SMS: Περιορισμοί και εξαιρέσεις σε μετακινήσεις – Τι αλλάζει από την Παρασκευή

07:20 12/11/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Την περαιτέρω αυστηροποίηση του lockdown από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου με περιορισμό μετακινήσεων μετά τις 9:00 μ.μ. το βράδυ έως τις 5:00 ανακοίνωσε η κυβέρνηση κλιμακώνοντας τα μέτρα για την ανάσχεση της διασποράς του κορονοϊού. Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους όπως είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός κ. Χαρδαλιάς “περιορίζοντας την περιττή κινητικότητα, περιορίζουμε τη μεταφορά, τη μετάδοση του ιού και τις πιθανότητες για νέα clusters, νέες συρροές,

νέους επιδημιολογικούς πολλαπλασιαστές”.

Οι πολίτες θα μπορούν να μετακινούνται εκείνο το διάστημα αυστηρά και μόνο για λόγους εργασίας, υγείας και συνοδείας των κατοικίδιων ζώων κάθε νοικοκυριού και σε κοντινή απόσταση από την κατοικία για την αποφυγή περιττών μετακινήσεων.

Πώς γίνεται η μετακίνηση μεταξύ 21:00 – 05:00

Για το διάστημα αυτό εξακολουθεί να απαιτείται η αποστολή SMS προς το 13033 και μόνο για τους λόγους

SMS με κωδικό 1: για μετακίνησης για λόγους υγείας
SMS με κωδικό 6 : για συνοδεία κατοικίδιου ζώου, καθώς και
για λόγους εργασίας με βεβαίωση εργαζομένου.

Τι ισχύει γενικά για τις μετακινήσεις

Μετακινήσεις γίνονται μόνο με SMS στο 13033 ή με συμπλήρωση σχετικής φόρμας για κατ’ εξαίρεση μετακίνησης που είναι διαθέσιμη στο forma.gov.gr

Κατεβάστε το έγγραφο ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΑΤ’ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

Σε κάθε μετακίνηση οι πολίτες υποχρεούνται να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο

Το SMS στο 13033 πρέπει να είναι της μορφής:

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας
όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6

Ο κωδικός αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες και με την έκκληση από τις αρχές να είναι λελογισμένες, ώστε τα μέτρα να αποδώσουν στο μέγιστο και το ταχύτερο:

SMS κωδικός 1: Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία).

SMS κωδικός 2: Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους:

SMS κωδικός 3: Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης του εν λόγω ενημέρωσης, καθώς και μετάβαση στην τράπεζα.

SMS κωδικός 4: Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, καθώς και για μεταφορά συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού από και προς τον τόπο εργασίας του, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη, ή συνοδεία μαθητού στο σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα:

SMS κωδικός 5: Μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους που προβλέπεται από τον νόμο ή για μετάβαση γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

SMS κωδικός 6: Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαία απόστασης του ενάμισι (1,5)μέτρου. Καθώς και μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων,εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη.

Επίσης επιτρέπεται μετακίνηση με χειρόγραφη βεβαίωση (σύμφωνα με το υπόδειγμα στο forma.gov.gr ). Η χειρόγραφη βεβαίωση πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες: Όνομα/Επίθετο, Διεύθυνση Κατοικίας, Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού, Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή.

Μετάβαση στην εργασία – Τα έγγραφα

Για τη μετάβαση στην εργασία, οι εργαζόμενοι πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους την αστυνομική ταυτότητά τους ή διαβατήριο ή άλλο έγγραφο νόμιμης διαμονής, καθώς και βεβαίωση κίνησης (βεβαίωση τύπου Α) σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.

Η βεβαίωση κίνησης (βεβαίωση τύπου Α) για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα εκδίδεται από το Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και χορηγείται από τον εργοδότη τους το αργότερο πριν από τη μετακίνησή τους.

Η βεβαίωση κίνησης ισχύει για όσο διάστημα ο εργαζόμενος απαιτείται να μετακινηθεί από και προς την εργασία του, κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας, βάσει του ωραρίου εργασίας του και μπορεί να ισχύσει για χρονικό διάστημα έως 14 ημερών.

Για τα Μέλη Οργάνων Διοίκησης και τους Αυτοαπασχολούμενους – Ελ. Επαγγελματίες & Επιτηδευματίες, για την μετακίνηση τους μπορούν να χρησιμοποιούν εναλλακτικά τη Βεβαίωση που εκδίδεται από την ΕΡΓΑΝΗ ή τη βεβαίωση τύπου Α.

Πρόσβαση στην ΕΡΓΑΝΗ μέσω

Eίσοδος στην πλατφόρμα με κωδικούς εργαζόμενου, επιχείρησης ή taxisnet.
Επιλέγουμε ΕΙΔΙΚΑ ΕΝΤΥΠΑ — Βεβαιώσεις Κυκλοφορίας – Εισαγωγή – και στην επιλογή ΕΙΔΟΣ ΕΝΤΥΠΟΥ, επιλογή ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ – ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

Η φόρμα εμφανίζεται προσυμπληρωμένη με στοιχεία όπου επιλέγετε ώρες εργασίας, υποβάλλεται, και μπορεί να εκτυπωθεί ή να διατεθεί ως αρχείο PDF. Σε περίπτωση δήλωσης ψευδών στοιχείων, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 300 ευρώ στον εργαζόμενο/η και 500 ευρώ στον εργοδότη.

Τι ισχύει για την άθληση

Η άθληση δεν αφορά την άθληση/προπόνηση στο πλαίσιο των αθλητικών σωματείων αλλά αυστηρά και μόνο στην ατομική άθληση σε συνθέσεις έως 3 άτομα και με ισχυρή σύσταση αυτή να πραγματοποιείται κατά προτίμηση κοντά στην οικία των πολιτών.

Σημειώνεται ότι το κυνήγι και το ψάρεμα δεν επιτρέπονται.

Τι ισχύει για τηλεργασία

Κάθε οργανισμός του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υποχρεούται από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου να λειτουργεί με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και τους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό ενθαρρύνονται μέσα μαζικής επικοινωνίας να προσαρμοστούν στα συγκεκριμένα κριτήρια, μειώνοντας στον απολύτως απαραίτητο αριθμό τους παρουσιαστές και τους προσκεκλημένους στο στούντιο.

Πότε επιτρέπεται delivery και takeaway

Κατά τις ώρες 21.00 – 05.00, οι υπηρεσίες παράδοσης κατ’ οίκον (delivery) εκτελούνται κανονικά.

Η παραλαβή από εν λειτουργία καταστήματα (take away) συνεχίζεται μετά τις 21.00 και καθ’ όλη τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας τους, όχι όμως ως αυτοτελής λόγος μετακίνησης, αλλά στο πλαίσιο των επιτρεπόμενων μετακινήσεων κατά τις ώρες αυτές, δηλαδή πχ από ανθρώπους που βρίσκονται εκτός οικίας για λόγους εργασίας.

www.ert.gr

Keywords
sms, εξαιρεσεις, sms, εν λόγω, υπευθυνη δηλωση, lockdown, νέα, βεβαίωση, forma, gov, φαρμακεια, τραπεζες, υφίσταται, κηδεία, ηλεκτρονική, εργανη, taxisnet, εντυπα, δηλωση, pdf, delivery, ert, τελη κυκλοφοριας, σταση εργασιας, ωραριο καταστηματων, www.taxisnet.gr, νεα κυβερνηση, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, αδεια κυκλοφοριασ, απαγόρευση κυκλοφορίασ, απαγορευση κυκλοφοριασ απο τισ 6, βεβαιωση μετακινησησ, βεβαιωση κυκλοφοριασ εργαζομενου, εντυπο μετακινησησ, ημερομήνια, διαβατηριο, ηλεκτρονική, εργασια, πλαισιο, υπευθυνη δηλωση, ψαρεμα, ωρα, pdf, βεβαίωση, βραδυ, γινεται, γινονται, διαστημα, διευθυνση, δηλωση, εγγραφο, ευρω, ειπε, εν λόγω, εντυπα, ζωων, ζωο, κηδεία, υπηρεσια, υπηρεσιες, ισχυει, υφίσταται, υφυπουργος, κυβερνηση, κυνηγι, κινηση, λειτουργια, λογο, μορφη, οικια, πιθανοτητες, υπογραφη, ραντεβου, συγκεκριμενα, σιτιση, σχολειο, ταυτοτητα, φαρμακειο, φορμα, ωρες, delivery, forma, gov.gr, gov, κωδικος, νοσοκομειο, πληροφοριες, τραπεζα, υγειας
Τυχαία Θέματα