Τίμησαν τη μνήμη των απαγχονισθέντων από τους ναζί στην Πάτρα

10:37 10/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Τη μέρα που έμελλε να μείνει στην ιστορία ένα χρόνο μετά το 1945, σαν ορόσημο της μεγάλης αντιφασιστικής νίκης των λαών το 1945, τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής και οι εγχώριοι συνεργάτες τους, απαγχόνισαν στις 9/5/1944.

Εκδήλωση τιμής και μνήμης οργάνωσε ο Δήμος Πατρέων την Τρίτη 9/5/2017.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία του Δημάρχου Κώστα Πελετίδη, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, όπως και ο πρώτος, ήταν αποτέλεσμα των ανταγωνισμών για το ξαναμοίρασμα των αγορών, των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων που οξύνθηκαν στις συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης

και οδήγησαν σε γενικευμένο πόλεμο.

Σήμερα στην ευρύτερη περιοχή μας οξύνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για τους δρόμους και τις πηγές ενέργειας.

Μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι ανταγωνίζονται για τη μοιρασιά.

Μερίδιο διεκδικεί η Τουρκική αστική τάξη και μέσω της κυβέρνησης Ερντογάν συνεχίζει τις προκλήσεις σε Αιγαίο και Κύπρο και παρεμβαίνει ανοιχτά στα Βαλκάνια.

Μερίδιο επίσης στη μοιρασιά, διεκδικεί και η Ελληνική αστική τάξη, γι αυτό συμμετέχει σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και σε 13 Νατοϊκές αποστολές εκτός συνόρων.

Τα Βαλκάνια αποτελούν μπαρουταποθήκη έτοιμη να εκραγεί.

Σε αυτές τις συνθήκες είναι απαραίτητο να δυναμώσουμε την πάλη μας ενάντια στα ιμπεριαλιστική πολεμικά σχέδια, την αλλαγή των συνόρων, στην εμπλοκή της χώρας μας στις αντιπαραθέσεις που θα το πληρώσουν ακριβά οι λαοί ολόκληρης της περιοχής.

Οι επεμβάσεις και οι δεκάδες τοπικοί και περιφερειακοί πόλεμοι, καταστρέφουν χώρες και λαούς προκαλώντας εκατομμύρια πρόσφυγες και ξεριζωμένους.

Σήμερα, πιο έμπειροι, έχοντας βγάλει συμπεράσματα από την ιστορική πορεία, πρέπει να συνδυάζουμε και να μην αποσπούμε την πάλη κατά του φασισμού, από τον αγώνα για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών κατακτήσεων, από την πάλη για να μπει ένα τέλος στην βαρβαρότητα, στους πολέμους, στις κρίσεις, για να ανοίξει ο δρόμος και να εκπληρωθούν τα όνειρα και οι σύγχρονες ανάγκες της νεολαίας και του λαού.

Φίλες και φίλοι,

Οι κρεμασμένοι εδώ στα Ψηλαλώνια, όπως και όσοι έπεσαν σε άνιση μάχη και αγώνα, θα συντροφεύουν την σημερινή πάλη μας για να ξημερώσουν καλύτερες, χωρίς πείνα και πόλεμο, χωρίς κρίσεις, ανεργία και φτώχεια.

ΑΘΑΝΑΤΟΙ!».

Αμέσως μετά την ομιλία του Δημάρχου, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, από εκπροσώπους μαζικών φορέων, κομμάτων και Αρχών.

Keywords
Τυχαία Θέματα