ΕΡΤ2 – Βιβλιοθήκες της Αθήνας:«Βιβλιοθήκη Ισπανικού Ινστιτούτου (Θερβάντες)»

01:19 25/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το εντέκατο επεισόδιο της εκπομπής «Βιβλιοθήκες της Αθήνας», έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι τηλεθεατές της ΕΡΤ2, το Σάββατο 25 Μαρτίου 2017 και ώρα 11:30.

Επεισόδιο 11ο: «Βιβλιοθήκη Ισπανικού Ινστιτούτου (Θερβάντες)»

Kάτω από την Ακρόπολη, στην οδό Ερεχθείου, βρίσκεται το Ισπανικό Ινστιτούτο. Φέρει το όνομα Ινστιτούτο Θερβάντες προς τιμήν του μεγάλου Ισπανού

συγγραφέα του Μεσαίωνα, Μιγκέλ Θερβάντες.

Το Ινστιτούτο Θερβάντες στεγάζεται ακόμη σ’ ένα νεοκλασικό κτήριο στην οδό Σκουφά στο Κολωνάκι. Φροντίζει για τη διάδοση της ισπανικής γλώσσας και κουλτούρας με σκοπό την πληρέστερη κατανόηση των πλούσιων και πολυδιάστατων ισπανόφωνων πολιτισμών.

Φέρνει τους Έλληνες σε επαφή με τον σύγχρονο ισπανικό πολιτισμό και συμβάλει στη γνωριμία και ανταλλαγή πολιτιστικών αγαθών των δύο λαών.

Η Βιβλιοθήκη αποτελεί την κορύφωση του πολιτιστικού έργου του Ισπανικού Ινστιτούτου. Βοηθά τον ισπανόφωνο πολιτισμό να γίνει κτήμα των Ελλήνων, των ερευνητών και των σπουδαστών. Με το έργο των μεταφράσεων από τη μία γλώσσα στην άλλη, οι δύο λαοί ανακαλύπτουν κοινές πολιτιστικές ρίζες και παράλληλη πνευματική πορεία. Ο λαϊκός πολιτισμός των δύο χωρών, ο Ελ Γκρέκο και η Ακρόπολη στεφανώνουν τη φιλία και τις στενές σχέσεις του ισπανικού και του ελληνικού λαού.

Στο ντοκιμαντέρ μιλούν οι: Victor Andresco (διευθυντής του Ινστιτούτου Θερβάντες), Αngeles Mira (αρχιτέκτων), Jose Francisco Perez Sanchez (διευθυντής της Βιβλιοθήκης), Ana Moreno (βιβλιοθηκονόμος), Pedro Olalla (συγγραφέας-μεταφραστής), Nανά Παπανικολάου (υπεύθυνη πολιτιστικών εκδηλώσεων), Maria DomiInguez Del Favero (φιλόλογος).

Διαβάζει η ηθοποιός Μacarena Benites.

Σκηνοθεσία: Πάνος Αγγελόπουλος.

Κείμενα: Μπάμπης Παπαχαραλάμπους.

Μουσική: Πάνος Μαλανδρής.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Λάκης Χονδροκώστας, Σταύρος Παπουτσάς.

Ηχοληψία: Θάνος Σκοπελίτης.

Μοντάζ: Νίκος Μυλωνάς.

Εκτελεστής παραγωγός: Εταιρεία Ήχος & Εικόνα ΕΠΕ.

Η σημασία των Βιβλιοθηκών στην ανάπτυξη και διάδοση του πολιτισμού είναι μοναδική και ανεκτίμητη. Οι Βιβλιοθήκες αποτελούν την κιβωτό της πνευματικής παρακαταθήκης των Ελλήνων. Εδώ καταγράφεται ο πλούτος της πορείας της ελληνικής σκέψης διά μέσου των αιώνων. Είναι ένα φυτώριο γνώσης, όπου εκεί «ανθίζουν» η έρευνα, η θεωρητική ανάπτυξη, οι επιστημονικές αναζητήσεις, καθώς και οι θεολογικές ζυμώσεις. Κύριος σκοπός των Βιβλιοθηκών είναι αυτός ο πνευματικός πλούτος να μεταμορφωθεί σε γνώση που να είναι χρήσιμη και προσιτή σ’ ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Σε κάθε Βιβλιοθήκη, όταν έρθεις σε γνωριμία με τους ανεκτίμητους θησαυρούς της που συντηρεί, σου προσφέρει αληθινές εκπλήξεις και συγκινήσεις, υποδεικνύοντας έτσι και τη μεγάλη της χρησιμότητα. Στους φιλόξενους χώρους των Βιβλιοθηκών βρήκαν καταφύγιο, αλλά και άσυλο, παλιές εκδόσεις έργων πολύ σπουδαίων συγγραφέων. Γλύτωσαν έτσι από τη λησμονιά και είναι διαθέσιμα προς θαυμασμό από τους αναγνώστες και μελετητές. Οι κατηγορίες των βιβλίων, η σωστή ταξινόμησή τους, η χρονική τους καταγραφή, το είδος τους, ακόμα και η βιβλιοδεσία τους, αποτελούν μαζί με πολλά άλλα, ζητήματα που άπτονται μιας οργανωμένης και πολύπλευρης Βιβλιοθήκης. Η ύπαρξη, ιδιαίτερα των σπάνιων Βιβλιοθηκών, συνέτεινε στο να διαφυλαχθεί η παρελθοντική γνώση, η έρευνα, η επιστήμη, η λογοτεχνία, η Τέχνη, η πολιτική και κάθε πολιτισμική έννοια της ανθρώπινης κοινότητας. Συνεπώς ο ρόλος τους, ο σκοπός τους και η προσφορά τους όσον αφορά στον άνθρωπο και στην πρόοδο, είναι εκ των ων ουκ άνευ, ωφέλιμοι και χρησιμότατοι. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η φράση του Κικέρωνα: «Αν έχεις έναν κήπο και μία βιβλιοθήκη, έχεις όλα όσα σου χρειάζονται».

Μέσα από τις εκπομπές αυτές θα εξετάσουμε την κάθε Βιβλιοθήκη χωριστά, την ίδρυσή της, την ιστορία της και τη σπουδαιότητά της γενικότερα, στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

Keywords
Τυχαία Θέματα