Ο «Οιδίπους τύραννος» στην Αγία Πετρούπολη

11:10 2/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο «Οιδίπους τύραννος», σε σκηνοθεσία του Rimas Tuminas, η μεγάλη συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου και του θεάτρου Βαχτάνγκοφ, μετά την Επίδαυρο, το Ωδείο Ηρώδου Αττικού και τη Μόσχα, μεταφέρεται στην Αγία Πετρούπολη, όπου θα συμμετάσχει στο 5ο Διεθνές Πολιτιστικό Φόρουμ, με δύο παραστάσεις στο Θέατρο Alexandrinsky, στις 2 και 3 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, στις 2 Δεκεμβρίου, στο Πολιτιστικό Φόρουμ παρουσιάζεται το ντοκιμαντέρ «Οιδίποδας στην Επίδαυρο», διάρκειας 44 λεπτών, που προβάλλει

όλα τα στάδια δημιουργίας της παράστασης του Rimas Tuminas, από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι την πρώτη παράσταση επί σκηνής.

Ο «Οιδίπους τύραννος», αποτέλεσμα συνεργασίας του Εθνικού Θεάτρου και του Θεάτρου Βαχτάνγκοφ, εκτός από τον ελληνικό Τύπο, πήρε ιδιαίτερα κολακευτικές κριτικές και στη Μόσχα, όπου παρουσιάστηκε στις 12, 13 και 14 Νοέμβριου, ενώ αναφέρθηκαν στην παράσταση τα εγκυρότερα ρωσικά ΜΜΕ.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Στάθης Λιβαθινός, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ιζβέστια», αναφέρθηκε με θερμά λόγια στη συνεργασία με το Θέατρο Βαχτάνγκοφ και σχολίασε: «Όλοι μου έλεγαν στην αρχή ότι είναι σχεδόν αδύνατο να κάνουμε ένα κοινό έργο, αλλά τελικά ο Rimas κι εγώ βρήκαμε χρηματοδότηση και σιγά σιγά η ιδέα μας τους κέρδισε όλους».

Ιδιαίτερη μνεία έγινε από τα ΜΜΕ της Μόσχας και για τον Χορό, ο οποίος αποτελείται από Έλληνες ηθοποιούς, τη διδασκαλία των οποίων έκανε o αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Θοδωρής Αμπαζής.

Η περίληψη του έργου

Τα ανάκτορα της Θήβας έχουν γεμίσει από ικέτες που ζητούν από τον βασιλιά Οιδίποδα να βοηθήσει τον λαό. Ο λοιμός, που αποδεκατίζει την πόλη, έχει ανησυχήσει και τον ίδιο τον βασιλιά, που έχει ζητήσει χρησμό από το Μαντείο των Δελφών. Ο χρησμός του Απόλλωνα προβλέπει πως η πόλη θα σωθεί μόλις βρεθεί ο υπαίτιος για τον θάνατο του βασιλιά Λαΐου και αποβληθεί από την πόλη. Ο Οιδίποδας ξεκινά την έρευνα, που όσο πιο βαθιά πηγαίνει τόσο πιο κοντά τον φέρνει στην αλήθεια. Ο ίδιος που έσωσε τη Θήβα από τη μάστιγα της Σφίγγας, ο ίδιος τώρα τη μολύνει με τις πράξεις του. Ένας παλιός χρησμός επαληθεύτηκε. Όσο κι αν προσπάθησε να αποφύγει το πεπρωμένο του, κάθε πράξη του τον οδήγησε προς αυτό. Τώρα, ο μόνος δρόμος που μένει είναι αυτός της εξορίας.

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθέτης: Rimas Tuminas

Σκηνογράφος: Adomas Jacovskis

Ενδυματολόγος: Maksim Obrezkov

Συνθέτης: Faustas Latenas

Σύνθετης χορικών: Θοδωρής Αμπαζής

Φωτιστής: Narek Tumanian

Χορογράφος: Andzelika Cholina

Δραματολόγος/ακαδημαϊκός σύμβουλος: Dmitry Trubothckin

Μετάφραση χορικών από τα αρχαία στα νέα ελληνικά: Έλσα Ανδριανού

Μουσική διδασκαλία χορικών: Μελίνα Παιονίδου

Βοηθός σκηνοθέτη: Irina Gromova

Διανομή

Evgeny Knyazev, Τειρεσίας

Liudmila Maksakova, Ιοκάστη

Pavel Yudin, Στρατιώτης

Victor Dobronravov, Οιδίπους

Ekaterina Simonova, Γυναίκα από το παλάτι

Valery Ushakov, Αγγελιαφόρος από την Κόρινθο

Vitalijs Semjonovs, Κορυφαίος

Maxim Sevrinovskiy, Αγγελιαφόρος από το παλάτι

Eldar Dzhanibekov, Κρέων

Artur Ivanov, Βοσκός από τη Θήβα

Evgeny Kosyrev, Ιερέας

Irina Gromova, Αγόρι

Χορός

Ilya Algaer, Παναγιώτης Αθανασόπουλος, Θανάσης Βλαβιανός, Γιώργος Γάλλος, Δημήτρης Γεωργιάδης, Κώστας Κοράκης, Δαυίδ Μαλτέζε, Λεονάρδος Heifetz-Μπατής, Σωκράτης Πατσίκας, Γιώργος Στάμος, Σπύρος Τσεκούρας

Παιδιά: Αφροδίτη Αντωνάκη, Γεωργία Μητροπούλου

Φωτογράφος παράστασης: Πάτροκλος Σκαφίδας

Keywords
Τυχαία Θέματα