Κομοτηνή: Ένας 82χρονος με αγάπη για τη ζωή, τον άνθρωπο και το τραγούδι

11:49 6/10/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Μικρό παιδί, μόλις δέκα ετών, ο Πασχάλης Τιάκας από το Σουφλί βρέθηκε να βόσκει κοπάδι ζωντανών στο Χειμώνιο του Βορείου Έβρου. «Την ημέρα πρόσεχα ξυπόλητος το κοπάδι και το βράδυ έτρωγα ξύλο από τον πατριό μου» δηλώνει κι αφήνει τα δάκρυά του να τρέξουν στο «αυλακωμένο» από το χρόνο πρόσωπό του.

Τα πολύ δύσκολα παιδικά του χρόνια τα έκανε, όπως λέει, ακόμη πιο δύσκολα ο εμφύλιος πόλεμος. «Είδα να φεύγουν νέοι στα βουνά με το ζόρι, σπίτια να πυρπολούνται και παιδιά να μένουν ορφανά» δηλώνει κι εύχεται τα παιδιά σήμερα, «οι νέοι μας», όπως λέει, να μην ζήσουν ξανά τέτοιες στιγμές!

Μικρό
παιδί, μόλις δέκα ετών, ο Πασχάλης Τιάκας από το Σουφλί βρέθηκε να βόσκει κοπάδι ζωντανών στο Χειμώνιο του Βορείου Έβρου .

Εξήντα χρόνια πέρασαν στην Παραδημή της Ροδόπης έχοντας στο πλευρό του την σύζυγό του. «Εκείνη ήταν μοναχοκόρη μεγαλωμένη στα πούπουλα κι εγώ ένα τυραννισμένο αγόρι, παντρευτήκαμε και δόξα το θεό κάναμε καλή οικογένεια και κουβέντα κακιά δεν ανταλλάξαμε» λέει και μιλά με αγάπη και δάκρυα στα μάτια για την γυναίκα του που πρόσφατα έχασε.

«Η φτώχεια σε μαθαίνει πώς είναι η ζωή» λέει ξανά και μιλά για τα πολύτιμα μαθήματα που ο ίδιος πήρε. «Το σημαντικό είναι έχεις κοντά σου ανθρώπους που τους αγαπάς και σε αγαπούν, όχι το χρήμα, τα πλούτη και η δόξα» σημειώνει  και προσθέτει «και για τους γονείς να έχουν καλά παιδιά που τους σέβονται, μιλάνε μαζί τους και δεν πέφτουν σε μεγάλα παραπτώματα.»

Πολύτιμη η εμπειρία που κουβαλά ο 82χρονος που όταν ήταν παλικαράκι πήγε από το χωριό της Παραδημής στην Ορεστιάδα μέσα σε οκτώ ώρες με το ποδήλατό του. Διένυσε 200 χιλιόμετρα κι έτσι, με τον ίδιο τρόπο ξαναγύρισε. Και τώρα με τα χρόνια να τον βαραίνουν αγαπά να ανταμώνει με τους ανθρώπους, να ανταλλάσσει κουβέντες και να τους χαρίζει ένα από τα αμέτρητα παραδοσιακά τραγούδια που ξέρει να τραγουδά. «Η ζωή θέλει κέφι και χαμόγελο, θέλει καλή καρδιά. Αν χάσεις το κέφι για τη ζωή, χάθηκες.» προσθέτει κι απομακρύνεται σιγοτραγουδώντας.

Πηγή:ΕΡΤ Κομοτηνής/Ρεπορτάζ-Σύνταξη: Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα