Μανιτάκης - Στουρνάρας: Δεν τίθεται θέμα απολύσεων στο Δημόσιο

15:58 1/3/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Θα γίνουν τα σχέδια όπως προβλέπονται από τη διαδικασία της αξιολόγησης ανέφερε ο υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης Γιάννης Μανιτάκης μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου διοικητικής μεταρρύθμισης υπό τον πρωθυπουργό. Το θέμα μας δεν ήταν καθόλου οι απολύσεις στο δημόσιο, ανεφερε ερωτηθείς ο κ. Μανιτάκης, προθέτοντας πως κάθε ημέρα, η τρόικα είναι
εδώ συνεργαζόμαστε, έχουμε επιτελέσει τις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει και όλα βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης.

Ανάλογα, το ενδεχόμενο απολύσεων στο δημόσιο απέρριψε και ο υπουργός Oικονομικών ερωτηθείς σχετικά. Δεν τίθεται θέμα απολύσεων στο Δημόσιο τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας.


Σύμφωνα με τον κ. Μανιτάκη, μέσα στον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί και η δεύτερη φάση της υλοποίησης όλων αυτών που προβλέπονται, με σαφή περιγραφή των θέσεων και των αρμοδιοτήτων.

Επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για κοροϊδία του ελληνικού λαού, επισημαίνοντας ότι στις μνημονιακές δεσμεύσεις υπάρχει η αποχώρηση 150.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2015.

«Η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει στις απολύσεις αυτές με την τρόικα και σχεδίαζε τον ακρωτηριασμό του κράτους με τις μετακινήσεις, τη διαθεσιμότητα και την αξιολόγηση, την ίδια στιγμή που υποκριτικά μιλούσε για «κόκκινες γραμμές», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι νομίζει πως μπορεί να κοροϊδεύει απροκάλυπτα το λαό των ώρα που η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει δραματικές επιπτώσεις από τις συνέπειας της μνημονιακής πολιτικής.

Για το ίδιο ζήτημα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ χαρακτήρισε εκτός τόπου και χρόνου τις δογματικές εμμονές για απολύσεις, επισημαίνοντας την ανάγκη για την αποφασιστική προώθηση της διοικητικής μεταρρύθμισης, για ένα κράτος μικρότερο, νοικοκυρεμένο και αποτελεσματικό.

«Για την αναδιοργάνωση του κράτους πρέπει να προωθηθεί αποφασιστικά η διοικητική μεταρρύθμιση, για ένα κράτος μικρότερο, νοικοκυρεμένο, αποτελεσματικό και λειτουργικό, χωρίς σπατάλες και εστίες διαφθοράς. Δογματικές εμμονές σε απολύσεις είναι εκτός τόπου και εκτός χρόνου, αφού με το σχέδιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης μειώνεται το ποσοστό των δημοσίων υπαλλήλων κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όροτόνισε ο Φώτης Κουβέλης.

Αναφορικά δε με τα περί απολύσεων στο δημόσιο και περί νέων μέτρων, το ΚΚΕ σημειώνει: «Οι διαβεβαιώσεις των κομμάτων της συγκυβέρνησης δεν έχουν καμία αξία. Στα διλήμματα που θέτουν εκπρόσωποι της ΕΕ και του ΔΝΤ, απολύσεις ή επιβολή νέων φόρων, πληρωμή των εξοντωτικών φόρων ή νέα μείωση μισθών, ο λαός πρέπει να απαντήσει με τη συνολική απόρριψη της πολιτικής τους και του φιλομονοπωλιακού δρόμου ανάπτυξης».

Εγκρίθηκαν τα νέα οργανογράμματα έξι Υπουργείων

Στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου εγκρίθηκαν οι εκθέσεις αξιολόγησης έξι υπουργείων, που προβλέπουν αλλαγές στις δομές και τη λειτουργία τους, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων.

Πρόκειται για τα υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών, Υγείας, Ναυτιλίας & Αιγαίου, Τουρισμού και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, καθώς και στην πρώην Γενική Γραμματεία Τύπου.

Στα νέα οργανογράμματα, το ποσοστό μείωσης των δομών των παραπάνω υπουργείων κυμαίνεται από 32% έως 50%, ενώ η μείωση της δημοσιονομικής δαπάνης κυμαίνεται σε ποσοστό από 7% έως 16%. Μακροπρόθεσμα και κατά τη φάση της υλοποίησης των οριστικοποιηθέντων μεταρρυθμιστικών δράσεων όπως αναφέρει το Υπουργείο το έμμεσο δημοσιονομικό όφελος αναμένεται να είναι υψηλότερο, καθώς θα ολοκληρωθεί η φάση της διαχείρισης της αλλαγής.

Οι μεταρρυθμιστικές δράσεις περιλαμβάνουν:

- Αναδιάρθρωση οργανικών δομών.

- Ανασχεδιασμό επιχειρησιακών διαδικασιών με τη χρήση των εργαλείων της Πληροφορικής.

- Ανασχεδιασμό αποστολής και επιχειρησιακών αντικειμένων με σκοπό την βελτίωση της αποτελεσματικότητας.

- Ανάπτυξη και ενίσχυση συνεργασιών με φορείς όπως -για παράδειγμα- τα οικεία επιμελητήρια για την παροχή υπηρεσιών, με την πιστοποίηση και τον έλεγχο των υπουργείων.

- Δράσεις μετεγκατάστασης και συστέγασης υπηρεσιών.

- Ενδυνάμωση λειτουργιών, όπως είναι η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, ο οικονομικός έλεγχος και η κεντρικοποίηση των προμηθειών αγαθών και υπηρεσιών.

- Αναδιοργάνωση υπηρεσιών εξωτερικού, με βάση τις προτεραιότητες και τις ανάγκες της χώρας και τη δημιουργία συνεργειών μεταξύ όλων των ελληνικών αποστολών στο εξωτερικό.

Επίσης, συνεχίζεται εντατικά και αποτελεσματικά σε όλα τα υπουργεία, ο έλεγχος και η άρση των αλληλεπικαλύψεων προκειμένου να είναι αποδοτικότερη η συνεργασία μεταξύ των τομέων κάθε υπουργείου αλλά και η μεταξύ των υπουργείων.

Σχετικές ειδήσεις:

Φ. Κουβέλης: Δογματικές εμμονές σε απολύσεις είναι εκτός τόπου και χρόνου

ΣΥΡΙΖΑ για τα περί απολύσεων στο Δημόσιο

Keywords
Τυχαία Θέματα