Δ. Αδάμ: Απαράδεκτη επιλογή η διαπόμπευση επιχειρήσεων για φορολογικές παραβάσεις

14:04 29/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Λόγο για διαπόμπευση ανθρώπων και επιχειρήσεων έκανε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας Δ. Αδάμ, σχολιάζοντας το μέτρο επιβολής «λουκέτου» και ανακοίνωσης στην βιτρίνα του καταστήματος που φοροδιαφεύγει, ζητώντας την παρέμβαση του πρωθυπουργό για την απόσυρση της σχετικής απόφασης.
Ο κ. Αδάμ ανέφερε ότι εσχάτως, γίνεται πολύ κουβέντα για την φοροδιαφυγή και την υπερφορολόγηση και κατέθεσε τρία στοιχεία που πρέπει να προβληματίσουν. «Η φοροδιαφυγή

είναι απολύτως κατακριτέα και το Επιμελητήριο πολλές φορές δήλωσε κατηγορηματικά ότι βρίσκεται κατά κάθε πράξης φοροδιαφυγής σε οποιαδήποτε επιχείρηση.
Η υπερφορολόγηση είναι η κεντρική αιτία για την ύφεση και την παραμονή σε μόνιμη κρίση. Σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία το 80% της φοροδιαφυγής γίνεται λόγω προνομίων από μεγάλες επιχειρήσεις και κυρίως από πολυεθνικές, ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν το 95% της ελληνικής επιχειρηματικότητας είναι αυτές που παράγουν πλούτο, θέσεις εργασίας και έσοδα για το κράτος. Αυτή είναι και η επιχειρηματικότητα που ως εύκολο θύμα βάλλεται από το ελληνικό κράτος», είπε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου και πρόσθεσε: «Τελευταία σκηνή στο θέατρο του παραλόγου της υπερφορολόγησης και της αδυναμίας πάταξης της παραοικονομίας από το κράτος αποτελούν τα μέτρα διαπόμπευσης του επιχειρηματία με τις γνωστές τεράστιες αφίσες – ανακοινώσεις. Αδυνατούμε να αντιληφθούμε τι μπορεί να προσφέρει η διαπόμπευση ανθρώπων, ιδιαίτερα σε μικρές κοινωνίες, όπου όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Πρόκειται για απαράδεκτη επιλογή του ελεγκτικού μηχανισμού (κλεμμένη από χώρες με άλλα ήθη και άλλες κοινωνικές δομές) που παραπέμπει σε εποχές πριν το μεσαίωνα». Αναριωτιέμαι, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας, «ποια μπορεί να είναι η συνέχεια των μέτρων διαπόμπευσης, το δημόσιο μαστίγωμα ή το κόψιμο του χεριού».
Ο κ. Αδάμ ζήτησε την άμεση απόσυρση της συγκεκριμένης διοικητικής πράξης, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στις χρεώσεις που επιβαρύνουν πλέον τις επιχειρήσεις από τις συναλλαγές στα γκισέ των τραπεζών.

Keywords
Τυχαία Θέματα