Καταψηφίστηκε η πρόταση για σύσταση εξεταστικής στην υπόθεση «Noor 1»-Υψηλοί τόνοι στη Βουλή (video)

23:11 25/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία από τη Βουλή, η πρόταση της ΝΔ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση του Noor 1, σχετικά με τις συνομιλίες του υπουργού Άμυνας με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη. Στην ονομαστική ψηφοφορία 151 κυβερνητικοί βουλευτές ψήφισαν κατά και 122 της αντιπολίτευσης υπέρ, πλην των βουλευτών της Ενωσης

Κεντρώων που απουσιάσαν από την ψηφοφορία, όπως και ο Πάνος Καμμένος. Νωρίτερα, σε κλίμα έντονης αντιπαράθεσης εξελίχθηκε η σχετική συζήτηση. Η Νέα Δημοκρατία, η οποία και κατέθεσε την πρόταση για τη σύσταση της εξεταστικής, έκανε λόγο για «σοβαρό θεσμικό ατόπημα» και «ευθύτατη και απροκάλυπτη παρέμβαση χωρίς προηγούμενο«. Σε σκληρή γλώσσα ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι ο αρχηγός της ΝΔ ταυτίζεται με επιχειρηματικά και εκδοτικά συμφέροντα.

Πυρ ομαδόν κατά του Πάνου Καμμένου από την αντιπολίτευση κατά την διάρκεια της συζήτησης περί σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την πιθανή εμπλοκή του υπουργού Άμυνας στην υπόθεση του Noor1. Η Νέα Δημοκρατία, η οποία και κατέθεσε την πρόταση για τη σύσταση της εξεταστικής, έκανε λόγο για «σοβαρό θεσμικό ατόπημα» και «ευθύτατη και απροκάλυπτη παρέμβαση χωρίς προηγούμενο».

«Η Ν.Δ θέτει ένα θεσμικά και ηθικά αυτονόητο ζήτημα. Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις για κατάχρηση εξουσίας και χειραγώγηση της δικαιοσύνης με πιθανό σκοπό εξυπηρέτηση σκοτεινών πολιτικών ή και άλλων επιδιώξεων.», δήλωσε o αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως «η κυβερνητική πλειοψηφία προτιμά την συσκότιση από την διερεύνηση» και έθεσε τρία ερωτήματα, α) Αν είχε ο πρωθυπουργός προηγούμενη ενημέρωση για τις επαφές του υπ. Άμυνας με τον ισοβίτη, β)αν ο κ. Καμμένος είχε την έγκριση του να το πράξει και γ) αν είχε γνώση για το τι ειπώθηκε μεταξύ Καμμένου και ισοβίτη;

«Αν γνώριζε είναι απολύτως συνυπεύθυνος σε μια βαριά θεσμική εκτροπή αν δεν γνώριζε θα έπρεπε ήδη να τον έχει αποπέμψει.», σημείωσε ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Ο κ. Μητσοτάκης πέραν των όλων των άλλων επανέλαβε από το βήμα της βουλής και την απόφαση του κόμματος του να μην στηρίζει τα νομοσχέδια τα οποία δεν έχουν την ομοφωνία της κυβέρνησης.

«Διπλές πλειοψηφίες όπου θα παριστάνετε οι μεν τους προοδευτικούς και οι δε τους υπερπατριώτες να τις ξεχάσετε. Πλέον ό,τι φέρνετε προς ψήφιση θα πρέπει να έχει την στήριξη όλης της κυβέρνησης. Εμείς δεν θα μπαίνουμε στην ουσία, αφού επιλέξατε Καμμένο να πάτε μέχρι τέλους με Κάμμενο.», δήλωσε σε οξύ τόνο.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης , Φώφη Γεννηματά δήλωσε πως «η ΔΗ.ΣΥ θα υπερψηφίσει την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, γιατί είναι μια υπόθεση γεμάτη σκιές και σκοτεινές γωνίες». Νωρίτερα ο εισηγητής της ΔΗ.ΣΥ είχε κάνει λόγο για «ενδείξεις και ποινικής ευθύνης που συστήνουν ένα σκηνικό παρακράτους.»

«Ο κ. Καμμένος εκπροσωπεί τον μεσαίωνα της πολιτικής.», δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης συμπληρώνοντας πως «όπως τονίζουν και έγκριτοι συνταγματολόγοι, όπως ο καθηγητής Σταύρος Τσακυράκης, οι εκπρόσωποι της εκτελεστικής εξουσίας δεν μπορούν να μιλούν με κατηγορούμενους, πόσο μάλλον με καταδικασμένους σε ισόβια».

Δεν έλλειψε μάλιστα να ψέξει τον κ. Καμμένο με αφορμή τα δημοσιεύματα για την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Άμυνας στο Λονδίνο λέγοντας «Καθένας έχει το δικαίωμα να δαπανά τα χρήματά του εκεί που θέλει. Για τους πολιτικούς όμως υπάρχουν δύο προϋποθέσεις: να μην είναι λεφτά του κράτους και να μην είναι λεφτά από άγνωστα πορτοφόλια».

«Πιστεύω πως ο κ. Καμένος πρέπει να έρθει ο ίδιος και να ψηφίσει υπέρ. Όταν υπάρχει στίγμα κατά κάποιου λύση δεν είναι να κρυφτεί πίσω από ένα 153. Διαφορετικά αν κρυφτεί πίσω από το 153 μην νομίζει ότι θα έχει αποδοθεί καθαρός.», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. Ο εισηγητής πάντως του κόμματος, Μάριος Γεωργιάδης είχε δηλώσει στην τοποθέτηση του πως η Ένωση Κεντρώων επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί στο τέλος της διαδικασίας.

«Εμείς θέλουμε να διερευνώνται όλες οι υποθέσεις και προσπαθούμε να αναδείξουμε τις βαθύτερες αιτίες των σκανδάλων.», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ.

Ο κ. Κουτσούμπας δήλωσε πως παρόλα αυτά «υπάρχει πλειοδοσία για προτάσεις για εξεταστικές επιτροπές από κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση» οι οποίες εκτός κάποιων εξαιρέσεων που επιβεβαιώνουν τον κανόνα, «αποσπούν την συζήτηση από πραγματικά προβλήματα του λαού με το να αποδίδονται όλα αυτά τα προβλήματα στην κακοδιαχείριση κάποιων προσώπων ή και κυβερνήσεων».

Ρεπορτάζ Νίκος Τσιμπίδας

Keywords
Τυχαία Θέματα