Ενστάσεις των θεσμών για ακατάσχετο λογαριασμό, αδήλωτες καταθέσεις

11:37 14/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι θεσμοί προβάλλουν ενστάσεις για μερικές πτυχές του νομοσχεδίου για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων και τον ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό για τις επιχειρήσεις με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ακόμη συμφωνία σ’αυτά τα θέματα σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση της διαπραγμάτευσης.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού για τις παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές επιχειρήσεων θα συμβάλλει στην αύξηση της ροής κρατικών εσόδων και στη δημιουργία αναχωμάτων ώστε να μην αυξηθούν περισσότερο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά

ταμεία.

Κατά την χθεσινή συνάντηση με τους θεσμούς, οι κ.κ. Τσακαλώτος και Σταθάκης προειδοποίησαν τους θεσμούς πως αν αυτό δεν συμβεί αρκετές επιχειρήσεις θα κλείσουν, συσσωρεύοντας μεγαλύτερα προβλήματα.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί ξανά κατά την σημερινή συνάντηση των κ.κ. Αλεξιάδη και Πιτσιλή με τους θεσμούς.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση και οι κοινωνικοί εταίροι επιθυμούν τα έσοδα από πωλήσεις μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών να καταλήγουν σ’ ένα τραπεζικό λογαριασμό που θα είναι πλήρως ακατάσχετος. Ομως, οι τεχνοκράτες των θεσμών έχουν διαφορετική άποψη, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με αμνήστευση.

Ομως, ίσως υπάρχει έδαφος για κάποιο συμβιβασμό σ’ αυτό το ζήτημα ώστε ένα μέρος των χρημάτων που μπαίνουν στο λογαριασμό, π.χ. 60%, να είναι ακατάσχετο, εκτιμά κυβερνητικό στέλεχος.

Οι διαφορές που χωρίζουν τις δυο πλευρές είναι μεγαλύτερες στο θέμα των αδήλωτων εισοδημάτων σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Κι αυτό γιατί οι δανειστές θέλουν ο φόρος για τις αδήλωτες καταθέσεις να υπολογίζεται με βάση τη κλίμακα φορολόγησης που ίσχυε κατά το έτος που αποκτήθηκε το εισόδημα και να προσαυξάνεται για τα έτη που έχουν περάσει. Πάντως, δέχονται να απαλλάσσεται ο ελεγχόμενος από τυχόν ποινικές ευθύνες.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο δεν δημιουργεί κίνητρα για αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα