Το πρώτο δηλητηριώδες λεοντόψαρο έφθασε στην Κρήτη

09:56 25/7/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Συναγερμός έχει σημάνει στα Ανατολικά του Λασιθίου καθώς το πρωί της Κυριακής ενημερώθηκε το ΕΛΚΕΘΕ για ύπαρξη δηλητηριώδους λεοντόψαρου στην περιοχή του Μακρύ Γυαλού. Αμέσως αναχώρησε από το Ηράκλειο βιολόγος προς τη συγκεκριμένη περιοχή για να διαπιστώσει αν όντως επρόκειτο για λεοντόψαρο. Τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής το εντόπισε ο ψαράς Χαρίλαος Φραγκάκης από τον Μακρύ Γυαλό μην μπορώντας και ο ίδιος να πιστέψει ότι είχε στα δίχτυα του

αυτό το δηλητηριώδες είδος ψαριού που για πρώτη φορά επισκεπτόταν τη θάλασσα της Κρήτης. Μάλιστα προσπάθησε να το κρατήσει ζωντανό τοποθετώντας το σε ειδικό κουβά μέχρι να έρθει ο βιολόγος από το Ηράκλειο.

Στο λιμανάκι του Μακρύ Γιαλού έφθασε το μεσημέρι ο βιολόγος του ΕΛΚΕΘΕ Γιώργος Βαρδάνης που αφού είδε και επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για το δηλητηριώδες ψάρι ,με ιδιαίτερα προσεκτικές κινήσεις δίχως καν να το ακουμπήσει τόσο ο ίδιος όσο και ο ψαράς που είχε καταφέρει να το κρατήσει ζωντανό, το μετέφεραν με κουβά σε μία ειδική δεξαμενή που περιείχε οξυγόνο και τελικό προορισμό το Ηράκλειο και το ΕΛΚΕΘΕ.

Τι είναι το λεοντόψαρο

Οι πρώτες περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη διάνοιξη της νέας Διώρυγας του Σουέζ γίνονται ήδη ορατές. Ένα επιθετικό και δυνητικά θανατηφόρο ψάρι, το λεοντόψαρο πέρασε από την Ερυθρά Θάλασσα στη Μεσόγειο και απειλεί τα θαλάσσια οικοσυστήματα και την τοπική αλιεία.
Η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) έχει επιβεβαιώσει την παρουσία του ψαριού με την επιστημονική ονομασία Pterois miles στην Κύπρο και την Τουρκία, απέναντι από το Καστελλόριζο.Προειδοποίηση για την έλευση του επικίνδυνου χωροκατακτητικού είδους στα ελληνικά νερά έχει εκδώσει εδώ και μήνες το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) ενώ το τελευταίο διάστημα υπήρξε αντίστοιχη ενέργεια που αφορούσε και την Κρήτη.
«Το εν λόγω λεσεψιανό είδος, pteroismiles, το οποίο ζει κανονικά στον Ινδικό Ωκεανό και την Ερυθρά Θάλασσα, πέρασε πιθανότατα στη Μεσόγειο μέσω του Σουέζ το 1992″, σύμφωνα με την βιολόγο- ιχθυολόγο, κ.

Keywords
Τυχαία Θέματα