Βόλος: Την ανέγερση νέου δικαστικού μεγάρου στηρίζει το ΚΚΕ

17:53 5/7/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Τη δρομολόγηση της μελέτης και στη συνέχεια ανέγερσης νέου δικαστικού μεγάρου στο Βόλο που θα καλύπτει τις ανάγκες των δικαστηρίων, επισημαίνουν με ερώτησή τους στη βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, Κώστας Στεργίου και Γιώργος Λαμπρούλης. Διευκρινίζουν όμως ότι το έργο δεν θα πρέπει να γίνει σε συνεργασία Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

«Με τη δημιουργία ακόμη μιας επιτροπής – «άτυπης ομάδας εργασίας», η οποία «σε πρώτη φάση θα εξετάσει τα χρήματα

που μπορούν να διατεθούν από κοινοτικά κονδύλια και από τον κρατικό προϋπολογισμό και ποιες λύσεις μπορούν να βρεθούν βραχυπρόθεσμα και μακροπόθεσμα» το Υπουργείο Δικαιοσύνης παραπέμπει στο απροσδιόριστα μακρινό μέλλον την ανέγερση νέου δικαστικού μεγάρου στο Βόλο, που είναι χρόνιο αίτημα όλων των εργαζομένων στις τοπικές υπηρεσίες δικαιοσύνης και των φορέων της πόλης.

Όπως είναι γνωστό το δικαστικό μέγαρο Βόλου βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για «ιστορικό διατηρητέο μνημείο», κτίριο του 1920, που, ύστερα από διάφορες προσθήκες και επισκευές για την κάλυψη των αναγκών λειτουργίας των Δικαστηρίων, το εμβαδόν του ανήλθε στα 1341,21 τ.μ. Το συγκεκριμένο κτίριο, εδώ και πολλά χρόνια έχει κριθεί ακατάλληλο γιατί δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες λειτουργίας των υπηρεσιών δικαιοσύνης και δεν έχει τις απαραίτητες προϋποθέσεις λειτουργίας ως χώρος συνάθροισης κοινού, σύμφωνα και με τις κείμενες πολεοδομικές διατάξεις. Η εκδίκαση υποθέσεων γίνεται σε γραφεία, υπάρχει απουσία χώρων για τα αρχεία, συσσώρευση υπαλλήλων σε περιορισμένους και ακατάλληλους χώρους, απουσία των κατάλληλων χώρων υγιεινής, έλλειψη χώρων στάθμευσης, έλλειψη ανελκυστήρων – εξόδων κινδύνου – υποδομών για ΑΜΕΑ, κ.ά.

Τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν μέρος ολοκληρωμένης προσέγγισης (ύστερα από πρωτοβουλία του Δήμου Βόλου το 2012) του ζητήματος χωροθέτησης του νέου δικαστικού μεγάρου στο Βόλο και πρότασης επιτροπής που αποτελούνταν από επιστήμονες του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εκπροσώπους του ΤΕΕ, του ΠΘ και του Δήμου Βόλου που εξέτασε, εκτός από την ανάγκη μεταστέγασης και χωροθέτησης του δικαστικού μεγάρου και άλλες πολεοδομικές παραμέτρους που αφορούν τις αστικές λειτουργίες της πόλης (αποκέντρωση υπηρεσιών, κυκλοφοριακό, ανάδειξη ιστορικών μνημείων, το Γ.

Keywords
Τυχαία Θέματα