Κομοτηνή:ΕΡΤ Ειδήσεις 10-05-2017

08:56 10/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Κυβέρνηση-Πολιτική
Την Κομοτηνή επισκέπτεται σήμερα ο γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης
Σύμφωνα με το πρόγραμμα του κ. Νεφελούδη στις 11:00 το πρωΐ θα έχει συνάντηση με εργαζόμενους της Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ)
Στις 12:00 Συνάντηση με εργαζόμενους του ΟΑΕΔ & της Σχολής Μαθητείας
Στη 1 το μεσημερι θα παραχωρήσει Συνέντευξη Τύπου στο στέκι του ΣΥΡΙΖΑ

(Σεφέρη 4)
Μετά το πέρας της συνέντευξης τύπου θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους πρώην εργαζόμενους στην ΕΝΚΛΩ, στη ΣΕΛΜΑΝ και στην ΕΑΣ.
Τέλος θα προεδρεύσει σε ενημερωτική σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο για τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νέου νομικού πλαισίου που αφορά δανειολήπτες-δικαιούχους εργατικών κατοικιών του πρώην ΟΕΚ .

Ο Υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης στην Κομοτηνή
Επίσης στην Κομοτηνή θα βρίσκεται σήμερα ο Υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης, με θέμα τις προωθούμενες αλλαγές στα ΕΠΑ.Λ – Μαθητεία.
Ο κ. Μπαξεβανούδης, μαζί με τον Διευθυντή του γραφείου του, Γεώργιο Μουστάκα, θα έχει προγραμματισμένες συναντήσεις στις 7 το απόγευμα με τον Περιφερειακό Δ/ντη Εκπαίδευσης, Παναγιώτη Κεραμάρη, αλλά και Κεραμάρη με τον Προϊστάμενο Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, με τους Διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης και Έβρου, με Σχολικούς Συμβούλους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με έδρα την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη καθώς και με τους Διευθυντές και Υποδιευθυντές Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ) και με τους Διευθυντές των Εργαστηριακών Κέντρων των Περιφερειακών Ενοτήτων Ροδόπης και Έβρου.
Νωρίτερα στις 18:00 μ.μ. ο κ. Μπαξεβανούδης θα επισκεφθεί 00 το Νυχτερινό ΕΠΑΛ
Τέλος την Πέμπτη 11 Μαΐου 2017 στο 2ο ΕΠΑ.Λ Αλεξανδρούπολης και ώρα 11:00π.μ.
Επέτειοι
Εορτασμός της λήξης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου στην Ξάνθη
Με κάθε επισημότητα και με την παρουσία και των τριών βουλευτών της Ξάνθης πραγματοποιήθηκε ο φετινός εορτασμός της λήξης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, που σηματοδοτείται από τη νίκη των συμμαχικών δυνάμεων και την είσοδο στο Βερολίνο και την ήττα του ναζισμού.
Η λιτή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Ηρώωο της Πόλης ενώ είχε προηγηθεί Θεία Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό.
Στις δηλώσεις τους οι επίσημοι Βουλευτές, εκπρόσωποι της Περιφέρειας και οι Αξιωματικοί του Στρατού και της των Σωμάτων Ασφαλείας υπενθύμισαν τη σημασία της νίκης των συμμαχικών δυνάμεων στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο απέναντι στο ναζισμό και το φασισμό και το ρόλο που διαδραμάτισε στη συνέχεια για την οικοδόμηση ειρήνης και ευημερίας στη μεταπολιτευτική Ευρώπη.

Πρωτογενής Τομέας
Χαλαζόπτωση σημειώθηκε χθες-δύο φορές- πλήττοντας κερασοκαλλιέργειες
Δύο φορές σημειώθηκε χαλαζόπτωση χθες σε οικισμούς του Δήμου Ιάσμου, που είναι και περιοχές που καλλιεργείται το κεράσι. Συγκεκριμένα στις 2 το μεσημέρι χαλάζι μέγεθος φουντουκιού έπληξε περιοχή του οικισμού της Δύμης σε μια έκταση 100-150 στρεμμάτων, αλλά και στην Κομοτηνή.
Στις 4 το απόγευμα σημειώθηκε νέα χαλαζόπτωση μεγαλύτερου μεγέθους και έπληξε μεγαλύτερη έκταση, -Φωλιά, Σύμβολα, Δύμη και Αγίασμα- από κερασοκαλλιέργειες του Δήμου Ιάσμου.
Σε λίγη ώρα από τώρα ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Θράκης, Δημήτρης Πανάγος, θα επισκεφθεί ο ίδιος την περιοχή για την εκτίμηση της ζημιάς στην παραγωγή κερασιού που βρίσκεται ακριβώς στην στιγμή της συγκομιδής της φετινής σοδειάς.
Συνάντηση ΕΒΕ Ξάνθης με ΣΕΚΕ για την ανάδειξη της καπνοκαλιέργειας
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης Στυλιανός Μωραΐτης, όπως πραγματοποίησε συνάντηση την περασμένη Παρασκευή με τον Πρόεδρο της Σ.Ε.Κ.Ε , Παναγιώτη Ταρενίδη, τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου Κοινωνικών Κινημάτων & Ιστορίας Καπνού (Ι.Κ.Κ.Ι.Κ.), Γιάννη Βίζυκα, τον Γενικό Γραμματέα, Δημήτρη Πανάρετο και το μέλος Δ.Σ. κα. Μαρία Μαντζουράνη. Στην συνάντηση συμμετείχε και η ειδική συνεργάτης του Επιμελητηρίου, Ανθή Παναγιώτου.
Συγκεκριμένα συζητήθηκαν οι τρόποι ίδρυσης και ανάπτυξης δικτύων, -Οι δρόμοι του Μπασμά” και “Οι δρόμοι του Καπνού”- το οποίο θα αναδείξει την συμβολή της καλλιέργειας, επεξεργασίας και εμπορίας καπνού στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη των περιοχών από τον Έβρο μέχρι και τις Σέρρες.

Νέα προϊόντα ΠΓΕ και ΠΟΠ στην ΑΜ-Θ
Συνεχίζει η Περιφέρεια ΑΜ-Θ να ενισχύει παραγωγούς προϊόντων και να τους βοηθά προς ένταξη στα προγράμματα προώθησης προϊόντων.
Ήδη φέτος με την συμμετοχή σε έκθεση στον Καναδά, όπου συμμετείχαν παραγωγοί Ακτινιδίων από την περιοχή, 30 κοντέϊνερ με το προϊόν έφυγαν για την αγορά του Καναδά.
«Στόχος μας είναι η ομαδοποίηση εμπλεκομένων φορέων ανά προϊόν. Μέχρι στιγμής έχουμε 4 εγκεκριμένα σχέδια για τον οίνο και ένα για τα Ακτινίδια. Προχωρούμε και για τα Σπαράγγια, αλλά και σε Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης( ΠΓΕ), όπως τις πατάτες Νευροκοπίου, και τα τυροκομικά προϊόντα ΝΕοΓΑΛ , Εβροβάρμα και Ροδόπη και Προστασίας Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), όπως τους κουραμπιέδες Καρβάλης».
Αυτό τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο εντεταλμένος Περιφερειακός σύμβουλος για τον Πρωτογενή Τομέα, Σωτήρης Παπαδόπουλος.
Αυτοδιοίκηση
Τεστ Παπ στο Κ.Κ. «Σταύρος Χαλιορής» για Διομήδεια-Μαγικό
Ο Δήμος Αβδήρων , η 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας – Θράκης στην οποία υπάγεται το Κέντρο Υγείας Αβδήρων και το Κοινωνικό Κέντρο «ΣΤΑΥΡΟΣ ΧΑΛΙΟΡΗΣ» ενημερώνουν τις γυναίκες της περιοχής της Δημοτικής Κοινότητας Διομήδειας και Τοπικής Κοινότητας Μαγικού για τη δυνατότητα που τους δίνεται για τέσσερις Δευτέρες του μηνός Μαΐου , και συγκεκριμένα για τις 15,22 & 29, να μετακινηθούν με το λεωφορείο του Δήμου στο Κέντρο Υγείας Αβδήρων για να κάνουν τεστ Παπανικολάου.
Την εξέταση μπορούν να κάνουν γυναίκες έως 65 ετών.
Οι γυναίκες που θα κάνουν το τεστ πρέπει να έχουν μαζί τους τον προσωπικό τους αριθμό ΑΜΚΑ, προαιρετικά το βιβλιάριο υγείας τους. Δεν είναι απαραίτητο να είναι ασφαλισμένες.
Εκπαίδευση
Συμπαράσταση της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Ξάνθης στη Δήμητρα Σαραντίδου
Η Εκτελεστική Γραμματεία του Νομαρχιακού Τμήματος Ξάνθης της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. συνυπογράφει το ακόλουθο ψήφισμα συμπαράστασης στη δασκάλα και συνδικαλίστρια της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Δήμητρα Σαραντίδου που στοχοποιήθηκε από τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή. «Καταδικάζουμε τη στοχοποίηση της δασκάλας και συνδικαλίστριας του ΠΑΜε στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Δήμητρας Σαραντίδου από τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή. Η προσπάθεια τρομοκράτησης μιας δασκάλας που με τη στάση της μέσα και έξω από την τάξη συμβάλει στην ουσιαστική διαπαιδαγώγηση των μαθητών, στην καλλιέργεια αγωνιστικών προτύπων ζωής, βρίσκει απέναντί της όλους τους εργαζόμενους της Ξάνθης, όλο τον ξανθιώτικο λαό», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο ψήφισμα.
Υγεία
Διαγωνισμός ΑΣΕΠ για 59 θέσεις στο Νοσοκομείο Ξάνθης
Τo Γενικό Νοσοκομείο της Ξάνθης γνωστοποιεί την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, συνολικά πενήντα εννέα (59) ατόμων για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων και επειγουσών περιστάσεων του Γ Ν Ξάνθης, που εδρεύει στο Δήμο Ξάνθης του Ν. Ξάνθης και συγκεκριμένα του εξής, ανά υπηρεσία, έδρα, ειδικότητα και διάρκεια σύμβασης, αριθμού ατόμων:
•6 Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης-ΥΕ- προσωπικό καθαριότητας (καθαριστών- τριών) ΓΙΑ 6ωρη ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
•2 ΥΕ προσωπικό καθαριότητας (καθαριστών- τριών) ΓΙΑ 5ωρη ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
•51 ΥΕ προσωπικό καθαριότητας (καθαριστών- τριών) ΓΙΑ 4ωρη ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Πολιτισμός
Συναυλία Μουσικού σχολείου
Συναυλία στο νέο Δημοτικό Κηποθέατρο της Αλεξανδρούπολης θα δώσει σήμερα το Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής στις 20:30 το βράδυ, συμμετέχοντας σε σειρά εκδηλώσεων με αφορμή τα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΘΡΑΚΗΣ 2017». Αύριο Πέμπτη 11 Μαΐου στην Κομοτηνή στην κεντρική πλατεία στις 20:30 το βράδυ, με αφορμή τα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΘΡΑΚΗΣ 2017». «Στις συναυλίες συμμετέχουν η ορχήστρα και η χορωδία του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής ενώ στο δεύτερο μέρος των συναυλιών το πρόγραμμα θα πλαισιώσει με την μαγική φωνή του ο μοναδικός Λάκης Χαλκιάς.

Γαλλόφωνη διανόηση
Επιμορφωτική εκδήλωση με θέμα «Η ελευθερία και τα δικαιώματα στη γαλλόφωνη διανόηση» διοργανώνουν οι Διευθύνσεις Πρωτ/θμιας και Δευτ/θμιας Εκπ/σης ΠΕ Ροδόπης, δια των Γραφείων Σχολικών Δραστηριοτήτων, σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού Κομοτηνής, και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα 20:30, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Οδός Σαμοθράκης 12).

Ο Μιχάλης Μοδινός στο «Δύο»
Τον Μιχάλη Μοδινό και το νέο μυθιστόρημά του με τίτλο «Εκουατόρια» παρουσιάζουν σήμερα το βράδυ (20.00) το βιβλιοπωλείο «Δύο» και οι εκδόσεις Καστανιώτη.
Με τον συγγραφέα θα συνομιλήσουν οι δημοσιογράφοι Σαμή Καραμπουγιούκογλου (ΕΡΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ) και Θοδωρής Μπακάλης (indexanthi.gr).
Αστυνομικό Δελτίο
Λήστεψαν 80χρονη στα Πηγάδια Ξάνθης
Επισταμένες έρευνες διεξάγουν οι αστυνομικές αρχές για την ταυτοποίηση δύο αγνώστων μέχρι στιγμής δραστών οι οποίοι, το βράδυ της Κυριακής, στα Πηγάδια Ξάνθης, διέπραξαν ληστεία σε βάρος 80χρονης ημεδαπής.
Ειδικότερα, οι δράστες, φορώντας κουκούλες (full face), διέρρηξαν την οικία της ηλικιωμένης και με την άσκηση βίας σε βάρος της, αφαίρεσαν από το εσωτερικό του σπιτιού χρηματικό ποσό και μία τσάντα, που περιείχε διάφορα έγγραφα, ενώ ακολούθως τράπηκαν σε φυγή προς άγνωστη κατεύθυνση.
Η 80χρονη μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης όπου της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησε. Την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Ξάνθης.

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, ειδήσεις, υφυπουργός παιδείας, τεστ παπ, χρυση αυγη, εκδόσεις καστανιώτη, σεπε, οαεδ, συριζα, ενκλω, σελμαν, εασ, οεκ, επα, χριστινα μουστακα, αλεξανδρουπολη, μαΐου, ξανθη, νέα, ελγα, εβε, σερρες, πγε, ποπ, συμμετοχή, κουραμπιεδες, τεστ, αμκα, παμε, ΑΣΕΠ, ελευθερια, βιβλιοπωλείο, ερα, full, face, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, σταση εργασιας, τζον μοδινος, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, κινημα πατατας, θεμα εκθεσης 2012, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, αμκα μου, αστυνομικο τμημα, βουλευτες, πγε, δημοκριτειο, αυγη, βερολινο, εασ, εδρα, ελγα, ηττα, θεμα, προγραμμα, σπαραγγια, τεστ, ωρα, αγορα, ανθη, αφορμη, ακτινιδια, βραδυ, βρισκεται, δημητρα, δευτερο, δυνατοτητα, δημος, δηλωσεις, δωσει, εβε, εγγραφα, αιθουσα, εκδόσεις καστανιώτη, εκθεση, εκπαιδευση, εκτιμηση, ελευθερια, ενκλω, επα, ερευνες, ετων, ευρωπη, ζωης, υπηρεσια, υφυπουργος, θοδωρης, εκδοσεις, λεωφορειο, μαΐου, μαρια, μυθιστορημα, νικη, οικια, παμε, πεμπτη, περιφερειακο, ποπ, προγραμματα, ρυθμισεις, ρολο, σελμαν, συγκεκριμενα, συνεχεια, σειρα, συμβολα, συμμετοχή, σχεδια, σχολειο, τμημα, υφυπουργός παιδείας, φυγη, φωλια, φωνη, χρυση, δημητρης, δικαιωματα, δοξολογια, εννεα, λακης, μουστακα, νομικου, νοσοκομειο, ορχηστρα, πηγαδια, σωτηρης, θεια, θεσεις, υγειας, χαλκιας
Τυχαία Θέματα