Κομοτηνή: Η Γιορτή των Καρπών και του Πνεύματος στον Μικρό Διάκοσμο

18:12 5/7/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Όλα έτοιμα για την Γιορτή Καρπών της Γης και του Πνεύματος, την ερχόμενη Παρασκευή 8 Ιουλίου στον πολυχώρο Πολιτισμού, του Θρακιώτη Καραγκιοζοπαίχτη – Σκηνοθέτη, Γιάννη Βουλτσίδη, στον Μικρό Διάκοσμο, στην παραλία Ιμέρου του Δήμου Μαρώνειας – Σαππών.

Τη γιορτή συνδιοργανώνουν από κοινού η Ομάδα Πρωτοβουλίας Πολιτών, Τοπική Οικονομία Ροδόπης Αλλά-ΖΩ(ΤΟΡΑ), με τον Γιάννη Βουλτσίδη, σε μια προσπάθεια να εξοικειωθεί η τοπική κοινωνία της Ροδόπης με την ιδέα της αναζήτησης και της εμπιστοσύνης στα τοπικά προϊόντα, αλλά και στον πολιτισμό

του τόπου του!
Η Γιορτή των Καρπών της ΓΗΣ και του Πνεύματος συνδέεται με τις συγκεντρώσεις που έκαναν παλιά οι παραγωγοί, όπου ο καθένας πρόβαλε τη δική του παραγωγή και γινόταν και οι ανταλλαγές των απαραίτητων ειδών. Αυτά οι παλιότεροι τα συνδύαζαν με παραδοσιακή μουσική-πανηγύρια- που κι αυτά συνδυάζονται με τη σειρά τους με τις γιορτές Μυστηρίων της Αρχαιότητας, των Ελευσίνιων Μυστηρίων, ή ακόμα και τα πανηγύρια του θεού του κρασιού Διόνυσου!
Την ερχόμενη Παρασκευή περίπου 20 παραγωγοί θα εκθέσουν τα προϊόντα τους(λάδι, κρασί, μέλι, Αρωματικά, τυροκομικά, ζυμαρικά, ψωμί), ενώ το απόγευμα στις 7 θα γίνουν και εργαστήρια παρασκευής ψωμιού από δίκοκκο σιτάρι τοπικής παραγωγής, το οποίο θα ψηθεί σε παραδοσιακό φούρνο! Η τελετουργία του ζυμώματος του ψωμιού από παιδιά, θα συνοδευθεί και με αφηγήσεις γεροντότερων για τον κύκλο του ψωμιού(Βασίλης Φαρασόπουλος, Απόστολος Μουζαλιώτης).
Θα ακολουθήσει ένα θέατρο σκιών, όχι όμως παράσταση Καραγκιόζη, αλλά ένα έργο που εμπνεύστηκε ο ακάματος εργάτης του πνεύματος, Γιάννης Βουλτσίδης, που γνωρίζει πολύ καλά τις συνδέσεις όλων αυτών των πραγμάτων με την Αρχαιότητα, αλλά και την τεράστια σημασία που έχει ένας τόπος με τα προϊόντα του και τον πολιτισμό του, τον οποίο οφείλουν να γνωρίζουν οι κάτοικοι και κυρίως τα μικρά παιδιά!
Πρόκειται για την Ιερογαμία(το ιερό Μυστήριο του Γάμου) του Στάφυλου μετά της Ελαίας με κουμπάρους το Σίτο και την Μέλισσα!!!(σ.σ.
Keywords
Τυχαία Θέματα