Η πρόοδος της Καρδιολογίας-Καρδιοχειρουργικής στην Κύπρο

Μεγάλα άλματα έχουν καταγραφεί τα τελευταία δέκα χρόνια στη χώρα μας, όσο αφορά στη θεραπευτική αντιμετώπιση των καρδιοπαθειών, τόσο στον τομέα της καρδιολογίας όσο και στο χώρο της καρδιοχειρουργικής, με δυνατότητα πλέον αντιμετώπισης των περισσότερων καρδιοαγγειακών παθήσεων στην Κύπρο από Κύπριους καρδιολόγους.

Η αξιοζήλευτη νοσοκομειακή υποδομή, ο υπερσύγχρονος ιατρικός εξοπλισμός και της υψηλής κατάρτισης έμψυχο ιατρικό προσωπικό, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, αποτέλεσαν και εξακολουθούν

να αποτελούν τα εχέγγυα για τα επιτεύγματα της καρδιολογίας στο τόπο μας.

Την εξυπηρέτηση των καρδιοπαθών σήμερα διασφαλίζει η εύρυθμη λειτουργία σύγχρονων νοσοκομειακών καρδιολογικών Μονάδων σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου, επτά σύγχρονων τμημάτων καθετηριασμών καρδίας, καθώς και πέντε καρδιοχειρουργικών τμημάτων, σε Λευκωσία και Λεμεσό, τα οποία προσφέρουν όλο το φάσμα καρδιοαγγειακών και καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων.

Στεφανιαία νόσος-οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου:

Η εφαρμογή προγραμμάτων Πρωτογενούς Αγγειοπλαστικής από τα κρατικά νοσηλευτήρια από το 2013, σε συνδυασμό με τα ήδη υπάρχοντα προγράμματα των αιμοδυμανικών εργαστηρίων του ιδιωτικού τομέα, οδήγησε στην εντυπωσιακή αύξηση του ποσοστού των ασθενών με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου που υποβάλλεται σε πρωτογενή αγγειοπλαστική σε παγκύπρια βάση, το οποίο από 1.6% ανήλθε στο 68%.

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του συγκεκριμένου αυτού προγράμματος είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά:

· Η Θνησιμότητα κινήθηκε σε πολύ χαμηλά ποσοστά, και κρίνεται ευνοϊκά έναντι προσφάτων αποτελεσμάτων θνησιμότητας μετά από χορήγηση θρομβόλυσης.

· Περιορίστηκε σημαντικά το ποσοστό των ασθενών με έμφραγμα του μυοκαρδίου, που δεν λαμβάνει καμία αγωγή, αφού η ίδια η ύπαρξη προγράμματος πρωτογενούς αγγειοπλαστικής οδηγεί στην αποτελεσματικότερη διάγνωση και στη ουσιαστικότερη και αρτιότερη διεκπεραίωση των ασθενών με οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου.

· Οι χρόνοι ανταπόκρισης του προσωπικού και διενέργειας πρωτογενούς αγγειοπλαστικής (γνωστοί και ως “door to balloon time”) κρίνονται ικανοποιητικοί, χωρίς όμως να παραγνωρίζεται το περιθώριο βελτίωσης.

Βαλβιδοπάθειες:

Στον τομέα των Βαλβιδοπαθειών εφαρμόζεται με ασφάλεια και επιτυχία και στην Κύπρο η δια-δερμική θεραπεία των καρδιακών βαλβιδοπαθειών (τεχνική TAVI). Με τη νέα αυτή θεραπευτική αντιμετώπιση προσφέρεται βοήθεια σε ασθενείς που έχουν υψηλό κίνδυνο για εγχείρηση ή θεωρούνται ανεγχείρητοι. Η πρωτοποριακή αυτή μέθοδος εφαρμόζεται επιτυχώς στο τόπο μας από το 2011 τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, από έμπειρες ομάδες επεμβατικών καρδιολόγων.

Ηλεκτροφυσιολογία-αρρυθμιολογία:

Η ηλεκτροφυσιολογική μελέτη είναι μία ελάχιστα παρεμβατική διαγνωστική εξέταση η οποία διενεργείται συνήθως στο πλαίσιο διερεύνησης ασθενών, οι οποίοι αναφέρουν επεισόδια ταχυαρρυθμίας ή συγκοπτικά επεισόδια.

Σε περίπτωση πρόκλησης ταχυαρρυθμίας, ταυτοποιείται ο μηχανισμός της, ώστε να τεθεί η διάγνωση του τύπου της αρρυθμίας και στη συνέχεια να διερευνηθεί η δυνατότητα μόνιμης θεραπείας με καυτηριασμό (ablation).

Η ηλεκτροφυσιολογική μελέτη έχει επίσης αξία στη διερεύνηση του αρρυθμικού κινδύνου ασθενών με υποκείμενη καρδιακή πάθηση. Οι ασθενείς υψηλού κινδύνου είναι κατάλληλοι υποψήφιοι για εμφύτευση απινιδωτή.

Σημαντικές εξελίξεις και επιτυχίες, έχουν να παρουσιάσουν οι Κύπριοι καρδιολόγοι και στον τομέα της Ηλεκτροφυσιολογίας. Δύσκολες αρρυθμίες που παλαιότερα αποστέλλονταν στο εξωτερικό, αντιμετωπίζονται πλέον στη Κύπρο με την μέθοδο της ηλεκτροφυσιολογικής μελέτης και της θεραπευτικής κατάλυσης ή την εμφύτευση συσκευών απινίδωσης ενώ η εμφύτευση βηματοδοτών αποτελεί επέμβαση ρουτίνας για πάνω από τριάντα χρόνια.

Σύγχρονη φαρμακολογία:

Στον τομέα των φαρμάκων οι εξελίξεις έχουν βοηθήσει τον κυπριακό πληθυσμό να έχει χαμηλότερη χοληστερίνη και καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου και της αρτηριακής πίεσης. Τα νεότερα αντιαιμοπεταλιακά και αντιπηκτικά φάρμακα έχουν συμβάλει στη μείωση των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, όπως και στη μείωση της υποτροπής των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου.

Καρδιοχειρουργική:

Σταθερά βήματα προόδου καταγράφονται και στον τομέα της καρδιοχειρουργικής στα πέντε κέντρα που δραστηριοποιούνται στον τόπο μας, διενεργώντας επεμβάσεις ευρέος φάσματος της συγκεκριμένης ειδικότητας, προσφέροντας παράλληλα κάλυψη στα αιμοδυναμικά εργαστήρια. Επεμβάσεις για τις οποίες στο παρελθόν επιβαλλόταν η μεταφορά του ασθενή στο εξωτερικό, γίνονται πλέον με συγκρίσιμα αποτελέσματα και πολύ καλή τελική έκβαση και στην Κύπρο, αποφεύγοντας έτσι την ταλαιπωρία των ασθενών και των οικογενειών τους.

Εκπαίδευση-επιμόρφωση:

Η αναντίλεκτη ανάγκη συνεχούς ενημέρωσης και εκπαίδευσης στις νεότερες εξελίξεις της καρδιολογίας καθιέρωσε ως θεσμό την ετήσια διεξαγωγή καρδιολογικών συνεδρίων, με τη συμμετοχή διακεκριμένων Κυπρίων, Ελλαδιτών και ξένων ομιλητών, εγνωσμένου κύρους και επιστημονικής αξίας.

Η καρδιολογική εταιρεία κύπρου καθιέρωσε το θεσμό των εξειδικευμένων ομάδων εργασίας, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα τους, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, με τη διοργάνωση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, σεμιναρίων και άλλων εκδηλώσεων, στοχεύοντας στη μετάδoση και την εμπέδωση της γνώσης.

Η στενή σχέση της εταιρείας μας με τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και ειδικά τις ιατρικές σχολές του τόπου, στοχεύει στην ενεργό αξιοποίηση των μελών μας στην επιμόρφωση και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων των φοιτητών ιατρικής, που αποτελούν το μέλλον στην άσκηση της ιατρικής στον τόπο μας.

Συμπερασματικά

Η καρδιολογία διανύει στις μέρες μας μια αδιαμφισβήτητα προοδευτική πορεία και οι προσφερόμενες υπηρεσίες της δεν υστερούν έναντι εκείνων άλλων προηγμένων χωρών. Μέσα από τη συνεχή μετεκπαίδευση των καρδιολόγων και την αδιάκοπη ενημέρωσή τους για τις τρέχουσες εξελίξεις στον τομέα τους, διασφαλίζεται η συνέχιση της παροχής υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που άπτονται της ειδικότητας τους.

Δρ. Γιώργος Μ. Γεωργίου

Επεμβατικός καρδιολόγος

Πρόεδρος Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου

Keywords
Τυχαία Θέματα