Ορεστιάδα: Επισκέψεις Βαρθoλομαίου σε σχολικές μονάδες

23:11 25/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Να κάνουν ορθή χρήση του διαδικτύου και του ελεύθερου χρόνου τους, να μελετούν και να έχουν ως «οδοδείκτες» τους μεγάλους προγόνους ευεργέτες ώστε να εμπνέονται και να παραδειγματίζονται από το έργο και τα διδάγματά τους, προέτρεψε τις μαθήτριες και τους μαθητές του 1ου γυμνασίου και 1ου γενικού λυκείου Ν. Ορεστιάδας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά την επίσκεψή του, σήμερα το πρωϊ , στο συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα. «Θέλω να σας συμβουλέψω αδερφικά, σας μιλώ ως μεγάλος αδερφός σας, όλα

να τα κάνετε με μέτρο, να έχετε το παν μέτρον άριστον των προγόνων μας ως έμβλημα σας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. κ .Βαρθολομαίος, ο οποίος διηγήθηκε ιστορίες από τα μαθητικά του χρόνια και ένα ανέκδοτο. «Αισθάνομαι ότι εξακολουθώ να είμαι μαθητής. Να μαθητεύω στη ζωή, στα προβλήματα και στον πόνο των ανθρώπων και από τη θέση του πατριάρχη, καταλαβαίνω ότι υπάρχει πολύς πόνος στον κόσμο και πρέπει όλοι μας να συμπαρασταθούμε στους συνανθρώπους μας αυτή τη δύσκολη περίοδο που διέρχεται η Ελλάδα αλλά και όλος ο κόσμος περνά μία κρίση σήμερα», σημείωσε ο προκαθήμενος της ορθοδοξίας. «Να εκδηλώνετε ελεύθερα την πίστη σας, την αγάπη σας για τη εκκλησία και τον συνάνθρωπο, να αγαπάτε όλους τους ανθρώπους και να έχετε ανοιχτή καρδιά» συμβούλεψε επίσης τους μαθητές, αναφέρθηκε στον ακαδημαϊκό διάλογο που έχει αναπτύξει τις τελευταίες δεκαετίες το Οικουμενικό Πατριαρχείο με άλλες μονοθεϊστικές θρησκείες, όπως το Ισλάμ και ο Ιουδαϊσμός, λέγοντας πως κοινός στόχος είναι η συμβολή στην εδραίωση της παγκόσμιας ειρήνης. Μιλώντας για την οικολογική δράση του Πατριαρχείου, τόνισε ότι κυρίως γίνεται προσπάθεια για την ευαισθητοποίηση των νέων ανθρώπων, ώστε να δημιουργηθεί «μέσα τους, το αίσθημα του σεβασμού, της αγάπης και της προστασίας προς το κοινό σπίτι όλων που λέγεται πλανήτης γη». Παράλληλα, δήλωσε ότι αγαπά τη νεολαία και να βρίσκεται ανάμεσα σε νέα παιδιά, ενώ δεν έκρυψε τη χαρά του για το γεγονός ότι φέτος προστέθηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του , την Ίμβρο και η λειτουργία ελληνικού νηπιαγωγείου, συμπληρώνοντας όλες τις δομές εκπαίδευσης για τους συνολικά 40 έλληνες μαθητές.

Στη συνέχεια ο κ. κ. Βαρθολομαίος επισκέφθηκε την ιστορική 3η Μ/Κ Ταξιαρχία Πεζικού «ΡΙΜΙΝΙ» στην Καβύλη, όπου του αποδόθηκαν τιμές, συνομίλησε με τον διοικητή, Ταξίαρχο Ανδρέα Φλωράτο και στελέχη της ταξιαρχίας, ξεναγήθηκε σε έκθεση φωτογραφίας από το αρχείο της και αναχώρησε για το «Καραθεοδώρειο» δημοτικό σχολείο Νέας Βύσσας, όπου και έκλεισε το τριήμερο πρόγραμμα των επισκέψεων του στο δήμο Ορεστιάδας.

«Με την επιμέλεια σας, τη φιλομάθειά και την εργατικότητα μπορείτε να γίνεται καινούργιοι Καραθεωθορήδες που θα συνεχίζεται να τιμάται και να δοξάζετε τη Ν. Βύσσα, τη Ν. Ορεστιάδα, τις πατρίδες Αδριανούπολη και Καραγάτς από όπου προέρχονται οι πατέρες και οι πρόγονοι σας και να τιμάται αυτόν τον ευλογημένο τόπο της Θράκης ο οποίος υπήρξε και είναι πάντοτε αφιερωμένος και αφοσιωμένος στην μητέρα εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, στο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο» είπε κατά τον χαιρετισμό του στο «Καραθεοδώρειο» ο κ.κ. Βαρθμολομαίος. Επίσης , εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι δύο συνεχείς του επισκέψεις στην περιοχή σε διάστημα περίπου τριών ετών «θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τις σχέσεις και τους δεσμούς που έχουμε ως Πατριαρχείο και ευλογημένη Θράκη και θα πορευόμεθα όλοι μαζί εις τον δρόμον τον πεπρωμένον της φυλής και του γένους μας κάτω από τη σκέπη και την ευλογία του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου» . Σημειώνεται ότι σε όλους τους μαθητές των σχολικών συγκροτημάτων που επισκέφθηκε , μοίρασε αναμνηστικούς σταυρούς και τους προσκάλεσε να επισκεφθούν την άνοιξη , την Κωνσταντινούπολη και το Πατριαρχείο.

Ρεπορτάζ-Σύνταξη:Δήμητρα Παρασκευοπούλου

Keywords
Τυχαία Θέματα