Άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης ζητά ο Στουρνάρας

Να υπάρξει σύντομα συμφωνία για την δεύτερη αξιολόγηση για να εκλείψει ο κίνδυνος της αβεβαιότητας, ζητά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας.

Μιλώντας από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης της κεντρικής τράπεζας ο Γιάννης Στουρνάρας,

σημείωσε πως η «ελληνική οικονομία, αν δεν υπάρξει σύντομα συμφωνία, θα αντιμετωπίσει πλήθος αβεβαιοτήτων» και εφόσον οι δύο πλευρές επιδείξουν ευελιξία, τότε «μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

Τόνισε ότι «η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ συνιστά όρο επιβίωσης» και το πρόγραμμα βοήθειας θέτει τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης.

Εκτίμησε ότι το 2017, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα αγγίξει το 2,5%, εάν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση η οποία θα οδηγήσει σε επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, σε αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο κεντρικός τραπεζίτης ζήτησε παράλληλα να υπάρξει σταδιακή άρση της υπέρμετρης φορολογικής επιβάρυνσης σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα καθώς η δημιουργία του πλεονάσματος δημιουργήθηκε κυρίως από την υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων και πολύ λιγότερο από τη συγκράτηση των δημόσιων δαπανών.

«Το ακολουθούμενο μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής λειτουργεί πλέον ανασταλτικά για την ανάπτυξη, συμβάλλει στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ιδιωτικού τομέα προς το δημόσιο και ενθαρρύνει τη φοροδιαφυγή και την αδήλωτη εργασία» τόνισε ο κ.Στουρνάρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα