελλαδα, october, monde, france, macedonia, low, twitter, vmro-dpmne, spiegel, ηλεκτρονική, insider, βουλη, ακυρο, τσιπρας, πηγη, ert, τελη κυκλοφοριας, ψηφοι δημοτικων συμβουλων, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, ερτ1, αλέξης τσίπρας, βουλευτες, october, ρωσία, ηλεκτρονική, ηπα, υψος, ωρα, nyt, times, ακυρο, βαλκανια, εβδομαδες, βορεια, γινει, γινεται, γροθια, δεδομενο, δηλωσεις, δικη, εγινε, ευκαιρια, εκβαση, εκτιμηση, εξελιξη, επιρροή, εποχη, επιτυχια, εφημεριδα, ιδια, ιδιο, υποθεση, διαφημιση, ιστορικο, κεφαλαιο, κυβερνηση, κομμα, λογο, μακεδονια, νατο, νικη, ονομα, ουσια, ρολο, σαφης, σιγουρα, συμμετοχή, σχολια, φορα, βηματα, der spiegel, tank, εφαρμογη, ενωση, france, ηγετες, χωρα, ιδιαιτερα, η εφημεριδα, london, low, macedonia, μια φορα, monde, washington, πηγες, πήχη, ρωσοι, school, σημα, spiegel, vmro, vmro-dpmne, insider, york
Τυχαία Θέματα