‘Ολα τα μάτια είναι στραμμένα στον Ντράγκι για το QE

12:52 7/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Τιμώντας την υπόσχεση που είχε δώσει τον Ιούλιο, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι άνοιξε χθες τη συζήτηση στο διοικητικό συμβούλιο για το μελλοντικό μονοπάτι του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE), παρουσιάζοντας διάφορα σενάρια για τη μείωση των αγορών ομολόγων σύμφωνα με το Bloomberg. Δεν αποκλείεται να προβεί σε ανακοινώσεις σήμερα.

Η ΕΚΤ ανέβαλλε την συζήτηση για την σταδιακή απόσυρση

των μη συμβατικών μέτρων νομισματικής πολιτικής επί μήνες, επικαλούμενη τον χαμηλό πληθωρισμό και τις πιθανές αναταράξεις που θα προκαλούσε στις αγορές ομολόγων.

Ομως, ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη επιταχύνεται με αποτέλεσμα να ανησυχεί η ΕΚΤ μήπως μια καθυστερημένη απόφαση μείωσης των μηνιαίων αγορών ομολόγων έχει χειρότερο αποτέλεσμα.

Επιπλέον, μειώνεται το απόθεμα των κρατικών ομολόγων κάποιων χωρών, όπως της Γερμανίας, που θα μπορούσε να αγοράσει η ΕΚΤ τους επόμενους μήνες. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αγοράζει κρατικά ομόλογα ύψους 60 δισ. ευρώ μηνιαίως μέχρι το τέλος του 2017.

Η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της για τα επιτόκια και τις αγορές περιουσιακών στοιχείων σήμερα στις 2:45 μ.μ. ώρα Ελλάδος.

Οι περισσότεροι αναλυτές δεν περιμένουν κάποια μεταβολή αλλά θα επικεντρωθούν σ’ αυτά που έχει να πει ο Μάριο Ντράγκι κάπου 45 λεπτά αργότερα για την μελλοντική πολιτική της κεντρικής τράπεζας. Ο ίδιος αναμένεται να αναφερθεί στις αναθεωρημένες προβλέψεις της ΕΚΤ για την οικονομία της Ευρωζώνης.

Αν και o ρυθμός ανάπτυξης επιταχύνεται και η ανεργία υποχωρεί, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, στο 1,5% ετησίως τον Αύγουστο, δηλαδή χαμηλότερα απο το 2% που είναι ο στόχος της ΕΚΤ.

Ο δομικός πληθωρισμός που δεν περιλαμβάνει τα μη τυποποιημένα τρόφιμα και την ενέργεια δεν δείχνει σταθερές ανοδικές τάσεις όπως και οι μισθοί.

Keywords
Τυχαία Θέματα