Στα λευκά και σε κλοιό ψύχους η Ελλάδα

10:20 7/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε ετοιμότητα βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση του νέου κύματος κακοκαιρίας, που πλήττει ήδη τη χώρα με έντονες χιονοπτώσεις, τσουχτερό κρύο και θυελλώδεις βορειάδες.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα έχουν πλήξει ήδη, περιοχές στη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Θράκη, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας, αναμένεται να επεκταθούν και προς την κεντρική και νότια Ελλάδα.

Το θερμόμετρο είναι αρκετούς βαθμούς κάτω του μηδενός σε πολλές περιοχές στα ηπειρωτικά, αλλά και και σε νησιά του Ιονίου

και του Αιγαίου. Σύμφωνα με την ΕΜΥ οι ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν τουλάχιστον ως την ερχόμενη εβδομάδα.

Στην Κοζάνη το θερμόμετρο έχει «σκαλώσει» στους -11 βαθμούς Kελσίου και το χιόνι στους δρόμους και τα πεζοδρόμια του χωριού έχει γίνει πάγος.

Απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε αρκετά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου, χωρίς όμως να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα.

«Πολικές» θερμοκρασίες και στη Φθιώτιδα

Πρωτόγνωρες, σχεδόν «πολικές», θερμοκρασίες καταγράφονται στην Κεντρική Ελλάδα, όπου σε ορεινές περιοχές της Φθιώτιδας ο υδράργυρος έφτασε και τους -12 βαθμούς Κελσίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στην πόλη της Λαμίας έχουν καταγραφεί θερμοκρασίες -5 βαθμούς με δριμύ ψύχος και με τον κρατικό μηχανισμό να δίνει μάχη όλη τη νύχτα για να αποφύγει τους παγωμένους δρόμους.
Από τις 3 τα ξημερώματα με δυσκολίες γίνονται οι μετακινήσεις στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο, κυρίως λόγω παγετού, ενώ την ίδια στιγμή τα εκχιονιστικά μηχανήματα ρίχνουν αδιάλειπτα αλάτι για να το κρατήσουν ανοιχτό.

Στα λευκά η Μαγνησία, η Σκόπελος και η Αλόννησος

Χιόνι έχει καλύψει ολόκληρη την Μαγνησία, χιόνισε ακόμη και μέσα στον Βόλο, ενώ ο παγετός είναι το μεγάλο πρόβλημα που δυσχεραίνει τις συγκοινωνίες και τις μετακινήσεις κυρίως στο Πήλιο, όπου επικρατούν «πολικές» θερμοκρασίες.
Όλα τα προάστια του Βόλου προς το Πήλιο είναι σκεπασμένα με χιόνι και προς Άνω Βόλο, Ανακασιά, Κατηχώρι, Πορταριά, Μακρυνίτσα και μέχρι τα Χάνια η κίνηση των αυτοκινήτων γίνεται μόνο με αλυσίδες εξ αιτίας του παγετού.
Η θερμοκρασία στα Χάνια έχει πέσει στους -13 βαθμούς ,ενώ ακόμη και στον Βόλο επικρατεί παγετός με το θερμόμετρο να δείχνει -2.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας η χιονόπτωση ήταν έντονη, αλλά οι θυελλώδεις άνεμοι δεν επέτρεπαν την συσσώρευση χιονιού. Ωστόσο 22 εκχιονιστικά μηχανήματα και αλατιέρες εργάζονταν όλη την νύχτα για να κρατηθούν οι δρόμοι ανοιχτοί.

«Λευκή» μέρα και στις Σποράδες

Ιδιαίτερα πολύ χιόνι έχει πέσει στην Αλόννησο, όπου το ύψος του ξεπερνά τα 50 εκατοστά ακόμη και στις παραλίες του νησιού σύμφωνα με τον δήμαρχο Πέτρο Βαφίνη και η κατάσταση είναι δύσκολη.

Στην Σκόπελο η χιονόπτωση δημιούργησε και εκεί προβλήματα και ο δήμαρχος Σκοπέλου Χρήστος Βασιλούδης μιλώντας στο ΑΠΕ -ΜΠΕ είπε ότι το μισό νησί έχει πολύ χιόνι που ξεπερνά τα 30 εκατοστά και γίνονται προσπάθειες να εκχιονισθεί ο δρόμος Σκοπέλου-Έλιος και να δοθεί στην κυκλοφορία. οι δημοτικές αρχές προσπαθούν να κρατήσουν τους κεντρικούς δρόμους ανοιχτούς.

Στη Σκιάθο χιονόπτωση σημειώθηκε μόνο στα ορεινά του νησιού.

Χιονοθύελλα στη Λέσβο

Σφοδρή χιονοθύελλα πλήττει από τα μεσάνυχτα τη Λέσβο καθώς το χιόνι έχει φτάσει ακόμη και μέχρι τη θάλασσα. Η κυκλοφορία από τα μεσάνυχτα έχει διακοπεί σε πολλούς δρόμους στον ορεινό όγκο του νησιού ενώ από νωρίς το πρωί έχει διακοπεί ακόμη και μέσα σε κεντρικούς δρόμους της Μυτιλήνης, όπου η κίνηση των οχημάτων γίνεται μόνο με αλυσίδες. Τα συνεργεία του δήμου Λέσβου και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου βρίσκονται από χθες το βράδυ στους δρόμους ρίχνοντας αλάτι ώστε να κρατούν τους κεντρικούς δρόμους ανοιχτούς, ενώ όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Βορείου Αιγαίου ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Καρασάββας «είμαστε όλοι έξω, επιχειρούμε για να κρατήσουμε τους κεντρικούς οδικούς άξονες ανοικτούς αλλά υπάρχουν πολλά προβλήματα σε όλο το νησί και θα πρέπει να μην μετακινείται κανείς μέχρι να ανοίξουν οι δρόμοι, καθώς μεγάλα προβλήματα έχουμε ακόμη και μέσα στην πόλη της Μυτιλήνης. Οι άνεμοι είναι θυελλώδεις και αυτό δημιουργεί ακόμη περισσότερα προβλήματα». Λόγω της κακοκαιρίας ακυρώθηκε η πρωινή πτήση από Αθήνα για Μυτιλήνη ενώ την Παρασκευή ακυρώθηκαν άλλες δύο πτήσεις.

Στα «λευκά» ντύθηκε από τα ξημερώματα η Λήμνος όπου το χιόνι στα ορεινά του νησιού έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων και η κίνηση στον κεντρικό δρόμο του νησιού γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Μικροπροβλήματα στην Αττική

Στην Αττική, λόγω της χιονόπτωσης απαγορεύτηκε από τη Τροχαία η κίνηση των φορτηγών στην παλαιά εθνική οδό Ελευσίνας- Θήβας, από το ύψος των Βιλίων, στο ρεύμα προς Θήβα, ενώ είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων για τα υπόλοιπα οχήματα. Επίσης, έκλεισε η λεωφόρος Φυλής από την Μονή Κλειστών προς Δερβενοχώρια.

Αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, καθώς και στην οδό Αγίου Μερκουρίου.

Υπενθυμίζεται ότι από το βράδυ της Παρασκευής παραμένει κλειστή η λεωφόρος Πάρνηθας από το τελεφερίκ και πάνω και η περιφερειακή οδός Πεντέλης, από το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο έως την λεωφόρο Διονύσου.

Σε πολλούς δήμους λειτουργούν θερμαινόμενοι χώροι για την προστασία των αστέγων, ενώ ανοιχτοί θα παραμείνουν και τη νύχτα οι σταθμοί του μετρό σε Ομόνοια, Μοναστηράκι και Μεταξουργείο.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα
Φωτο: Eurokinissi

Σχετική είδηση: Πάγωσε η Β. Ελλάδα – Στους μείον 10 η Φλώρινα (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα