Ειδήσεις από την ΕΡΤ Καβάλας

10:14 31/8/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Δελτίο τοπικών ειδήσεων

**Ολοκληρώθηκε χθες στην καβάλα η πεζοπορική εξερεύνησή πάνω στα χνάρια της Αρχαίας Εγνατίας από την διεπιστημονική ομάδα του έργου Via Egnatia στο πλαίσιο της πεζοπορικής πολιτιστικής διαδρομής από το Δυρράχιο ως την Κωνσταντινούπολη. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2015 και την επόμενη χρονιά η πεζοπορία θα συνεχιστεί μέχρι την Αλεξανδρούπολη

ενώ το 2019 θα καταλήξει στην Κωνσταντινούπολη όπου και ολοκληρώνεται. Οι 45 καθηγητές και φοιτητές από τη Βενετία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ξεναγήθηκαν στην πόλη της Καβάλας, συναντήθηκαν με την δήμαρχο κ. Τσανάκα ενώ είχαν μία πολύωρη συνομιλία και ανταλλαγή απόψεων με τον Αντιδήμαρχο κ. Δημοσθένη Τουλκίδη και ακολούθησε συνέντευξη τύπου.
Ο κ. Τουλκίδης σημείωσε ότι το πρόγραμμα έχει ως στόχο την τεράστια πολιτιστική κληρονομιά και την μεγάλη σημασία της παλιάς Εγνατίας Οδού για την Καβάλα και την χώρα μας γενικότερα. Από πλευράς του ο αντιπρόεδρος του προγράμματος Auro Micaelon, ανέφερε ότι ήταν ένα υπέροχο ταξίδι, γιατί οι Καβαλιώτες τους καλωσόρισαν με ενθουσιασμό, ευχόμενος να συνεργαστούν στο μέλλον.

**Τοπική αυτοδιοίκηση, Πανεπιστήμια, ΜΚΟ και Αναπτυξιακές Εταιρείες από 4 διαφορετικές χώρες και συγκεκριμένα από Αλβανία, Βουλγαρία, Κύπρο και Ελλάδα, θα συναντηθούν στη Βάρνα της Βουλγαρίας για 2 ημέρες από σήμερα έως 1 Σεπτεμβρίου σηματοδοτώντας την έναρξη του Έργου HERMES με επικεφαλής Εταίρο τον Δήμο Παγγαίου Νομού Καβάλας.
Σκοπός του έργου είναι η σύνταξη εναρμονισμένων κατευθυντήριων γραμμών πολιτικής και νομοθεσίας για την αξιολόγηση και την καταπολέμηση της διάβρωσης των ακτών και η εφαρμογή τους σε τέσσερις πιλοτικές τοποθεσίες, μία ανά χώρα. Η δράση αυτή θα υλοποιηθεί με την επιστημονική υποστήριξη του Εργαστηρίου Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης ενώ η επιλεγμένη περιοχή για την Ελλάδα θα είναι η παράκτια ζώνη του Δήμου Παγγαίου.

**Τον ερχόμενο Δεκέμβριο θα πραγματοποιηθούν οριστικά οι εκλογές για την ανάδειξη των 21 αιρετών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Καβάλας. Συγκεκριμένα θα διεξαχθούν την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου στο παράρτημα του Επιμελητηρίου Καβάλας στη Θάσο, τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου & την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου στην Καβάλα στο κτίριο του Επιμελητηρίου Καβάλας.
Στους εκλογικούς καταλόγους καταχωρούνται εκείνα τα μέλη που είναι ταμειακώς ενήμερα και έχει παρέλθει τουλάχιστον ένας χρόνος από την εγγραφή τους στο οικείο Επιμελητήριο, δηλαδή όσοι έχουν εγγραφεί μέχρι και τις 9 Δεκεμβρίου 2016.

**Η Εγνατία Οδός ΑΕ θα αναλάβει τις μελέτες επέκτασης του χώρου στάθμευσης οχημάτων του Νοσοκομείου Καβάλας όπως προέκυψε μετά την συνάντηση στελεχών της με την διοίκηση του Νοσοκομείου. Ο Υποδιοικητής του Νοσοκομείου κ. Θανόγλου συναντήθηκε με τα στελέχη της Εγνατίας επιδιώκοντας την πιο οικονομικά βιώσιμη λύση, δηλαδή την κατασκευή ενός έργου που θα είναι οικονομικά επιλέξιμο από το Υπουργείο Υγείας. Υπενθυμίζεται ότι το Νοσοκομείο αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στάθμευσης και μεγάλη μερίδα επισκεπτών του σταθμεύει έξω από τους χώρους του προκαλώντας κυκλοφοριακά προβλήματα.

**Την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η περισυλλογή των εγκαταλελειμμένων οχημάτων στον Δήμο Καβάλας, σε πρώτη φάση θα απομακρυνθούν 50 από αυτά, 8 ημερησίως, όπως διαβεβαίωσε η Αντιδήμαρχος κ. Μαρία Φραντζεσκάκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν καταγραφεί στον Δήμο Καβάλας περισσότερα από 100 εγκαταλελειμμένα οχήματα πολλά εκ των οποίων έχουν μετατραπεί σε εστία μόλυνσης ενώ στερούν και θέσεις στάθμευσης.

**Την Παρασκευή ξεκινά η λειτουργία των Παιδικών Σταθμών Καβάλας και όλα είναι προετοιμασμένα στο ακέραιο για την υποδοχή των παιδιών. Η πρόεδρος του Νομικού Προσώπου «Αλληλεγγύη» κ. Δρακονάκη σημείωσε ότι τρέχουν τις διαδικασίες για να ξεκαθαριστεί ποια παιδιά ακόμη θα μπορέσουν να φιλοξενηθούν μέσω ΕΣΠΑ για να μην πληρώσουν οι γονείς για την φιλοξενία τους.

**Ο εξωραϊστικός και πολιτιστικός σύλλογος Παναγίας «Το Kάστρο» διοργανώνει την ετήσια καλοκαιρινή του εκδήλωση Καστροφεγγίσματα το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου στις 8 το βράδυ. Η εκδήλωση περιλαμβάνει χορωδιακή συνάντηση των πολιτιστικών συλλόγων Προυσαλιωτών, Αρκαδικού Δράμας και Παναγίας.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.

**Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Καβάλας θα συμμετέχει στις κινητοποιήσεις που διοργανώνονται με πρωτοβουλία της Γ.Σ.Ε.Ε. και των Εργατικών Κέντρων Βορείου Ελλάδας εν’ όψει της Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης στις 9 Σεπτεμβρίου. Στο πλαίσιο αυτό καλεί τα σωματεία του και όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν ενεργά στην μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου στις 6 το απόγευμα στο Άγαλμα του Βενιζέλου, στην Πλατεία Αριστοτέλους.

**Η Κινηματογραφική Λέσχη του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων Τεχνών Καβάλας ξεκινά την Δευτέρα ένα αφιέρωμα στον Παγκόσμιο Κινηματογράφο με την προβολή 6 ταινιών στον θερινό κινηματογράφο «Ζέφυρο». Η αρχή θα γίνει στις 4 & 5 Σεπτεμβρίου με την ταινία «Το φρούριο του Μπρέστ» και θα ακολουθήσουν οι ταινίας «Ριφιφί», «Καζαμπλάνκα», «Και ο Θεός έπλασε την γυναίκα», «MammA Roma” και «Μανχάταν».

**Την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η Γιορτή πατάτας στην Λεκάνη από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λεκάνης «Οι ρίζες». Πρόκειται για έναν θεσμό που συμπλήρωσε 25 χρόνια όπου για μία ακόμη φορά θα προσφερθούν πατάτες με διάφορους τρόπους μαγειρεμένες ενώ στην εκδήλωση θα υπάρχει λαϊκή ζωντανή μουσική.

**Αίθριος καιρός θα επικρατήσει σήμερα στην Ανατολική Μακεδονία με την θερμοκρασία στην μέγιστη τιμή της να φτάνει στους 27 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι πνέουν βορειοδυτικοί έως 6 μποφόρ.

.

Keywords
ειδήσεις, ΕΡΤ, καβαλα, egnatia, αλεξανδρουπολη, μκο, κυπρος, ελλαδα, hermes, δραση, εκλογες, λύση, θεσσαλονικη, βενιζελος, καιρος, κινηση στους δρομους, Γόνδολες της Βενετίας, καθαρα δευτερα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, κινημα πατατας, εκλογες 2012, κυπρος εκλογες, εκλογες 2015, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, αξιολογηση, γιορτη σημερα, αυτοδιοικηση, χωρες, αλβανια, βενετια, βουλγαρια, κωνσταντινουπολη, μκο, μουσικη, πλαισιο, προγραμμα, egnatia, hermes, αξιζει, βραδυ, γινει, γονεις, δευτερα, διοικηση, δυρραχιο, εγνατια οδος, εγνατια, εγγραφη, υπαρχει, εβδομαδα, ενεργα, εστια, ζωνη, θασο, θεος, κελσιου, κτιριο, λειτουργια, λεσχη, λύση, μακεδονια, μαρια, ομαδα, οδος, οχηματων, οχηματα, παιδια, πεζοπορια, προβληματα, σαββατο, συγκεκριμενα, συνταξη, συγκεντρωση, τιμη, υπουργειο υγειας, τριτη, φτανει, φορα, χρονος, μποφορ, εφαρμογη, γιορτη, χωρα, υπουργειο, κυριακη, νομικου, νοσοκομειο, ταξιδι, θερμοκρασια, θεσεις, υγειας, υπεροχο, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα