Έρευνα: Επικίνδυνη η υπνική άπνοια για τους ασθενείς της Covid-19

11:32 6/10/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Η αποφρακτική υπνική άπνοια– μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τους ασθενείς με λοίμωξη Covid-19, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Και αυτό γιατί οι ασθενείς που υποφέρουν από υπνική άπνοια και έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό ενδέχεται να νοσήσουν πολύ πιο σοβαρά σε σύγκριση με όσους έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2, αλλά δεν υποφέρουν από τη συγκεκριμένη διαταραχή του ύπνου.

Στο πλαίσιο μιας νέας μελέτης, ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία ασθενών από τις εθνικές βάσεις δεδομένων

της Φινλανδίας, καταλήγοντας στο εξής συμπέρασμα: τα ποσοστά των μολύνσεων από κορονοϊό είναι ίδια και για εκείνους που έχουν υπνική άπνοια και για εκείνους που δεν έχουν. Η διαφορά είναι ότι, όσοι προσβάλλονται από τον  SARS-CoV-2 και πάσχουν από αποφρακτική υπνική άπνοια, αντιμετωπίζουν πενταπλάσιο κίνδυνο νοσηλείας εξαιτίας της Covid-19.

Τα άτομα που υποφέρουν από αποφρακτική υπνική άπνοια σταματούν να αναπνέουν παροδικά αρκετές φορές, κατά τη διάρκεια του ύπνου τους, τη νύχτα. Η εν λόγω διαταραχή του ύπνου συνδέεται συχνά με άλλα προβλήματα υγείας όπως παχυσαρκία, υπέρταση, διαβήτη κλπ. Ωστόσο, από μόνη της (η υπνική άπνοια) φαίνεται να συνδέεται με τη σοβαρότερη εξέλιξη της λοίμωξης Covid-19, ανεξαρτήτως των άλλων υποκείμενων νοσημάτων από τα οποία μπορεί να πάσχει ο ασθενής.

Η νέα μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η αποφρακτική υπνική άπνοια προκαλεί σοβαρότερα συμπτώματα σε όσους έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό, ωστόσο σύμφωνα με σχετικό άρθρο στον ιστότοπο medrxiv, όπου δημοσιεύονται επιστημονικές μελέτες, οι ερευνητές συμβουλεύουν τους γιατρούς, οι οποίοι αξιολογούν ασθενείς με επιβεβαιωμένη ή πιθανή μόλυνση από κορονοϊό, να αναγνωρίσουν ότι οι διαταραχές στον ύπνο αποτελούν έναν παράγοντα κινδύνου για σοβαρή εξέλιξη της νόσου Covid-19.

Διαβάστε την επιστημονική δημοσίευση στο medrxiv.

Πηγή: Reuters

Φωτογραφία: Creative Commons/ άδεια χρήσης: CC COM SALUD  Agencia de comunicación 2.0

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα