Μελέτη για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας

09:56 15/3/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Η φετινή χειμερινή περίοδος με τις πολύ λίγες βροχοπτώσεις στο νησί κινητοποίησε την Περιφέρεια Κρήτης, που αναλαμβάνει δράση για την έλλειψη νερού που αναμένεται να έχει επιπτώσεις στην ύδρευση αλλά και στην άρδευση.

Έτσι εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ με απόφαση του περιφερειάρχη, Σταύρου Αρναουτάκη, η κατάρτιση του σχεδίου για την αντιμετώπιση του προβλήματος, την υλοποίηση του οποίου αναλαμβάνει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.

Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 73.000 ευρώ.
Η Κρήτη είναι μια από τις Περιφέρειες του Ευρωπαϊκού Νότου που επηρεάζεται σημαντικά από τα φαινόμενα της ξηρασίας και λειψυδρίας με ορατές πλέον τις επιπτώσεις στην επάρκεια των απαιτούμενων υδατικών πόρων.
Η αύξηση των αναγκών σε νερό άρδευσης αλλά και νερό ύδρευσης εκτοξεύεται κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Είναι η περίοδος με την τουριστική κίνηση που και φέτος αναμένεται αυξημένη, αλλά και η περίοδος με τις μεγάλες ανάγκες άρδευσης των καλλιεργειών.
Ήδη τα αποθέματα στα φράγματα είναι ελάχιστα και πολλοί δήμοι προειδοποιούν τους αγρότες να μην προβούν σε καλλιέργειες κηπευτικών. Να σημειωθεί ότι ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, αποφάσισε να σταματήσει την ερχόμενη Τρίτη, την παροχή νερού ύδρευσης στους Δήμους Ηρακλείου, Αγίου Νικολάου και Χερσονήσου, από το φράγμα Αποσελέμη, επειδή το νερό που υπάρχει είναι λίγο και θα κρατηθεί για τις ανάγκες του καλοκαιριού.
Με δεδομένο ότι η στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί, πρέπει να είναι συνολική, η Περιφέρεια αποφάσισε να τρέξει ένα σχέδιο δράσης για τη διαχείριση των φαινομένων λειψυδρίας.

The post Μελέτη για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα