Κέρκυρα: Θα λειτουργήσει μετά από 59 χρόνια Ι. Ναός στις παλιές Σινιές

13:58 10/8/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Την Κυριακή 13 Αυγούστου θα τελεστεί μετά από 59 χρόνια η Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτη στις Παλιές Σινιές με τη φροντίδα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου των Αγίων Πάντων Νησακίου και του Μορφωτικού και Αλληλοβοηθητικού Συλλόγου των Απανταχού Σινιωτών Κέρκυρας «Ο Παντοκράτωρ».
Το μνημείο, εγκαταλελειμμένο για χρόνια και με σοβαρά στατικά προβλήματα, αποκαταστάθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας στα πλαίσια του ΕΣΠΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδος Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων 2017-2013).
Ο ναός του αγίου Θεοδώρου

του Στρατηλάτη είναι το σημαντικότερο μνημείο του εγκαταλελειμμένου σήμερα οικισμού των Σινιών. Η παλιότερη αναφορά του στις πηγές είναι του 1567. Σύμφωνα με τις αρχειακές μαρτυρίες αλλά και τη γραπτή κτητορική επιγραφή στον νότιο τοίχο εσωτερικά, ο ναός ήταν συναδελφικός της κοινότητας των Σινιών. Ανήκει στον αρχιτεκτονικό τύπο της απλής μονόχωρης καμαροσκέπαστης βασιλικής με νάρθηκα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επιμελημένη κατασκευή του με τον χαρακτηριστικό σκληρό ασβεστόλιθο της περιοχής. Στον προαύλιο χώρο, νότια του ναού, υψώνεται ανεξάρτητο το απλού τύπου επίπεδο κωδωνοστάσιο. Στο εσωτερικό του ναού διατηρούνται αποσπασματικά εξίτηλες τοιχογραφίες δύο εικονογραφικών φάσεων. Ο αρχικός διάκοσμος καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό από τις μεταγενέστερες επισκευές και ο υπόλοιπος καλύφθηκε με ασβεστοκονίαμα και επιζωγραφήσεις. Οι τοιχογραφίες που αποκαλύφθηκαν μετά τις εργασίες συντήρησης είναι καλής τέχνης και χρονολογούνται στα τέλη του 16ου-αρχές 17ου αιώνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα