Έρχονται σαρωτικές αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος

10:40 10/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Σαρωτικές αλλαγές στη φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων φέρνει το επικαιροποιημένο μνημόνιο, το οποίο πρόκειται να πάρει την τελική έγκριση στο Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Πρόκειται για μέτρα που θα φέρουν νέες επιβαρύνσεις κυρίως σε μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες με χαμηλά εισοδήματα.

Οι επιβαρύνσεις θα αρχίσουν να γίνονται αισθητές από την επόμενη κιόλας χρονιά, με την κατάργηση των ελάχιστων φοροαπαλλαγών που έχουν απομείνει

ενώ από το 2020 – σύμφωνα με το καλό σενάριο – θα εφαρμοστεί το «κουρεμένο» αφορολόγητο όριο που θα φέρει πρόσθετους φόρους στους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότεροι από 500.000 φορολογούμενοι με ετήσια εισοδήματα της τάξης των 6.000 – 8.000 ευρώ θα πληρώσουν για πρώτη φορά, φόρο για τα εισοδήματά τους.

Το επικαιροποιημένο μνημόνιο προβλέπει ακόμη αυτοματοποίηση της διαδικασίας επιβολής κατασχέσεων σε εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία οφειλετών του Δημοσίου, εφαρμογή ενός νέου συστήματος εξόφλησης φορολογικών οφειλών σε μηνιαία βάση και άλλες παρεμβάσεις για την βελτίωση των διαδικασιών είσπραξης δημοσίων εσόδων και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Αλλαγές έρχονται και στο καθεστώς φορολόγησης των εταιριών που συγχωνεύονται ενώ προβλέπεται η αύξηση του ορίου απαλλαγής από το καθεστώς ΦΠΑ. Παράλληλα με την θέσπιση νέου ελεγκτικού Σώματος θα υπάρξουν διατάξεις που θα επιτρέπουν στους εισαγγελείς να αποστέλλουν πληροφορίες στη φορολογική διοίκηση χωρίς να την δεσμεύουν για τη διενέργεια ελέγχων. Οι διατάξεις θα αφήνουν στη φορολογική διοίκηση τη διακριτική ευχέρεια για το τι πρέπει να κάνει με τις πληροφορίες.

Πηγή:Πρώτο Πρόγραμμα/Ρεπορτάζ:Κώστας Τσάβαλος

Keywords
Τυχαία Θέματα