Ερώτηση Μ. Κεφαλογιάννη στην Ε.Ε. για τις αποζημιώσεις πληγέντων μαστιχοπαραγωγών

14:15 30/1/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το θέμα των αποζημιώσεων των πληγέντων από την πυρκαγιά του 2016 μαστιχοπαραγωγών της Χίου, κατέθεσε ο επικεφαλής της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Μανώλης Κεφαλογιάννης.
Οπως σημειώνεται στο σχετικό δελτίο τύπου, «ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης μετά από ενημέρωση του συναδέλφου του βουλευτή Χίου Νότη Μηταράκη για τις «ανέξοδες» υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα που εισπράττουν διαρκώς οι κάτοικοι της Χίου και ιδίως οι μαστιχοπαραγωγοί από την ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Αναλυτικά

η ερώτηση:
Το νησί της Χίου έχει γίνει παγκοσμίως γνωστό για την παραγωγή της μαστίχας, της φυσικής ρητίνης που βγαίνει από τον κορμό και τα κλαδιά του σχίνου. Σχίνοι ή δέντρα αυτής της οικογένειας αποτελούν κύριο στοιχείο της βλάστησης των παραμεσογείων χωρών αλλά μόνο στη Χίο και ειδικά στο νότιο τμήμα του νησιού ευδοκιμεί ο μαστιχοφόρος σχίνος που αποτελεί σημαντικότατο παράγοντα της οικονομίας του νησιού. Είναι γνωστές από αρχαιοτάτων χρόνων τόσο οι θεραπευτικές ιδιότητες της μαστίχας όσο και το ιδιαίτερο άρωμά της.

Η ελληνική κυβέρνηση και οι κυβερνητικοί βουλευτές, διαβεβαιώνουν σε κάθε ευκαιρία προφορικώς τους μαστιχοπαραγωγούς της Χίου ότι βρίσκονται σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να διευρυνθεί η βάση των δικαιούχων των αποζημιώσεων λόγω των ζημιών που υπέστησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2016 και έπληξαν τα μαστιχοχώρια, πέρα από τα όσα ορίζει ο εγκεκριμένος από την Επιτροπή Κανονισμός Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ).

Παράλληλα, δηλώνει σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τον αγροτικό κόσμο για την υπερφορολόγηση που έχει επιβάλλει και αποτελεί αποκλειστική επιλογή της ότι βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τους θεσμούς ώστε να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές των κατ΄ επάγγελμα αγροτών.

Ερωτάται η Επιτροπή:

– Σε ποιες ενέργειες έχει προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση για τη διεύρυνση της βάσης των δικαιούχων αποζημίωσης από τις πυρκαγιές που έπληξαν τη Χίο το 2016 και ιδιαίτερα τα Μαστιχοχώρια;

– Έχει τεθεί στις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς θέμα μείωσης των φορολογικών συντελεστών των κατ΄ επάγγελμα αγροτών;

Keywords
Τυχαία Θέματα