Η ΝΔ θέλει να ρίξει "μαύρο" και στα ΑΕΙ

Όχι, η Ν.Δ. και ο Κ. Μητσοτάκης δεν έχουν άγνοια νόμου. Ξέρουν ότι η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων δεν επιτρέπεται από το σύνταγμα και ότι αυτό πρέπει πρώτα να αλλάξει μέσα από αναθεωρητική Βουλή.

Το γεγονός ότι επιμένει να δηλώνει πως θα ιδρύσει ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν είναι τίποτε άλλο από το να δηλώνει ότι θα συνεχίσει την ίδια τακτική που ακολούθησε η Ν.Δ. στα πιο σκοτεινά χρόνια των Μνημονίων. Όπως έριξαν μαύρο στην ΕΡΤ,

χωρίς να υπάρχει σχέδιο επαναλειτουργίας της, προς όφελος φυσικά των ιδιωτικών καναλιών. Όπως άφηναν στην εγκατάλειψη την υποχρεωτική Εκπαίδευση, χωρίς βιβλία και δασκάλους, ώστε να μοιάζει μονόδρομος το ιδιωτικό σχολείο για όσους είχαν λίγα χρήματα παραπάνω. Όπως έκλειναν νοσοκομεία και απέλυαν κόσμο από την Υγεία για να στηρίξουν τους ιδιώτες κλινικάρχες.

Αυτή την πολιτική θέλει να συνεχίσει η Ν.Δ. και στα ΑΕΙ. Ενδιαφέρεται δήθεν πάνω απ' όλα για την αυτονομία των πανεπιστημίων, χωρίς όμως να δεσμεύεται για τις πιστώσεις που θα δίνει για να στηρίξει τη δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση, αφήνοντας στην πραγματικότητα τα δημόσια ΑΕΙ στην τύχη τους, δήθεν στο όνομα του υγιούς ανταγωνισμού. Αφού όλα τα ρυθμίζει η αγορά, σύμφωνα με το προσφιλές τσιτάτο της Ν.Δ.

Η παιδεία, δηλαδή η γνώση, δεν ρυθμίζεται από την αγορά. Αυτό που ρυθμίζει η αγορά στην Παιδεία, έτσι όπως υπάρχει στα σχέδια της Ν.Δ., είναι ότι οι έχοντες θα μπορούν να σπουδάζουν και οι μεσαίες και κατώτερες οικονομικά ομάδες δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση.

Το πρόβλημα όμως είναι βαθύτερο. Όσοι έχουν τα οικονομικά μέσα σπουδάζουν ήδη στο εξωτερικό, κι αυτό γίνεται για πολλούς λόγους, όχι για έναν, όπως θέλει να επιμένει η δεξιά παράταξη. Και το πρόταγμά της δεν είναι άλλο από ένα βαθιά διχαστικό σχέδιο. Στο οποίο οι εξαιρετικά λίγοι θα τα έχουν όλα. Και η πλειονότητα δεν θα έχει πρόσβαση σχεδόν πουθενά.

Με τις δηλώσεις του για τα πανεπιστήμια ο Κ. Μητσοτάκης ήθελε να ωραιοποιήσει τον αγώνα κάποιων ισχυρών παραγόντων να μπουν στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Στην ουσία όμως αποκάλυψε το σκοτεινό μέλλον που επιφυλάσσει για τα παιδιά των πολλών.

Πηγή: H Αυγή

ΕΡΤΑΕΙιδιωτικά πανεπιστήμιαΝέα Δημοκρατία
Keywords
Τυχαία Θέματα