Πλήθος κόσμου αναμένεται και φέτος στην Παναγία Μηλιώτισσα

11:54 7/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Αύριο, Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου, εορτή του Γενεθλίου της Θεοτόκου, πανηγυρίζει ο ενοριακός Ιερός Ναός Γενεσίου της Θεοτόκου στο χωριό Μηλιά, του δήμου Αλμωπίας Πέλλας, όπου φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Μηλιώτισσας (7-8 αι.).
Σύμφωνα με το εορταστικό πρόγραμμα, σήμερα, στις 18.30 θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και λιτάνευση της ιερής εικόνας της Παναγίας.
Αύριο το πρωί στις 7 θα γίνει Πανηγυρικός Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ.

Ιωήλ.
Στις 18.30 θα τελεστεί Εσπερινός και Ιερά Παράκλησις.
Η εικόνα έχει μακρά ιστορία και πιστοί από κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού συρρέουν στη Μηλιά, προκειμένου να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Μηλιώτισσας.
Την εικόνα, μαζί με άλλα Ιερά Κειμήλια, έφεραν το 1922 πρόσφυγες στην Ελλάδα από τη Μ.Ασία και συγκεκριμένα το χωριό Ελμαλίκ (που στα ελληνικά σημαίνει Μηλιά). Την «Παναγία του Ελμαλίκ» ο Μακαριστός Μητροπολίτης Εδέσσης Πέλλης Και Αλμωπίας κυρός Καλλίνικος ονόμασε «Παναγία της Μηλιάς».
Έχει αγιογραφηθεί τον 7ο – 8ο αιώνα μ.Χ., συντηρήθηκε πριν την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, δεύτερη συντήρηση έγινε το 1650, ενώ, σύμφωνα με την προφορική παράδοση αγιογραφήθηκε στην Ιερουσαλήμ από καλόγερους ερημίτες. Κατόπιν δόθηκε ως ευλογία στους Ελμαλικιώτες-Μηλιώτες. Η πρώτη Αγιογραφία φαίνεται μέχρι και σήμερα καθαρά στο δεξί άνω μέρος της εικόνας και στα πρόσωπα του Χριστού και της Παναγίας. Χαρακτηριστικό της εικόνας είναι τα έντονα μάτια της Παναγίας, που μοιάζουν να σε παρακολουθούν από κάθε γωνία. Η εικόνα θεωρείται θαυματουργή κυρίως ως προς την ευτεκνία.

Keywords
Τυχαία Θέματα