Μάχες τζιχαντιστών–αραβακουρδικών δυνάμεων με 21 νεκρούς στη Ν.Συρία

09:18 12/9/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε πλήρη εξέλιξη νρίκσεται η τρίτη και πιθανότατα τελευταία φάση της «Επιχείρησης Roundup” που ξεκίνησε τον Μάϊο. Το βράδυ της Δευτέρας μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) σκότωσαν 21 άνδρες των δυνάμεων του καθεστώτος στη νότια Συρία, την ώρα που αντιμετωπίζουν την έφοδο της αραβοκουρδικής συμμαχίας εναντίον του τελευταίου τους οχυρού στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι 21 άνδρες των δυνάμεων που δηλώνουν πίστη στο καθεστώς έπεσαν σε ενέδρα στην Τλουλ αλ Σάφα, την τελευταία περιοχή που ελέγχει το ΙΚ στην επαρχία Σουέιντα, περίπου

100 χλμ. νοτιοανατολικά της Δαμασκού. Σε αυτή τη μάχη οκτώ τζιχαντιστές σκοτώθηκαν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA έκανε λόγο για «σφοδρές μάχες εναντίον των τρομοκρατών του Ντάες» (σ.σ. ακρώνυμο του ΙΚ στα αραβικά). Διεξήχθησαν αεροπορικές επιδρομές και εξαπολύθηκαν βολές του πυροβολικού εναντίον θέσεων του ΙΚ στο ανατολικό τμήμα της ερήμου στη Σουέιντα, διευκρίνισε.

Αυτή η περιοχή αποτελεί θέατρο μαχών μεταξύ των τζιχαντιστών και των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος από την 25η Ιουλίου, όταν το ΙΚ εξαπέλυσε μια σειρά συντονισμένων επιθέσεων στην επαρχία Σουέιντα, που ελέγχει η Δαμασκός. Στις επιθέσεις αυτές σκοτώθηκαν πάνω από 250 άνθρωποι.

Το ΙΚ κατέχει ακόμη μόνο θύλακες και διατηρεί πυρήνες εν υπνώσει στην έρημο, που εκτείνεται από τη Δαμασκό ως τα σύνορα με το Ιράκ, κυρίως στην κοιλάδα του Ευφράτη (ανατολικά).

Σε αυτή την κοιλάδα, στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, η οργάνωση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), μια αραβοκουρδική συμμαχία, εξαπέλυσε τη Δευτέρα έφοδο για να αποσπάσει από τους τζιχαντιστές την πόλη Χατζίν, με την υποστήριξη του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα