Κομοτηνή: ΕΡΤ Δελτίο Ειδήσεων 30-10-2018

09:14 30/10/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Πρωτογενής Τομέας
Σε εγρήγορση για το παράσιτο του Φυτοπλάσματος
Σε εγρήγορση καλούν οι υπεύθυνοι τους Αγρότες για το παράσιτο φυτόπλασμα που έχει πλήξει καλλιέργειες του εξωτερικού.
Μιλώντας στο περιφερειακό πρόγραμμα της ΕΡΤ ΑΜ-Θ η Εντεταλμένη Ερευνήτρια του ΕΛΓΟ Δήμητρα, Κατερίνα Γρηγοριάδου, κάλεσε τους καλλιεργητές να μην προβαίνουν σε αγορά πολλαπλασιαστικού υλικού από πλανόδιους, αλλά να είναι ελεγμένο και με φυτοϋγειονομικό διαβατήριο και όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά υγείας των Φυτών.
Ένας άλλος τρόπος μετάδοσης

είναι τα έντομα και κυρίως τα τζιτζίκια, για τα οποία θα πρέπει να γίνει καταπολέμηση, αν χρειαστεί.
Ανάλογη θα πρέπει να είναι η συμπεριφορά των εμπλεκομένων φορέων με τον Πρωτογενή Τομέα και για το παράσιτο της Ξυλέλα.

Α. Αμανατίδου: Να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο Ζάχαρης της Ξάνθης με το Ελληνικό Ζαχαροκάλαμο
Σε πυρετώδεις ρυθμούς κινείται η ΚΟΙΝΣΕΠ Γεννησέα, που αναβίωσε την παραγωγή του παραδοσιακού πετιμεζιού από ζαχαροκάλαμο, καθώς έχουν θέσει αρκετούς στόχους για το επόμενο χρονικό διάστημα.
Συγκεκριμένα οι στόχοι είναι η πιστοποίηση του πετιμεζιού, η παραγωγή και βιολογικού πετιμεζιού, αλλά και η παρασκευή και αναψυκτικού από το χυμό ζαχαροκάλαμο. Επίσης η κατασκευή πέλετ και ζωοτροφών των υπολειμμάτων του ζαχαροκάλαμου.
Τα σχέδια για το πετιμέζι δεν τελειώνουν εδώ καθώς φοιτητές από Πανεπιστήμιο της Ιταλίας, θα προσπαθήσουν να παρασκευάσουν το πρώτο λευκό ευρωπαϊκό ρούμι από το πετιμέζι της ΚΟΙΝΣΕΠ Γεννησέα.
Ωστόσο η πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ, Αναστασία ΑΜανατίδου, καταθέτει προς τους φορείς της Θράκης την πρόταση επαναλειτουργίας ,του ερειπωμένου Εργοστασίου Ζάχαρης της Ξάνθης, με βάση αυτή τη φορά το ζαχαροκάλαμο και την παραγωγή Ελληνικής μαύρης ζάχαρης και μελάσας.

Εντατικοποίηση των ελέγχων και επιβολή κυρώσεων για παραβάσεις αλιείας με βιντζότρατα και αλιείας πελαγικών ψαριών
Συνήλθε πρόσφατα το Συμβούλιο Εκδίκασης Αλιευτικών Προσφυγών, το οποίο εξέτασε 23 προσφυγές αλιέων που αφορούσαν σε παραβάσεις με τα αλιευτικά εργαλεία βιντζότρατα και παραβάσεις οι οποίες αφορούσαν στην αλιεία μεγάλων πελαγικών ειδών.
Από τις 23 προσφυγές που εξετάσθηκαν 5 έγιναν αποδεκτές, ενώ για τις υπόλοιπες επιβλήθηκαν χρηματικά πρόστιμα συνολικού ύψους 13.400 ευρώ, 185 μέρες αφαίρεσης άδειας αλιείας σκάφους και 185 μέρες αφαίρεσης ατομικών αδειών αλιείας.

«Οι δρόμοι της Ελιάς»: Ένα Εθνικό Ερευνητικό Δίκτυο για ένα εθνικό προϊόν
Ένα νέο ερευνητικό δίκτυο «Οι Δρόμοι της Ελιάς», συστάθηκε με πρωτοβουλία του τομέα Έρευνας και Καινοτομίας του ΥΠΠΕΘ σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Πρόκειται για μια πρωτοποριακή δράση για τα Ελληνικά δεδομένα με αρχικό προϋπολογισμό 3,1 εκ.€, που αφορά την ανάπτυξη και βελτιστοποίηση των προϊόντων ελιάς και ελαιόλαδου και των μεθόδων παραγωγής τους.

Σκοπός του δικτύου είναι η δημιουργία μιας αλυσίδας αξίας και συνεργασιών του ανθρώπινου επιστημονικού δυναμικού και των υποδομών της χώρας για την ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών των ελληνικών ποικιλιών και του ελαιόλαδου.

Συγκεκριμένα, το Εθνικό Δίκτυο «Οι δρόμοι της Ελιάς», χρησιμοποιώντας γονιδιωματικές και προηγμένες διαγνωστικές τεχνολογίες, σκοπό έχει την ιχνηλάτηση, ανάδειξη, ταυτοποίηση, πιστοποίηση των ποικιλιών της ελιάς και τη βελτίωση των διαδικασιών παραγωγής βρώσιμης ελιάς και ελαιόλαδου.

Μανιτάρι και Οικονομία το νέο στοίχημα των Μανιταρόφιλων

Στους Τοξότες της Ξάνθης πραγματοποιήθηκε η 13η πανελλαδική Συνάντηση Μανιτρόφιλων, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Μανιταρόφιλων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.
Οι συναντήσεις αυτές γίνονται με σκοπό να ενημερωθεί ο κόσμος κατάλληλα για την κατανάλωση μανιταριών, καθώς υπα΄ρχουν είδη τοξικά και δηλητηριώδη.
Γίνονται επίσης για να αναβιώσει η γνώση που είχαν οι παλιότεροι σχετικά με τα μανιτάρια και να γίνει συνδυασμός του Μανιταριού με την Οικονομία.
Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, με πρωτεργάτες τους Μανιταροσυλλέκτες των Γρεβενών και εν συνεχεία τους φορείς, ξεκίνησαν σεμινάρια πιστοποίησης Μανιταροσυλλεκτών.
Σημειωτέον πως ο ρόλος του μανιταριού στη Φύση είναι σημαντικός, καθώς είναι ο βασικός ανακυκλωτής της Φύσης.
Έκκληση απευθύνουν οι Μανιταρόφιλοι για την θέσπιση νομικού πλαισίου, μέσω του οποίου, θα προστατευθεί ο πλούτος των Μανιταριών κι άλλων παραγώγων του Δάσους, από τους λαθροσυλλέκτες.
Η επόμενη συνάντηση των Μανιταρόφιλων είναι στη Δαδιά Έβρου στις 3-4 Νοέμβρη.

Κόμματα
Ιλ Αχμέτ: Θα ασχοληθεί το ΥΠΑΑΤ με την μείωση του Αγροτικού εισοδήματος
Τελευταία ευκαιρία για την κυβέρνηση και τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να απαντήσουν θετικά αν σκοπεύουν να ασχοληθούν σοβαρά με την επαπειλούμενη κοινωνική καταστροφή στην Ροδόπη και την Θράκη, χαρακτηρίζει ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ροδόπης, Ιλχάν Αχμέτ την κοινοβουλευτική ερώτηση που κατέθεσε για την τεράστια μείωση του εισοδήματος χιλιάδων καπνοκαλλιεργητών.
Εξ άλλου ο κ. Αχμέτ επισκέφθηκε τον Πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Αλέκο Πολυχρονίδη στην Κομοτηνή.

Ο κ. Ιλχάν Αχμέτ είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στο νέο πρυτανικό σχήμα τις πρωτοβουλίες που πήρε ο ίδιος στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού έργου, παραδίδοντας τους ειδικό τεύχος που εμπεριέχει το σύνολο των δράσεων των τελευταίων τριών ετών.

ΠΥ
ΠΥ: «Γεωργοί μην ανάβετε φωτιές-υπάρχουν ποινές»

Για άλλη μια φορά η Πυροσβεστική Υπηρεσία συστήνει στους Αγρότες να μην ανάβουν ακόμη φωτιές στην ύπαιθρο, υπενθυμίζοντας πως, όταν καλείται η ΠΥ, ο υπαίτιος της φωτιάς θα συλλαμβάνεται ακόμα και αν δεν είναι παρών, θα εντοπίζεται από τα στοιχεία στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ και θα μειώνονται δραστικά οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις.
Μιλώντας στο περιφερειακό πρόγραμμα της ΕΡΤ ΑΜ-Θ, ο αναπληρωτής Διοικητής της Πυροσβεστικής ΑΜ-Θ, Κώστας Κούκουρας, υπογράμμισε πως η αντιπυρική περίοδος λήγει στις 31 Οκτωβρίου. Μετά την συγκεκριμένη ημερομηνία οι Αγρότες για τις καύσεις σε καλλιέργειες, θα πρέπει να ενημερώνουν την Πυροσβεστική και να παίρνουν τα προβλεπόμενα μέτρα, όπως 300 μέτρα μακριά από δάσος και δασική έκταση, να υπάρχει νερό και Γεωργικός Ελκυστήρας για περιμετρική άροση.

Υγεία
Εκδήλωση για τα μεταβολικά νοσήματα την Τετάρτη
Η 1η Τ.ΟΜ.Υ. Κομοτηνής μετά από αίτημά της προς τον Ιατρικό Σύλλογο Ν.
Ροδόπης, έρχεται σε συνεργασία με τον ρευματολόγο ιατρό, Χρήστο Μαυρομμάτη, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το θέμα είναι: «Οι ρευματοπάθειες στον 21ο αιώνα».
Η δράση θα λάβει χώρα αύριο στις και ώρα 09.00 το πρωΐ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εμπορικού& Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης.

Δίκτυα-Θηλασμός
Ημέρα ταυτόχρονου θηλασμού την Κυριακή στην Κομοτηνή
Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού*, το ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ, διοργανώνει τον 9o Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό σε περισσότερες από 50 πόλεις της Ελλάδας από τις κατά τόπους εθελοντικές ομάδες υποστήριξης που είναι μέλη του Πανελλήνιου Δικτύου Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Θηλασμού και Μητρότητας.!
Για την ΡΟΔΟΠΗ τη διοργάνωση έχει αναλάβει και φέτος για 9η χρονιά η»Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας ΡΟΔΟΠΗΣ΄΄,την Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 11:00 π.μ. στην Πλατεία Ειρήνης Κομοτηνής.

Πολιτισμός
Τελετή βράβευσης για το διαγωνισμό καλλιτεχνικής δημιουργίας
Την ερχόμενη Παρασκευή στις 19:00, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων του Ιδρύματος, διοργανώνει ειδική τελετή, στην αίθουσα εκδηλώσεων, «Βιργινία Τσουδερού», της καπναποθήκης «Π», στην οποία θα βραβευθούν οι συμμετάσχοντες στο Διαγωνισμό Καλλιτεχνικής δημιουργίας Παιδιών και Εφήβων που υλοποιήθηκε την Άνοιξη του 2018 και θα εκτεθούν όλα τα έργα που συμμετείχαν στον διαγωνισμό.
Στην ίδια τελετή θα δοθούν τιμητικοί έπαινοι στους υπεύθυνους καθηγητές και δασκάλους των οποίων οι μαθητές διακρίθηκαν.

Βιβλιοπαρουσίαση στη Δημοτική Πινακοθήκη Ξάνθης
Τον συγγραφέα Αλέξανδρο Ακριτίδη και το βιβλίο του «Πλεκτάνη εξ αίματος» παρουσιάζουν το απόγευμα (19.00) του ερχόμενου Σαββάτου στη Δημοτική Πινακοθήκη Ξάνθης το Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής Ξάνθης και οι εκδόσεις «Ινφογνώμων».
Το βιβλίο προλογίζουν οι Βασιλική Στρώλη, ιστορικός-MSc δημιουργική γραφή Βασίλης Μπάτζιος, μέλος της ομάδας δημιουργικής γραφής Ξάνθης, Δημήτρης Μπουζάρας, συγγραφέας-μέλος της ομάδας δημιουργικής γραφής Ξάνθης

Παράσταση Αυτοσχεδιασμού από τους ΔΕΜΑ ΝΑΙ ΚΑΙ ΝΑΙ
Οι ΔεΜαΝαιΚαιΝαι, η μοναδική ομάδα αυτοσχεδιασμού στη Β. Ελλάδα διοργανώνει την Πεμπτη 1η Νοεμβρίου στις 9:30 το βράδυ, μια παράσταση κωμικών θεατρικών αυτοσχεδιασμών στην Λέσχη Κομοτηναίων.
Πληροφορίες και κρατήσεις στο
2531 401408 ΛΕΣΧΗ ΚΟΜΟΤΗΝΑΙΩΝ

Αστυνομικό Δελτίο
Τροχαίο στην Εγνατία στο ύψος της Ξάνθης
Τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό σημειώθηκε στην Εγνατία Οδό, στο ύψος της δυτικής εξόδου στο Βανιάνο.
Από τη σύγκρουση στο ρεύμα προς Κήπους εγκλωβίστηκε στο ένα όχημα μια ηλικιωμένη γυναίκα. Για τον απεγκλωβισμό της χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ΒΙΠΕ Ξάνθης.
Δύο οχήματα και 4 πυροσβέστες απεγκλώβισαν τη γυναίκα, την οποία παρέλαβε το ΕΚΑΒ και μετέφερε στο Νοσοκομείο Ξάνθης.

www.ert.gr

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, ιλχάν αχμέτ, δραση, ελλαδα, υπαατ, οπεκεπε, αθηνα, δικτυο, πεμπτη, λεσχη, βιπε, εκαβ, ert, κινηση στους δρομους, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2013, ημερομήνια, επιδοτησεις, διαβατηριο, γνωση, γυναικα, εκαβ, εργαλεια, θεμα, θρακη, οικονομια, οπεκεπε, περιοδος, πλαισιο, προγραμμα, πυροσβεστικη, υψος, ωρα, msc, αγορα, αλιεια, ανοιξη, ατυχημα, αχμετ, βιπε, βιβλιο, βραδυ, δημητρα, γινει, γινονται, δαδια, δασος, διαστημα, δημοσιο, διοικητης, δικτυο, εγνατια, εγρηγορση, ευκαιρια, αιθουσα, ευρω, υπαρχει, εργα, εντομα, ερχεται, ετων, ιδια, υπηρεσια, ιδρυμα, ιλχάν αχμέτ, εκδοσεις, κυβερνηση, λεσχη, μακρια, μανιταρια, μειωση, νερο, ομαδα, οχηματα, οχημα, πεμπτη, περιφερειακο, πιστοποιηση, πυροσβεστικη υπηρεσια, ρευμα, σεμιναρια, συνεχεια, σχεδια, υπαατ, φυση, φορα, δημητρης, ειδη, ελληνικα, εθνικο, χωρα, ιατρικο, υπουργειο, κωστας, κυριακη, λευκο, μια φορα, νομικου, νοσοκομειο, ομαδες, θετικα, υγειας
Τυχαία Θέματα