Κομοτηνή:Ο ρόλος του κτηνοτρόφου πολύ σημαντικός στην συμπεριφορά που θα έχει ο σκύλος

23:11 25/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Δεν είναι επικίνδυνα. Είναι σκυλιά, δεν είναι άγρια ζώα. Σίγουρα, όμως, είναι ένα ζώο το οποίο απαιτεί ιδιαίτερη μεταχείριση, καθώς έχει χαρακτήρα και πολύ αυξημένο το αίσθημα της προστασίας του χώρου του και του κοπαδιού γι αυτό το λόγο χρειάζεται μια πολύ προσεκτική μεταχείριση από όσους είναι κοντά, έτσι ώστε να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα.» δηλώνει ο Πάνος Στεφάνου, υπεύθυνος επικοινωνίας της οργάνωσης «Αρκτούρος» μιλώντας για τα Ελληνικά Ποιμενικά, τα καθαρόαιμα Ελληνικά Ποιμενικά. Αυτά που ζουν κοντά στο κοπάδι με την φροντίδα και την καθοδήγηση του βοσκού.

Με αφορμή το τραγικό

συμβάν που σημειώθηκε στην περιοχή των Πετρωτών με θύμα μια Βρετανίδα τουρίστρια, η οποία βρέθηκε διαμελισμένη από τσομπανόσκυλα της περιοχής αναζητήσαμε τον κ. Στεφάνου για να συζητήσουμε μαζί του για την «ιδιαιτερότητα» του Ελληνικού Ποιμενικού. Όχι τυχαία. Ο «Αρκτούρος» υλοποιεί ένα Πρόγραμμα στήριξης του Ελληνικού Ποιμενικού, δηλαδή του παραδοσιακού τσομπανόσκυλου. Θα πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις μαρτυρίες κατοίκων στην περιοχή της Μαρώνειας, τα σκυλιά που κινούνται ανεξέλεγκτα, κάποια μόνα, αδέσποτα και κάποια άλλα σε αγέλες, δεν είναι καθαρόαιμα Ελληνικά Ποιμενικά, ωστόσο, και αυτά αξιοποιούνται ή αξιοποιήθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν για την φύλαξη κοπαδιών της περιοχής. Έχει σημασία να δούμε την αξία της σωστής επιλογής ενός σκύλου, που έχει ακριβώς αυτόν τον ρόλο, της φύλαξης του κοπαδιού, να γνωρίσουμε την συμπεριφορά του, αλλά και τον σημαντικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει ο κτηνοτρόφος, αναλαμβάνοντας την ευθύνη της επιλογής να προστατεύει με τσομπανόσκυλα το κοπάδι του, να φροντίζει και να εκπαιδεύει σωστά τον «συνεργάτη»-σκύλο του.

Πολύ πιστά σκυλιά
«Είναι πολύ πιστά σκυλιά. Εκτός του ότι είναι πολύ πιστά στο αφεντικό, είναι πιστά και στο κοπάδι, δεν το εγκαταλείπουν. Ακόμη κι όταν χρειαστεί να εκδιώξουν κάποιον, έχουν πάντα το νου τους να γυρίσουν πίσω και να προστατέψουν τον χώρο ευθύνης τους. «Είναι ένα από τα χαρακτηριστικά του σκύλου που το κάνει ιδιαίτερο και πάρα πολύ χρήσιμο για την Ελληνική κτηνοτροφία.» δηλώνει ο κύριος Στεφάνου. Όπως λέει, απέναντι στους ανθρώπους δεν αισθάνονται τόση μεγάλη απειλή, όσο απέναντι σε κάποιο άλλο ζώο, ένας λύκος για παράδειγμα, που προσπαθεί να απειλείσει το κοπάδι γίνεται στόχος.

Ο ρόλος του βοσκού σημαντικός για την συμπεριφορά του σκύλου
«Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Ποιμενικός σκύλος έχει ως ρόλο την προστασία του κοπαδιού, άρα λοιπόν και κάποιος ο οποίος δεν τον γνωρίζει ο Ποιμενικός θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός στην προσέγγιση του κοπαδιού.» σημειώνει κι εξηγεί ότι ο ρόλος του κτηνοτρόφου είναι πολύ σημαντικός στην εξέλιξη και στην συμπεριφορά που θα έχει ο σκύλος γι αυτό και ο «Αρκτούρος» προσπαθεί στο μέτρο του δυνατού να εξασφαλίσει ότι τα σκυλιά θα δίνονται σε ανθρώπους, οι οποίοι γνωρίζουν και έχουν εγκαταστάσεις σε καλή κατάσταση.


«Είναι πολύ σημαντικό τα σκυλιά να είναι εκπαιδευμένα για τον ρόλο τους.»

«Είναι πολύ σημαντικό τα σκυλιά να είναι εκπαιδευμένα για τον ρόλο τους. Να είναι ένα σκυλί συμβατό με τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής φύσης και της ελληνικής κτηνοτροφίας. Όταν κάποια στιγμή μας είχε επισκεφτεί το BBC για να κάνει ένα ρεπορτάζ για τον Ελληνικό Ποιμενικό σχολίασε ότι είναι εντελώς διαφορετικά από τα δικά τους Ποιμενικά στην Αγγλία. Εδώ οι ανάγκες του κοπαδιού είναι διαφορετικές, όπως και οι καιρικές συνθήκες, οι εδαφολογικές κ.α.» εξηγεί ο κύριος Στεφάνου σημειώνοντας με νόημα πως ο Ποιμενικός είναι ένας πολύ ωραίος σκύλος. Ωστόσο, δεν είναι για να ζει σε μια βεράντα μιας πολυκατοικίας. Έχει ανάγκη από καθημερινή εξάσκηση, χρειάζεται να περπατά πολλά χιλιόμετρα.

Περιζήτητος ο Ελληνικός Ποιμενικός, αλλά δεν απαντάται συχνά στα κοπάδια

Στην Ελλάδα δεν γνωρίζει κανείς ακριβώς τον αριθμό των Ελληνικών Ποιμενικών. «Είναι παράδοξο να μην απαντάται συχνά σήμερα στα Ελληνικά κοπάδια γιατί είναι περιζήτητο στους κτηνοτρόφους. Αλλά, επειδή δεν είναι πολύ συνηθισμένο να μπορεί να βρει κάποιος σκυλί μ’ αυτά τα χαρακτηριστικά και να είναι καθαρόαιμο, ενδεχομένως πολλές φορές κάποιοι μπορεί να προμηθεύονται άλλους Ποιμενικούς όχι Ελληνικούς. Είναι όντως ένας σκύλος τον οποίο τον θέλουν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι κι αυτός είναι ένας από τους στόχους του προγράμματος του «Αρκτούρου» που αναπαράγει και δίνει δωρεάν σε κτηνοτρόφους Ελληνικούς Ποιμενικούς, καθαρόαιμους έτσι ώστε και να προστατεύεται η ελληνική κτηνοτροφία, αλλά και να διασωθεί το είδος και να αναγνωριστεί διεθνώς σε βάθος χρόνου. Είναι μια πολύχρονη διαδικασία. Στόχος να υποστηριχθεί η Ελληνική Κτηνοτροφία μέσα από την διάδοση των σκύλων αυτών, καθώς ο κάθε κτηνοτρόφος που παίρνει κάποιο σκυλί από τον «Αρκτούρο» έχει την υποχρέωση να τον διασταυρώσει με άλλα σκυλιά του προγράμματος τα οποία δίνονται σε άλλους κτηνοτρόφους, άρα λοιπόν δημιουργείται ένα μεγάλο δίκτυο που συνεχώς μεγαλώνει κι αυξάνει κι έχουμε την ελπίδα ότι θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, καθώς κρίνεται ιδιαίτερα επιτυχημένο.»

Από το 1998 μέχρι σήμερα έχουν δοθεί 1000 Ποιμενικά

Από το 1998, που άρχισε να εφαρμόζεται το πρόγραμμα μέχρι σήμερα έχουν δοθεί σε κτηνοτρόφους χίλια ποιμενικά. Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των σκύλων που δίνονται πλησιάζουν τα εκατό, κάποιες χρονιές τα ξεπερνούν κιόλας. «Ένα μεγάλο πρόγραμμα το οποίο δεν αρκεί να καλύψει την ζήτηση που υπάρχει, καθώς οι κτηνοτρόφοι χρειάζονται να περιμένουν αρκετά μέχρι να έρθει η σειρά τους.» δηλώνει ο κύριος Στεφάνου αποκαλύπτοντας ότι υπάρχει λίστα αναμονής με κτηνοτρόφους να περιμένουν δύο και τρία χρόνια, μπορεί και επιπλέον.

Keywords
Τυχαία Θέματα