Τρίκαλα: “Οι νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ εξαθλιώνουν οικονομικά τους γιατρούς…”

13:06 30/1/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Απαξιωτική και προσβλητική για τον ιατρικό κόσμο χαρακτηρίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Τρικάλων την πρόταση του ΕΟΠΥΥ και του Υπουργείου Υγείας για σύναψη νέων συμβάσεων με τους οικογενειακούς γιατρούς, αφού προβλέπονται 25 θέσεις μόνο για τα Τρίκαλα.

Μιλώντας στο Δίκτυο Θεσσαλίας της ΕΡΤ ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Τρικάλων Γιώργος Πέτρου έκανε λόγο για “απαράδεκτη

και εκβιαστική πρόταση των νέων συμβάσεων, που ανατρέπει ότι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, προβλέποντας μόνο τρεις ειδικότητες γιατρών και συγκεκριμένα Παθολόγων και Γενικής Ιατρικής για τους ενήλικες και Παιδιάτρους για τον παιδικό πληθυσμό, με 3.000 συνολικά θέσεις συμβεβλημένων γιατρών σε όλη τη χώρα…”. Ο κ. Πέτρου τόνισε ιδιαίτερα πως για τον Νομό Τρικάλων προβλέπονται 25 θέσεις συμβεβλημένων γιατρών μόνο για τα Τρίκαλα και όχι για τις περιοχές Καλαμπάκας, Πύλης και Φαρκαδόνας, όπου οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να εξυπηρετούνται από τις Δημόσιες Δομές Υγείας, δηλαδή τις υπό σύσταση Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) ή τα Κέντρα Υγείας. Με πρόθεση του Υπουργείου Υγείας οι συμβεβλημένοι γιατροί να λειτουργούν ως “οικογενειακοί γιατροί”, ο κ. Πέτρου σημειώνει χαρακτηριστικά πως “για τα Τρίκαλα και με δεδομένες τις 25 θέσεις που προβλέπονται, κάθε γιατρός θα πρέπει να εξυπηρετεί περίπου 2.250 ασφαλισμένους…”, θεωρώντας πως “πάμε σε ένα σύστημα που θα αποτύχει και θα δημιουργήσει προβλήματα όχι μόνο στους γιατρούς αλλά και στους ασφαλισμένους, οι οποίοι δεν θα εξυπηρετούνται όπως γίνεται σήμερα…”. Αναφορικά, δε, με τη σύμβαση η οποία προτείνεται, προσθέτει πως “εξαθλιώνει οικονομικά τον ελευθεροεπαγγελματία γιατρό, με μία πάγια μικτή μηνιαία σύμβαση 1.623 ευρώ, η οποία αφαιρουμένων των φόρων και των κρατήσεων είναι κάτω των 1.000 ευρώ και αν υπολογιστούν τα πάγια λειτουργικά έξοδα του ιατρείου και ενδεχομένως το προσωπικό που απασχολεί, το εισόδημα για έναν συμβεβλημένο γιατρό θα είναι μηδενικό…”. Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Τρικάλων, μεταφέροντας και την αντίδραση άλλων Ιατρικών Συλλόγων της χώρας αλλά και του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, ζητά την απόσυρση της σύμβασης αλλά και έναν ουσιαστικό διάλογο με το Υπουργείο προς όφελος των ασφαλισμένων αλλά και την αξιοπρεπή λειτουργία των ιατρείων, σημειώνοντας πως “όλες οι προτάσεις που υπέβαλλε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχουν αγνοηθεί…”. Όσον αφορά την αιτία της δυσμενούς εξέλιξης με τις αλλαγές των συμβάσεων γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, θεωρεί πως “αποτελεί μνημονιακή δέσμευση για περικοπή των δαπανών στην Υγεία και ως εκ τούτου μετατόπιση της δαπάνης του κάθε νοικοκυριού για την υγεία, από τον κρατικό προϋπολογισμό στην τσέπη του ασφαλισμένου…”.

Keywords
Τυχαία Θέματα