Νέα έργα και καινοτόμες δράσεις από το Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας Ισμαρίδας

15:39 27/1/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Νέες προοπτικές ανοίγονται για τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας και Θάσου με την αξιοποίηση πόρων και την υλοποίηση μια σειράς έργων, που θα επιτρέψουν την αειφόρο διαχείριση από τη μια και θα αποτελέσουν πόλο έλξης επισκεπτών από την άλλη. «Είναι πολύ θετικό να έχουμε την ένταξη δύο προτάσεων που είχε καταθέσει ο Φορέας Διαχείρισης , συνολικού προϋπολογισμού δύο εκατομμυρίων ευρώ. Η μια είναι στο ΠΕΠ αν.Μ.Θ. και η δεύτερη στο Τομεακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος», εξήγησε η διευθύντρια του Φορέα κυρία

Δέσποινα Μιχαηλίδου μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» για τις δράσεις που υλοποιούνται, καθώς επίσης και για ζητήματα που σχετίζονται με την περαιτέρω προβολή των προστατευόμενων περιοχών του Εθνικού Πάρκου ΑΜΘ.

Πρόσφατα η κα Μιχαηλίδου υποδέχτηκε στις εγκαταστάσεις του Φορέα στην Βιστωνίδα τον αντιπεριφερειάρχη με τους συνεργάτες του, φώτο Γ.Τ. της περιφέρειας.

Σύμφωνα με την κα Μιχαηλίδου στην πρώτη περίπτωση με το ΠΕΠ χρηματοδοτούνται διαχειριστικές δράσεις που αφορούν στην καταγραφή των προβλημάτων που δημιουργούνται από τους πληθυσμούς των αγριόχοιρων στις αγροτικές περιοχές και τις πιέσεις που ασκούνται στους οικοτόπους προτεραιότητας και χώρους αναπαραγωγής προστατευόμενων ζώων.

Περιλαμβάνει επίσης δράσεις διαχείρισης του πληθυσμού των άγριων αλόγων στα στενά του Νέστου . «Πάντοτε στόχος σε όλες αυτές τις περιπτώσεις είναι η ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού και η ανάγκη συνδρομής του σε όλες αυτές τις δράσεις. Περιλαμβάνει κάποιες μελέτες ουσιαστικά αξιολόγησης του ίδιου του πληθυσμού, της καταγραφής της βιολογίας του και των συνηθειών του και στη συνέχεια και κάποιες πιλοτικές δράσεις με ηλεκτροφόρες περιφράξεις, ώστε να προστατεύονται οι καλλιέργειες και να μην έχουμε συγκρούσεις μεταξύ των χρηστών στις περιοχές».

Όπως τόνισε, αυτό που προσπαθούν τα στελέχη του Φορέα, πέρα του τουριστικού προϊόντος, είναι να ελεγχθεί ποιος είναι ο βέλτιστος τρόπος διαχείρισης των πληθυσμών αυτών, ώστε  και να μην υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα και να προστατευτούν οι πληθυσμοί. Υπάρχει δε πρόβλεψη για την υλοποίηση δράσεων προβολής. Η πρόταση του Φορέα περιλαμβάνει ακόμη την ανάπτυξη πολιτιστικών, πεζοπορικών, ποδηλατικών και οδικών διαδρομών στην περιοχή. Και στοχεύει και στην προσέλκυση του κόσμου που θέλει να την δει , πάντα, όμως, σε συνδυασμό με την αειφόρο διαχείρισή της.

Επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η δράση πρόληψης της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων στην περιοχή. «Είχαμε πολύ σημαντικά περιστατικά στην περιοχή και το 1993 και το 2012 . Καταγράφτηκε στα Στενά του Νέστου πολύ σοβαρό περιστατικό που πήρε και διεθνείς διαστάσεις. «Αυτό μας δίνει το έναυσμα να κάνουμε ακόμη μια προσπάθεια σε τοπικό επίπεδο, να αναδείξουμε το πρόβλημα και να δούμε πώς θα πρέπει να το διαχειριστούμε» τόνισε η κα Μιχαηλίδου.

Τέλος, σημείωσε ότι γίνεται μια προσπάθεια στο πλαίσιο της ίδιας δράσης για ένταξη της περιοχής των Στενών του Νέστου στο Πρόγραμμα Άνθρωπος και Βιόσφαιρα της Unesco γι αυτό το λόγο χρηματοδοτείται τόσο το πακέτο ένταξης, όσο και όλα τα δίκτυα που θα πρέπει να δημιουργηθούν για να επιτευχθεί η ένταξη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Φώτο: Στιγμιότυπα από την περιοχή της Βιστωνίδας ρεπορτάζ –κείμενο-φωτογραφίες: Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα