Ο Γ. Παπαηλιού για το νομοσχέδιο της τηλεοπτικής κάλυψης

09:08 12/9/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο βουλευτής Αρκαδίας Γιώργος Η. Παπαηλιού, μιλώντας κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Γ΄ θερινού τμήματος της Βουλής (11.9.2018), για το νομοσχέδιο που αφορά την «Πρόσβαση των μόνιμων κατοίκων των περιοχών εκτός τηλεοπτικής κάλυψης στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας».είπε, μεταξύ των άλλων :

Είναι γνωστό, ότι η μετάβαση από το αναλογικό στο ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα κατέληξε στην (ψηφιακή) τηλεοπτική κάλυψη του 96,2 % του συνολικού πληθυσμού της χώρας.

Ακάλυπτο

έμεινε το 3,8 %, το οποίο αφορά κυρίως πολίτες που κατοικούν σε περιοχές με γεωμορφολογικές ιδιαιτερότητες, δύσβατες, απομακρυσμένες και ορεινές, της ηπειρωτικής και της νησιωτικής Ελλάδας (411.000 πολίτες που συνιστούν 217.000 νοικοκυριά) (λευκές περιοχές). Αυτοί οι πολίτες δεν έχουν δυνατότητα πρόσβασης στο εγχώριο τηλεοπτικό προϊόν.

Η εξέλιξη αυτή υπήρξε αποτέλεσμα του δήθεν διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου ανάδειξης του παρόχου δικτύου και την επιλογή – ουσιαστικά την απευθείας ανάθεση – στην Digea (στην κοινοπραξία των «καναλαρχών).

Είχε προηγηθεί το επαίσχυντο «μαύρο» στην ΕΡΤ. H υπογραφείσα σχετική σύμβαση άφηνε ολόκληρες περιοχές της χώρας «τηλεοπτικά» ακάλυπτες στο έλεος της Digea, αφού της επέτρεπε να το πράττει, δηλαδή να αυθαιρετεί

Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο για την «πρόσβαση των μονίμων κατοίκων των περιοχών εκτός τηλεοπτικής κάλυψης στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας» αποσκοπεί στην κάλυψη των λευκών περιοχών που δεν καλύπτονται από το ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα.

Έτσι για πρώτη φορά, θεσμοθετείται το νομικό πλαίσιο για την επίτευξη τηλεοπτικής κάλυψης στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, μέσω της εξασφάλισης της πρόσβασης των μόνιμων κατοίκων των περιοχών εκτός τηλεοπτικής κάλυψης στα προγράμματα των ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας καθώς και στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης περιφερειακής εμβέλειας που πληρούν τις εκάστοτε προϋποθέσεις νόμιμης λειτουργίας.

Το προτεινόμενο έργο θα υλοποιηθεί μέσω της παροχής δημόσιας επιχορήγησης εφάπαξ χρηματικού ποσού εκατόν δέκα ευρώ (110) ευρώ για μία φορά στους δικαιούχους πολίτες (στο δικαιούχο νοικοκυριό), οι οποίοι θα επιλέγουν ελεύθερα τον πάροχο, από τον οποίο θα λαμβάνουν τις υπηρεσίες πρόσβασης στο εγχώριο τηλεοπτικό προϊόν.

Σε αυτό το πλαίσιο και βάσει των αρχών της ισότιμης αντιμετώπισης και συμμετοχής, της τεχνολογικής ουδετερότητας, της διαφάνειας, της διασφάλισης του υγιούς και αποτελεσματικού ανταγωνισμού προς όφελος του τελικού χρήστη, παρέχεται στους συγκεκριμένους πολίτες η έμπρακτη δυνατότητα να ασκήσουν ακώλυτα το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους στη επικοινωνία, στην πληροφόρηση, στον πολιτισμό, στην ψυχαγωγία

Έτσι μειώνεται το ψηφιακό χάσμα μεταξύ των πολιτών της χώρας και των γεωγραφικών τμημάτων αυτής, ενισχύεται τεχνολογικά η περιφέρεια και οι πολίτες που ζουν μόνιμα και δραστηριοποιούνται σε αυτήν, εξοικειώνονται οι δικαιούχοι με τις σύγχρονες ψηφιακές υπηρεσίες και τεχνολογίες και αναπτύσσονται οι ασύρματες επικοινωνίες που εξ ορισμού
συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, με την αποτροπή και πάντως τη σημαντική μείωση της ρύπανσης, της μόλυνσης και των οχλήσεων.

Δικαιούχοι του έργου είναι οι μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών εκτός τηλεοπτικής κάλυψης. Επισημαίνεται ότι μόνιμος κάτοικος συγκεκριμένης περιοχής χαρακτηρίζεται ο πολίτης που έχει την κύρια και μόνιμη εγκατάστασή του σε αυτή κατά τέτοιο τρόπο ώστε ο ως άνω τόπος να καταστεί, σύμφωνα με τη βούλησή του, το σταθερό κέντρο των εν γένει βιοτικών του σχέσεων. Η πιστοποίηση της μόνιμης κατοικίας γίνεται από την αρμόδια δημοτική αρχή.

Όμως το θέμα των μονίμων κατοίκων και για τα χωριά της ελληνικής περιφέρειας και του νομού Αρκαδίας από τον οποίο προέρχομαι, πρέπει να μην αντιμετωπισθεί στενά. Στα χωριά αυτά διαμένουν για χρονικό διάστημα 8-9 μηνών πολλοί, ιδίως συνταξιούχοι και όχι μόνον, και τους 3-4 μήνες του χειμώνα (από Δεκέμβρη μέχρι Μάρτη) φεύγουν για την Αθήνα ή άλλα αστικά κέντρα («Πάσχα στο χωριό και Χριστούγεννα στην πόλη»). Γι΄ αυτούς πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη, ώστε να καλύπτονται «τηλεοπτικά» ως μόνιμοι κάτοικοι.

Εξάλλου στο συνημμένο στο νομοσχέδιο «παράρτημα» για τις περιοχές εκτός τηλεοπτικής κάλυψης δεν περιλαμβάνονται χωριά-οικισμοί, τουλάχιστον του Νομού Αρκαδίας. Πρόκειται για χωριά του ορεινού όγκου των δήμων Βόρειας Κυνουρίας (Καστρί, Άγιος Πέτρος κλπ), Γορτυνίας (χωριά από τους πρώην δήμους Δημητσάνας, Τρικολώνων, Ηραίας, Τροπαίων, Κοντοβάζαινας) και Μεγαλόπολης (χωριά από τους πρώην δήμους Μεγαλόπολης, Φαλαισίας και Γόρτυνος). Σε συνεννόηση με τις δημοτικές αρχές, αυτή η παράλειψη πρέπει να αρθεί αμέσως και χωρίς αναβολή, με έκδοση υπουργικής απόφασης , για την οποία να εξουσιοδοτηθεί ο αρμόδιος Υπουργός.

Το τό κρίση νομοσχέδιο, αποτελεί κρίκο μιας αλυσίδας νομοθετικών παρεμβάσεων που αποσκοπούν στην πρακτική εφαρμογή των αρχών της δημοκρατίας, της ίσης μεταχείρισης, της διαφάνειας, της υπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος.

Η ψήφισή του συμπίπτει με την αδειοδότηση, για 10 χρόνια, πέντε τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), βάσει του Ν. 4339/2015.

Το τηλεοπτικό τοπίο ρυθμίζεται, αποκτώντας νομιμοποίηση, μετά από δεκαετίες τηλεοπτικής ανομίας, ασυδοσίας και αυθαιρεσίας, και επιπλέον μετά από λυσσαλέο πόλεμο των «καναλαρχών» και των συμμάχων τους πολιτικών δυνάμεων, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Οι αδειοδοτηθεντες τηλεοπτικοί σταθμοί οφείλουν να εκπληρώσουν τις επιταγές του νόμου.

Συγκεκριμένα, οφείλουν να καταβάλουν το τίμημα, εν προκειμένω των 35 εκ. ευρώ, για τη χρήση του δημοσίου αγαθού των συχνοτήτων, να απασχολούν 400 μισθωτούς εργαζόμενους, να τηρούν τις τεχνικές προδιαγραφές για τις εγκαταστάσεις τους, την προβολή δελτίων ειδήσεων 90 λεπτών το 24ωρο, εκπομπών για τον πολιτισμό, τις ποσοστώσεις ευρωπαϊκού-ξένου προγράμματος κλπ.

Πρόκειται για νίκη της δημοκρατίας, της ίσης μεταχείρισης, της διαφάνειας, της υπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος. Αυτό δεν σημαίνει ότι το θέμα των τηλεοπτικών σταθμών και των προγραμμάτων τους σταματά εδώ. Και αυτό επιβάλλεται από την κοινωνική αποστολή τους.

Ο έλεγχος τήρησης της νομιμότητας και των συνταγματικών επιταγών, δηλαδή της αρχής της αντικειμενικής και με ίσους όρους ενημέρωσης, της εξασφάλισης της ποιότητας των προγραμμάτων πρέπει να επιβεβαιώνεται συνεχώς.

Τα συμφέροντα που βρίσκονται πίσω από τα «κανάλια» είναι ισχυρά και, όπως φαίνεται, από τη συνεχιζόμενη στάση τους (όργιο προπαγάνδας, fake news κλπ) δεν «το βάζουν κάτω». Προσδοκούν στην παλινόρθωση της αυθαιρεσίας, της ασυδοσίας, της ανομίας, της διαπλοκής. Όμως «έχουν γνώσιν οι φύλακες», εν προκειμένω η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, που δεν θα το επιτρέψει.

από δελτίο Τύπου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα