Κρίσιμες επαφές Ν. Κοτζιά στη Ν. Υόρκη ενόψει της διάσκεψης της Γενεύης

12:08 7/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Κορυφώνονται οι διεργασίες για το Κυπριακό, ενόψει των διαπραγματεύσεων από τη Δευτέρα στη Γενεύη και της Διεθνούς Διάσκεψης την ερχόμενη Πέμπτη. Σειρά σημαντικών επαφών είχε στη Νέα Υόρκη ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον νέο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, αλλά και με κορυφαίους παράγοντες, της νέας αμερικανικής κυβέρνησης.

«Η Ελλάδα

πάντα στήριζε και στηρίζει την Κύπρο μέχρι τέλους με κριτήριο το συμφέρον της ίδιας της Κύπρου και του κυπριακού λαού» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μετά τον μαραθώνιο επαφών που είχε ενόψει της Διεθνούς Διάσκεψης της Γενεύης για το Κυπριακό κατά τη μονοήμερη επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη.
Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε ως «πολύπλευρα πετυχημένη» τη μονοήμερη επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη.

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με επίκεντρο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα ζητήματα της Κύπρου, η οποία πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα και διήρκησε πάνω από μιάμιση ώρα, είπε ότι δεν μπόρεσαν να φθάσουν «έστω και σε μια πλησιέστερη σκέψη πάνω σε αυτά τα θέματα».

Ερωτηθείς αν βλέπει την Τουρκία να είναι διατεθειμένη να προχωρήσει με τις εγγυήσεις ο κ. Κοτζιάς απάντησε ότι «αυτή είναι μια απόφαση που θα την πάρει ο πρόεδρος Ερντογάν ως προς το πώς θα το χειριστεί» και εξήγησε ότι αυτό που συμφωνήθηκε με τον κ. Τσαβούσογλου «είναι ότι θα πρέπει να κάνουμε ακόμη περισσότερες σκέψεις. Δεν πλησιάσαμε σε κάποια προσέγγιση στη διάρκεια της συζήτησης και, επίσης, πρέπει να αναζητηθούν και τα κριτήρια με τα οποία αντιμετωπίζονται τέτοιου είδους θέματα».

Με κύριο θέμα το Κυπριακό και τις ελληνικές απόψεις και θέσεις, το «γιατί πρέπει να καταργηθεί το σύστημα των εγγυήσεων, να μην υπάρχουν παρεμβατικά δικαιώματα για οποιαδήποτε χώρα πάνω στην Κύπρο και να απομακρυνθούν τα ξένα στρατεύματα, πριν απ’ όλα τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα» ήταν και οι συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών με τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, Πίτερ Τόμσον αρχικά και αργότερα με τον νεοεκλεγέντα Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες.

Κληθείς να σχολιάσει την επιστολή Ακιντζί στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ περί της συμμετοχής του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, στη Διεθνή Διάσκεψη της Γενεύης ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «αυτά αφορούν τα προβλήματα της μη παραδοχής από τη σκοπιά της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής κοινότητας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι σύμφωνα με τον διεθνή νόμο αλλά και την αναγνώριση που έχει από τον ΟΗΕ και όλους τους διεθνείς οργανισμούς Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου και συμμετέχει στη διάσκεψη της Γενεύης και στη διεθνή διάσκεψη με τη διπλή ιδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας της Κύπρου και του εκπροσώπου της ελληνοκυπριακής κοινότητας».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι συναντήσεις του κ. Κοτζιά με κορυφαίους παράγοντες, της νέας αμερικανικής κυβέρνησης. Ο έλληνας ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον Σύμβουλο Eθνικής Aσφάλειας, Μάικλ Φλιν, και τους ομογενείς Ρινς Πρίμπους, προσωπάρχη του Λευκού Οίκου και Τζορτζ Τζιτζίκος, αναπληρωτή βοηθό, του νέου Αμερικανού προέδρου.

Στις συναντήσεις αυτές συμφωνήθηκε να υπάρξουν σύντομα επισκέψεις στην Ουάσιγκτον, τόσο του Nίκου Κοτζιά, όσο και του υπουργού Oικονομικών, για τα ζητήματα του ΔΝΤ και την κρίση χρέους. Ο υπουργός Εξωτερικών είχε επίσης σειρά συναντήσεων τόσο με ελληνοαμερικανικές και κυπροαμερικανικές οργανώσεις όσο και με το εβραϊκό λόμπι και ειδικότερα με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της American Jewish Committee (AJC), Ντέιβιντ Χάρρις, τον επικεφαλής της Anti-Defamation League, Άμπρααμ Φόξμαν και τον Στήβεν Γκρίνμπεργκ, Πρόεδρο της Διάσκεψης των Προέδρων των αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων.

Τέλος, ο κ. Κοτζιάς συναντήθηκε και με τον απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς.

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα