Επαφές του Αλέξη Τσίπρα με τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας

19:33 1/3/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Για τα τρέχοντα θέματα στο χώρο του φαρμάκου, ενημέρωσαν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, οι εκπρόσωποι της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και πολυεθνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

«Η κατάσταση χαρακτηρίζεται από ελλείψεις φαρμάκων, συνεχώς αυξανόμενη συμμετοχή των ασθενών για την προμήθεια των φαρμάκων τους και απίστευτη ταλαιπωρία ειδικά για να βρουν τα ακριβά και μοναδικά φάρμακα που τα έχουν άμεση ανάγκη. Οι ευθύνες της
κυβέρνησης είναι τεράστιες. Ακολουθεί με την καθοδήγηση της τρόικας μια πολιτική συνεχούς και ανεξέλεγκτου περιορισμού των δαπανών για το φάρμακο, προχωράει σε αδιαφανείς μεθόδους τιμολόγησης, με συνεχή λάθη που δεν διορθώνονται. Με τον τρόπο που επιβάλλει την αναγραφή της δραστικής ουσίας στρώνει το έδαφος για μονοπωλιακές καταστάσεις, υπονομεύοντας την παραγωγική βάση της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση σημειώνοντας ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό, στο οποίο πρέπει να έχει πρόσβαση κάθε ασθενής, με ελάχιστη έως μηδενική συμμετοχή.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα απαιτείται μια ριζικά διαφορετική πολιτική από αυτή του μνημονίου, για να διασφαλιστεί η πρόσβαση των ασθενών στο επιστημονικά απαραίτητο ποιοτικό φάρμακο χωρίς να υπόκειται σε περιορισμούς ή εκβιασμούς.

Όπως επισήμανε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ η ανάπτυξη του ΙΦΕΤ και της Εθνικής Φαρμακαποθήκης θα αποτελέσουν τη βάση για την έρευνα, τη στήριξη και την ανάπτυξη της εθνικής φαρμακοβιομηχανίας με συγκεκριμένους στόχους όπως η διασφάλιση ορθής πρακτικής συνταγογράφησης με εύχρηστο ηλεκτρονικό σύστημα, η ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής και η αύξηση της χρήσης ποιοτικών γενοσήμων φαρμάκων, σε συνδυασμό με ορθή τιμολόγηση και ελέγχους για εξοικονόμηση δημόσιων πόρων.

«Βασική μας επιδίωξη είναι η συμφωνία για εγγυήσεις διασφαλισμένης προμήθειας των ακριβών νοσοκομειακών φαρμάκων για βαριές παθήσεις», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και καταλήγοντας σημείωσε ότι σταθερή προτεραιότητα του σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί η επάρκεια φαρμάκων για την κάλυψη των αναγκών όλων των πολιτών, η ισότιμη πρόσβαση στο φάρμακο όλων των πολιτών ανεξάρτητα από τις οικονομικές τους δυνατότητες, καθώς και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των ασφαλιστικών και των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στη φαρμακευτική βιομηχανία.
Keywords
Τυχαία Θέματα