Απόψε οι προτάσεις του πρωθυπουργού για τη συνταγματική αναθεώρηση

10:11 25/7/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Τις προτάσεις της κυβέρνησης για την αλλαγή του συνταγματικού χάρτη της χώρας παρουσιάζει απόψε στις 8, ο πρωθυπουργός, σε ειδική εκδήλωση στο προαύλιο της νότιας πτέρυγας της βουλής Βουλή.

Σε ανάρτηση του στο Τουιτερ, ο Αλέξης Τσιπρας επανέλαβε την πρόσκληση για γόνιμο διάλογο πάνω στη συνταγματική αναθεώρηση και για ένα νέο Σύνταγμα

που θα σηματοδοτήσει την νέα μεταπολίτευση και θα οδηγήσει σε μια νέα Ελλάδα: την Ελλάδα του 2021.

Με την αποψινή εκδήλωση ξεκινά και ο δημόσιος διάλογος για τη συνταγματική αναθεώρηση, που αναμένεται να διαρκέσει μέχρι την άνοιξη του 2017.

Ο Α. Τσίπρας απηύθυνε πρόσκληση στις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου, αλλά πρώτα απ’ όλα στον ίδιο τον λαό, για έναν «ευρύ, ανοικτό και γόνιμο διάλογο» πάνω στην συνταγματική μεταρρύθμιση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι προτάσεις που θα καταθέσει ο Πρωθυπουργός, θα κινούνται με στόχο την ενίσχυση θεσμών άμεσης δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, της εξουσίας του κοινοβουλίου έναντι της εκτελεστικής εξουσίας, της κατοχύρωσης κοινωνικών αγαθών και της προστασίας της εργασίας.

Επίσης στις προτάσεις θα περιλαμβάνονται θεσμικά αντίβαρα που θα συμβάλουν στην εξάλειψη φαινομένων αυθαιρεσιών που παρατηρήθηκαν σε περιόδους δικομματισμού. Αναμένονται επίσης και αλλαγές στον νόμο περί ευθύνης υπουργών, τις ασυλίες των βουλευτών, τα διάφορα κοινοβουλευτικά προνόμια, και διασφάλιση της διαφάνειας στην χρηματοδότηση των κομμάτων.

Το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης συζητήθηκε και στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ παρουσία του Πρωθυπουργού.

Keywords
Τυχαία Θέματα