Αντιγόνη Βαλάκου – 12 Νοεμβρίου 2013

08:04 12/11/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Στις 12 Νοεμβρίου 2013 έφυγε από τη ζωή μια από τις σπουδαιότερες πρωταγωνίστριες της ελληνικής σκηνής η Αντιγόνη Βαλάκου. Γεννήθηκε στην Καβάλα το 1930. Σπούδασε στη δραματική σχολή Βασίλη Ρώτα και πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1946 υποδυόμενη την Ασημίνα στην κωμωδία του Θεόδωρου Ν. Συναδινού, «Αυτός είμαι!» (θίασος Αδαμάντιου Λεμού). Στη διάρκεια της 60χρονης πορείας της συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο,

το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου αλλά και με πολλούς ιδιωτικούς θιάσους.

Ερμήνευσε σημαντικούς ρόλους σε έργα του κλασικού και σύγχρονου δραματολογίου και διακρίθηκε σε έργα του αρχαίου δράματος. Σημαντικός σταθμός στην καριέρα της ήταν η «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή το 1972 (Εθνικό Θέατρο, σκηνοθεσία Σπύρου Α. Ευαγγελάτου). Πολλές ήταν και οι συμμετοχές της στο ραδιόφωνο καθώς επίσης και στον κινηματογράφο.

Η τελευταία σκηνική εμφάνισή της ήταν στο έργο του Στίβεν Τέμπερλεϊ, «Το σουβενίρ» (2011, θέατρο Αγγέλων Βήμα, σκηνοθεσία Γιώργος Καραμίχος). Δίδαξε για πολλά χρόνια στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Για το καλλιτεχνικό έργο της, η Αντιγόνη Βαλάκου τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων ο Χρυσός Σταυρός του Τάγματος της Τιμής (2003).

Παρακολουθείστε την Αντιγόνη Βαλάκου στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Νόρας στο κλασικό έργο του Χένρικ Ίψεν «Το Κουκλόσπιτο» που παρουσιάστηκε το 1980 από την ιστορική εκπομπή της ΕΡΤ «Το Θέατρο της Δευτέρας», σε σκηνοθεσία του Κωστή Μιχαηλίδη και τηλεσκηνοθεσία της Ελίνας Τανιμανίδη.

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ

«ΝΟΡΑ» ή «ΤΟ ΚΟΥΚΛΟΣΠΙΤΟ» του Ερρίκου Ίψεν

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αντιγόνη Βαλάκου – 12 Νοεμβρίου 2013,antigoni valakou – 12 noemvriou 2013