Park Your Cinema: «Ζιλ και Τζιμ» του Φρανσουά Τριφό

13:55 10/8/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Την ταινία του François Truffaut Ζιλ και Τζιμ (Jules et Jim) (1962) έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι λάτρεις της Εβδομης Τέχνης, την Παρασκευή 11 Αυγούστου, στις 21.00, στο πλαίσιο της σειράς κινηματογραφικών προβολών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος Park Your Cinema, που τον Αύγουστο παρουσιάζει μερικά από τα κλασικά αριστουργήματα του γαλλικού κινηματογράφου.

Park Your Cinema: The French Connection

Πριν από τη δημοφιλία (ή όχι) των εύπεπτων γαλλικών

κομεντί που κατακλύζουν τον προγραμματισμό των θερινών σινεμά στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, οι κινηματογραφόφιλοι κάποιων άλλων δεκαετιών απολάμβαναν συχνότερα (και κατ’ επανάληψη, ετησίως) μερικά από τα κλασικά αριστουργήματα που μας έδωσε ο γαλλικός κινηματογράφος.

Το Park Your cinema, τιμώντας εκείνο το παρελθόν αλλά και την ιστορική ταυτότητα αυτής της κινηματογραφίας, καλωσορίζει μερικά από τα φιλμ που χαρακτήρισαν τη γλώσσα του σινεμά της Γαλλίας, με την υπογραφή θρυλικών σκηνοθετών όπως ο Jean-Luc Godard, ο François Truffaut, ο Louis Malle και ο Jacques Tati. Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Γαλλίας και του Institut Français στο Παρίσι, ο Αύγουστος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μιλά γαλλικά διά στόματος μεγάλων stars, συνοδεία μουσικών θεμάτων του Georges Delerue που στοίχειωσαν κυριολεκτικά την παγκόσμια παραγωγή έως και σήμερα.

Ας είναι αυτός ο «γαλλικός σύνδεσμος» μια πιθανή πρώτη ευκαιρία για το νεότερο κοινό να θαυμάσει σε μεγάλη οθόνη το μεγαλείο τόσο σημαντικών δημιουργών, πόσω μάλλον να συγκινήσει για πολλοστή φορά και τους θεατές που σεβάστηκαν αυτά τα έργα εδώ και τόσες δεκαετίες. Είναι μια κληρονομιά πολιτισμού ουσιαστική, στην οποία θα επιστρέφουμε ξανά και ξανά…

Ηλίας Φραγκούλης

François Truffaut

Ζιλ και Τζιμ/Jules et Jim (1962)

Ο Jules, ένας ντροπαλός συγγραφέας από την Αυστρία, και ο Γάλλος φίλος του, Jim, γνωρίζουν την Catherine, μια παρορμητική και απόλυτα ελεύθερη στο πνεύμα κοπέλα. Μοιραία, θα δημιουργηθεί ένα ερωτικό τρίγωνο, μποέμικο αλλά και τραγικό ταυτόχρονα, με φόντο την περίοδο του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου. Το τρίτο φιλμ που σκηνοθέτησε ο Truffaut μοιάζει με μια εγκυκλοπαίδεια της γλώσσας του σινεμά, αναμειγνύοντας σχεδόν κάθε γνώριμο στιλ στην αφήγησή του. Σταθμός για τη γαλλική σχολή της nouvelle vague, περιέχει ένα από τα διασημότερα και πλέον υποδειγματικά score του Georges Delerue, με τη Jeanne Moreau να τραγουδά (και να κάνει παγκόσμια επιτυχία) το κλασικό «Le Tourbillon».

Σκηνοθεσία: François Truffaut

Οι προβολές του Αυγούστου πραγματοποιούνται με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Γαλλίας και του Institut Français στο Παρίσι.

Προτείνεται οι επισκέπτες να έχουν μαζί τους ψάθα, κουβέρτα ή άλλο ύφασμα για το έδαφος.

Σε περίπτωση ισχυρών ανέμων υπάρχει περίπτωση μη πραγματοποίησης της προβολής λόγω τεχνικών δυσκολιών.

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Παρασκευή 11/08 | 21.00

Ξέφωτο

Keywords
Τυχαία Θέματα