Κομοτηνή: SMS αιμοδοσίας

12:57 24/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Παίρνουν μήνυμα στο κινητό τους και σπεύδουν στο καθιερωμένο ραντεβού προσφοράς, αγάπης κι αλληλεγγύης. Η Μαριάννα Ανδρεάδου, βιοπαθολόγος- διευθύντρια του Τμήματος Αιμοδοσίας Κομοτηνής τονίζει ότι οι ανάγκες για αίμα είναι πολύ μεγάλες προσθέτοντας ότι η αιμοδοσία σώζει ζωές κι εκείνοι, οι εθελοντές αιμοδότες της Ροδόπης, σπεύδουν να σταθούν για μια φορά ακόμη αλληλέγγυοι.

Μηνύματα από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας

Το πρώτο δίμηνο του 2017, βρίσκεται σε πιλοτική υλοποίηση ένα καινούργιο πρόγραμμα

του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, σύμφωνα με το οποίο στέλνεται σε όλους τους αιμοδότες που έχουν εγγραφεί στους καταλόγους του Κέντρου μηνύματα μόλις περάσει το χρονικό διάστημα που πρέπει για να αιμοδοτήσουν. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί θεαματικά η προσφορά αίματος. «Ειδικά στην αρχή του χρόνου, που είναι προγραμματισμένες και όλες οι εθελοντικές αιμοδοσίες» δηλώνει η κα Ανδρεάδου και σημειώνει «Οι μεγαλύτερες ανάγκες αίματος παρουσιάζονται το καλοκαίρι, καθώς οι ανάγκες είναι αυξημένες σε όλη την Ελλάδα. Η παρότρυνση λοιπόν είναι όσοι μπορούν να αιμοδοτήσουν και το καλοκαίρι να το κάνουν, να μην το λησμονούν.»

4.000 αίμα ετησίως από την Κομοτηνή

Συνολικά στην Κομοτηνή συγκεντρώνονται 4.000 μονάδες αίματος το χρόνο. Εκ των οποίων οι 1000 στέλνονται σε άλλες αιμοδοσίες, καθώς οι αιμοδοσίες σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν σαν ένα ενιαίο σύστημα αιμοδοσίας. Φέτος έγιναν τρεις τέτοιες αποστολές.

Η πρόσληψη προσωπικού για να πραγματοποιούνται περισσότερες εθελοντικές αιμοδοσίες θεωρείται κάτι παραπάνω από αναγκαία. «Με το ζόρι», όπως σημειώνει η κα Ανδρεάδου, «κάνουμε τις εθελοντικές αιμοδοσίες που κάνουμε έξω. Δεν μπορούμε να βρούμε και δεύτερο γιατρό για να καλύψει τις εθελοντικές αυτές προσπάθειες και πηγαίνω εγώ πάντα».

40 Χρόνια αιμοδότης

Από είκοσι χρονών, ήταν φαντάρος στο Στρατό όταν έδωσε αίμα για πρώτη φορά, δίνει το αίμα του. Σήμερα είναι 59 ετών κι όλα αυτά τα χρόνια δίνει 2-3 φορές ετησίως αίμα για συγγενείς, φίλους, αγνώστους. Ο Κώστας Κιοπέρογλου, ταχυδρόμος στο επάγγελμα και η σύζυγός του έχουν δημιουργήσει μάλιστα και δική τους τράπεζα αίματος, αν χρειαστεί κάποιος δικός του να ζητήσει φιάλες αίματος. «Πώς νιώθετε» ρωτάμε τον κ. Κιοπέρογλου «Χαρά, ευεξία, φεύγει όλο το βάρος» απαντά και προσθέτει «Προσπαθώ να πείσω και τα παιδιά μου να κάνουν το ίδιο. Είναι όπως αλλάζεις τα λάδια στο αυτοκίνητο. Είναι η ασπίδα της αλληλεγγύης που σε προστατεύει. Συνιστώ σε όλους να δίνουν, είναι πολύ καλό και για τον οργανισμό και σώζεις ζωές.»
Φώτο:Κώστας Κιοπέρογλου κατά την αιμοδοσία Μαριάννα Ανδρεάδου Φωτογράφος: Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα