ΗΠΑ: Αποσύρθηκε το ν/σ για την κατάργηση του Obamacare – Τραμπ: «Βρισκόμασταν πολύ κοντά»

00:05 25/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέστη απόψε μια βαριά πολιτική ήττα, καθώς ζήτησε από τους Ρεπουμπλικάνους να αποσύρουν το νομοσχέδιό του για τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας, καθώς δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία. «Βρισκόμασταν πολύ κοντά» δήλωσε ο Τραμπ από το Οβάλ Γραφείο, εκφράζοντας την «απογοήτευσή» του, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «εξεπλάγη λίγο».

Δύο και πλέον μήνες μετά την ανάληψη καθηκόντων, ο Ντόναλντ Τραμπ βλέπει το δεύτερο στη σειρά μεγαλεπήβολο σχέδιό του να

οδηγείται σε αποτυχία, μετά την αναστολή από τη δικαιοσύνη της ισχύος των δύο αντιμεταναστευτικών διαταγμάτων, που προέβλεπαν το κλείσιμο των συνόρων στους πρόσφυγες και τους υπηκόους πολλών μουσουλμανικών χωρών.

Η απόσυρση του νομοσχεδίου για την μεταρρύθμιση στην υγεία, μέσα από την κατάργηση σημαντικών διατάξεων του Obamacare, μία από τις υποσχέσεις της προεκλογικής εκστρατείας του Αμερικανού προέδρου, συνιστά μια τεράστια ήττα σε προσωπικό επίπεδο για το Ντόναλντ Τραμπ, καθώς η εικόνα του ως δεινού διαπραγματευτή κατέρρευσε.

Κατά τον Τραμπ ωστόσο το γεγονός ότι οι Ρεπουμπλικάνοι δεν κατάφεραν να καταργήσουν και να αντικαταστήσουν το Obamacare, θα βελτιώσει τελικά τις πιθανότητες να προχωρήσει η μεταρρύθμιση του αμερικανικού συστήματος υγείας όταν τελικά οι Αμερικανοί υποστούν τις συνέπειες από τα υψηλότερα κόστη και τις λιγότερες ασφαλιστικές εταιρείες.

«Το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε σε πολιτικό επίπεδο είναι να αφήσουμε το Obamacare να εκραγεί» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Pres. Trump on Obamacare: "I'd love to see it do well but it can't…I want great health care for the people of this nation." pic.twitter.com/t5bR4BHwoK

ABC News (@ABC) March 24, 2017

«Είναι απογοητευτικό» δήλωσε από την πλευρά του σε μια συνέντευξη τύπου ο Πολ Ράιαν, που ηττήθηκε ως πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κι επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στο σώμα.

«Βρισκόμασταν πολύ κοντά, όμως δεν καταφέραμε να πετύχουμε τη συναίνεση. Για αυτόν ακριβώς το λόγο εκτιμώ ότι ήταν σοφότερο να μην ψηφίσουμε και να αποσύρουμε το κείμενο, προκειμένου να εξετάσουμε τα επόμενα βήματα».

«Πρόκειται για μια ήττα, είναι προφανές» σημείωσε επίσης επιβεβαιώνοντας ότι: «Το Obamacare παραμένει νόμος του Κράτους και θα παραμείνει νόμος του κράτους όσο δεν αντικαθίσταται».

"I will not sugarcoat this, this was a disappointing day for us" Speaker of the House Paul Ryan tells press#AHCA pic.twitter.com/RwgQve1aaB

BBC North America (@BBCNorthAmerica) March 24, 2017

Η μεταρρύθμιση του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στον τομέα της υγείας και της ασφαλιστικής κάλυψης, που παρουσιάστηκε ακριβώς πριν από επτά χρόνια, είχε μπει εξ αρχής στο στόχαστρο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις έκτοτε το κόμμα υποσχόταν ότι θα καταργήσει τον νόμο μόλις αναλάμβανε την προεδρία των ΗΠΑ ένας Ρεπουμπλικανός πρόεδρος. Η δέσμευση αυτή όμως φάνηκε ότι είναι πιο δύσκολο να τηρηθεί απ’ όσο προέβλεπαν ο πρόεδρος Τραμπ και τα στελέχη του επιτελείου του, καθώς διαφωνούν και αρκετοί Ρεπουμπλικανοί, τόσο μετριοπαθείς όσο και υπερσυντηρητικοί, με τους οποίους τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση και το κόμμα βρίσκονταν νυχθημερόν σε διαπραγματεύσεις.

Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο προέβλεπε περικοπές στα κρατικά επιδόματα προς τα πρόσωπα που δεν διαθέτουν ασφάλεια υγείας χάρη στον εργοδότη τους και πρέπει να χρηματοδοτούν τα ίδια την ασφαλιστική τους κάλυψη.

Περίπου 14 εκατομμύρια άνθρωποι θα έχαναν την ασφάλεια υγείας τους από το επόμενο έτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις. Το ατομικό κόστος θα εκτοξευόταν και υπηρεσίες, που προέβλεπε το Obamacare, όπως η πρόσβαση στα επείγοντα και παροχές εγκυμοσύνης, δεν θα καλύπτονταν υποχρεωτικά. Πολλοί μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνοι αρνήθηκαν να συναινέσουν.

Για τους υπερσυντηρητικούς της αποκαλούμενης ομάδας Freedom Caucus, το νομοσχέδιο είναι ανεπαρκές διότι δεν αποδεσμεύει πλήρως το δημόσιο από μια αγορά που, όπως υποστηρίζουν, θα έπρεπε να είναι εντελώς ιδιωτική, χωρίς καμία παρέμβαση από το ομοσπονδιακό κράτος.

Τα 430 στελέχη της Βουλής των Αντιπροσώπων (193 Δημοκρατικοί και 237 Ρεπουμπλικάνοι) επρόκειτο να ψηφίσουν λίγο μετά τις 21.30 ώρα Ελλάδας. Όμως ο αριθμός των Ρεπουμπλικάνων που διατύπωσαν την αντίθεσή τους υπερέβη τους 30, γεγονός που οδηγήσε στην απόσυρση, δεδομένου ότι οι Δημοκρατικοί αντιτίθενται πλήρως.

Πολλοί σταρ του Χόλυγουντ με αναρτήσεις τους στο Twitter δεν έκρυψαν τον ενθουσιασμό τους για την βαριά πολιτική ήττα που υπέστη ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP- Reuters

Σχετική είδηση: Aναβολή ψηφοφορίας στο Κογκρέσο για την κατάργηση του Obamacare

Keywords
Τυχαία Θέματα